הדיפלומט שהתגייס להציל יהודים: בבולגריה ציינו החודש בטקסים ממלכתיים מיוחדים את יום השנה לפרוץ המחאה ההמונית שהובילה להצלת יותר מ-48 אלף יהודים בבולגריה מפני מכונת ההשמדה הנאצית. אחד האנשים שהגיעו לאירועים הוא דמיטרי אטנסוב, נכדו של בויאן אטנסוב, שהיה דיפלומט בולגרי בזמן מלחמת העולם השנייה ופעל להציל מאות רבות של יהודים - תוך סיכון ביטחונו האישי ומשרתו הבכירה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במשך שבועות הוא הסתיר יהודים במטה המשלחת הבולגרית בפריז שתחת הכיבוש הנאצי ודאג להעביר אותם למקלט במולדתו. "הוא שכח שהוא דיפלומט ושיש לו קריירה", מספר הנכד. "הדבר החשוב ביותר עבורו היה להציל את האנשים האלה".
אטנסוב הכין את הקרקע למבצע ההצלה במשך ימים ארוכים וחשב על כל פרט. הודות לקשריו, הוא סייע בזיוף תעודות מעבר והעלה את היהודים שהסתתרו בביתו לרכבת שנסעה מזרחה, לסופיה בירת בולגריה. "הוא סיפר לי כיצד הוא ערבב בין השמות היהודים שלהם לשמות בולגרים כדי שיהיה קשה יותר לעלות עליהם", סיפר נכדו.
וזה לא הכל: לבד מהמבצע ההירואי שאטנסוב היה אחד ממוביליו, מתברר שרבבות מיהודי בולגריה ניצלו מפני מכונת ההשמדה הנאצית בתקופת השואה. אזרחים בולגרים רבים - בהם אנשי רוח וחינוך, פוליטיקאים ואנשי תקשורת - הפעילו לחץ מאסיבי על השלטונות בסופיה בימי המלחמה, כדי למנוע את גירוש היהודים מהמדינה - זאת למרות שבולגריה כרתה בזמנו ברית עם המשטר הנאצי ומדינות הציר.
על פי חלק מההסכמים עם היטלר, בולגריה קיבלה שטחים שלא היו שייכים לה קודם - תרקיה ומקדוניה, מהם כן שלחו יהודים להשמדה. יהודי בולגריה ניצלו הודות לכנסייה, לעם הבולגרי והמלך בוריס - וכך נוצר מצב שבו 48 אלף יהודים מבולגריה ניצלו. לאחר המלחמה והקמת מדינת ישראל, רבים מהם ומקבוצות היהודים שהציל אטנסוב עלו לארץ והקימו כאן משפחות. נכדו של אטנסוב נשאל מדוע לדעתו סבו נהג כפי שנהג ועשה הכל כדי להציל את היהודים בני ארצו והשיב: "אותם יהודים היו אזרחים בולגרים ועל פי החוק - הם היו שווים לאחרים".