על פי תוצאות ראשוניות של הבחירות לפרלמנט האיחוד האירופי שהתקבלו הלילה (בין ראשון לשני), המפלגות הפרו אירופיות, שתומכות בהמשך קיומו של האיחוד האירופי, לא איבדו את כוחן ואת הדומיננטיות שלהן ולמרות החשש אין שינוי משמעותי בפרלמנט. התוצאות המוקדמות עשויות להדליק נורת אזהרה, בעקבות התחזקות המפלגות שמתנגדות לאיחוד, אך עדיין לא מצביעות על פירוק מתקרב של האיחוד האירופי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הימין הקיצוני והלאומנים באיטליה, בבריטניה, בצרפת ופולין שלחו נציגים שמערערים את המערכות הפוליטיות במדינות עצמן, אך לא מצליחים לשנות משמעותית את האיזון באיחוד הפרו אירופי. על פי התוצאות המוקדמות הפרו אירופים - הסוציאליסטים, הירוקים הליברלים והשמרנים השיגו 506 מתוך 751 המושבים (שמהווים הישג משמעותי לירוקים) שמהם יצביעו על חוקים שיחייבו 500 מיליון אירופים.
על פי התוצאות הראשונות שהתקבלו אמש, מפלגת העם האירופית, גוש מפלגות ימין-מרכז שתומכות בהרחבת האיחוד והעמקת הקשר בין חברותיו, תיוותר ככל הנראה הגדולה ביותר. עם זאת היא תאבד מושבים: התחזיות צופות ירידה מ-216 מושבים לכ-180, מתוך 751 מושבים בפרלמנט.
הקואליציה הגדולה המסורתית, שמורכבת ממפלגת העם האירופית וגוש הסוציאליסטים והדמוקרטים - לא תוכל לשלוט יותר לבדה בפרלמנט. עם זאת, בשל הברית של הדמוקרטים עם הליברלים, רוב המושבים יישארו בידי תומכי האיחוד והם יוכלו להרכיב גוש חוסם. הקואליציה הצפויה אם כך תהיה בראשות מפלגת העם, שתתחבר לסוציאליסטים והדמוקרטים, ותיתמך על ידי הליברלים והירוקים.
"בפעם הראשונה מזה 40 שנה, שתי המפלגות הגדולות, הסוציאליסטים והשמרנים, לא יהיו יותר רוב", אמר גיא וורהופסטנד, העומד בראש ברית הליברלים והדמוקרטים. "הערב הזה הוא רגע היסטורי, הולך להיות איזון חדש בין הכוחות בפרלמנט".
התוצאות החזויות הן תוצאה של תמיכה גוברת במפלגות המערערות על קיומו של האיחוד האירופי, ומצודדות בהדגשת הלאומים השונים ואף בהיפרדות מוחלטת ממנו. בצרפת מפלגת האיחוד הלאומי, מפלגת ימין לאומית בראש מארי לה פן, זכתה ביותר קולות ממפלגת המרכז של הנשיא המכהן, עמנואל מקרון; בבריטניה מפלגת הברקזיט, שדורשת את השלמת ההתנתקות מהאיחוד, זכתה במרב הקולות.
שיא באחוזי ההצבעה
הבחירות האלו גם הביאו את כמות המצביעים לשיא של ארבעה עשורים, עם כמעט 50% מבעלי זכות הבחירה. לשם השוואה, בשנת 2014 מימשו את זכותם רק 43%. הונגריה ופולין הכפילו את כמות המצביעים מהשנה הקודמת, והגיעו ליותר מ-60%.
הסיבות לאחוזי ההצבעה הגבוהים מגוונות. בשל ריבוי מפלגות הקיצון, הבחירות האלו הן יותר על הקשר של המדינות לאיחוד, ופחות על המדיניות שהאיחוד יקבע, דבר שיכול להסביר את האחוזים הגבוהים. בנוסף, אנליסטים טוענים שגם המודעות הגוברת לבעיות אקלים מסבירה חלק מהעלייה, שכן האיחוד עוסק בנושא רבות, ואכן רואים עלייה של מפלגות הירוקים.