הבחירות לנשיאות ולפרלמנט בטורקיה יצאו היום (ראשון) לדרך, ולראשונה מזה 16 שנה, הנשיא המכהן מתמודד מול יריב שנראה שמצליח לקרוא תיגר על מעמדו הבלתי מעורער. משכונת העוני בה גדל על רקע תחושת דיכוי של האיסלאם ועד הפיכתו לאחד המנהיגים המשפיעים בעולם. מנשיא לסולטן - מי אתה רג'יפ טאיפ ארדואן?
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפני עידן ארדואן, הייתה טורקיה מדינה חילונית מובהקת. חילונית על פי חוק ולא דמוקרטית, שאת אופיה הכתיב אבי האומה מוסטפא קמאל אטאטורק. ארדואן נולד בשנת 1954 וגדל למשפחה איסלאמית בשכונת עוני באיסטנבול. לשלטון הוא הגיע על רקע תחושת דיכוי של האיסלאם וחדר לתודעה בשנת 1998, לאחר שריצה עונש מאסר בעקבות שיר איסלאמי שציטט ונגד את עקרונותיה של טורקיה החילונית של אותה התקופה.
ארדואן, 64, מכהן כראש ממשלת טורקיה משנת 2003. משנת 2014 הוא הנשיא. תחילה הציב הנשיא הטורקי כמטרה להפוך את טורקיה לחברה באיחוד האירופי והציג קו אידיאולוגי של ליברליות, לכאורה. אבל למעשה, הוא השתמש בהליך הקבלה לאיחוד, רק כדי להשתחרר מאחיזת הצבא - ששמר על התפיסה החילונית למרות פועלו של ארדואן.
למרות משא ומתן ממושך עם אירופה, הנשיא הטורקי לא הצליח להפוך את המדינה לחברה באיחוד האירופי. במהלך כהונתו הצליח אמנם להביא את טורקיה לשגשוג כלכלי ולצמיחה, אך היום המדינה סובלת ממשבר כלכלי חמור וערכה של הלירה הטורקית צונח.
מנשיא לסולטן?
ארדואן חיזק במהלך כהונתו את מעמדו כשליט רב-סמכויות והצליח למצב את עצמו כאחד מהמנהיגים המשפיעים בעולם. את טורקיה הפך גם למעצמה אסלאמית. הציבור בטורקיה ברובו אוהב ומעריך את ארדואן. האזרחים מוכנים לקבל את חולשותיו, כשעד עתה הוא זכה בבחירות ביותר מחמישים אחוזי תמיכה - גם בעידן משבר.
ב-16 שנות שלטונו של ארדואן הוא עבר תהליך פסיכולוגי. לדעתו, הוא המדינה והמדינה זה הוא. המנהיג העממי אימץ מאפיינים של רודן שדאג לעצמו ולמשפחתו על חשבון העם. עכשיו, עולה השאלה האם הוא ישלם את המחיר בקלפיות.
לאחר ניסיון ההפיכה הכושל ב-2016 הוא שינה את החוקה וצבר כוח חסר תקדים וסמכויות רבות שהועברו לידיו. הוא טוען שהמערב הוא זה שעומד מאחורי הניסיונות להפילו, ומפעיל פיקוח הדוק על כלי התקשורת הכולל צנזורה גם של רשתות חברתיות.
ארדואן נגד ישראל
ארדואן לא מסתיר את עמדתו נגד ישראל ותוקף אותה באופן קבוע בעקבות מדיניותה כלפי הפלסטינים ועל פי דיווחים שונים, לממשל הטורקי יש השפעה גדולה במזרח ירושלים וברשות הפלסטינית.
אתמול קיים מוהרם אינצ'ה, המועמד המוביל מטעם האופוזיציה, עצרת באיסטנבול אליה הגיעו לא פחות מ-5 מיליון אנשים, למרות הניסיונות של הרשויות בעיר למנוע מהם להגיע. למרות החשש מזיופים, בפעם הראשונה מזה 16 שנה עומד ארדואן מול מועמד סוחף, כריזמטי ורהוט, שהצליח לעלות למגרש שבו ארדואן משחק כבר שנים. הוא הצליח להוציא מיליוני אזרחים מודאגים מביתם, ולהפיח בהם תקווה: המהפך אפשרי.
"אם ארדואן ינצח בבחירות, הפאניקה תשוב לשווקים וימשיכו להאזין לטלפונים שלכם", אמר אינצ'ה בסוף השבוע. בהמשך פנה ישירות לנשיא ואמר: "תהיה גבר - ולך כמו גבר". מנגד, ארדואן קרא לתומכיו לצאת להצביע ואמר כי "תרדמה תוביל אותנו לצרה גדולה".
התכנית האופטימית של האופוזיציה היא למנוע מארדואן ניצחון של יותר מ-50% בסיבוב הראשון, ולכפות עליו סיבוב שני. אז מקווים לאחד את כל קולות האופוזיציה של שאר המועמדים, וכך לאפשר לאינצ'ה לגבור עליו בהתמודדות הנוספת.
ארדואן לא מתכוון לאפשר זאת. הוא מקווה להסתייע בעובדה שהוא כבר השתלט על כל מוסדות המדינה בטורקיה - בהם הצבא, המשטרה, בית המשפט העליון, הפרקליטות - ואפילו ועדת הבחירות המרכזית, שמלאה באנשיו. באופוזיציה מנגד, טוענים שהם מאורגנים גם למנוע זיופים בקלפיות, אך פשוט זה לא יהיה ככל הנראה.
בתקשורת הטורקית וברחובות המדינה לא דנים על המשבר שמעבר לגבול. לטענתם, ארדואן רוצה להשתמש בבחירות כדי לשנות את הממשל. רבים מהפרשנים במדינה, וגם מחוצה לה, טוענים כי אלו הבחירות החשובות ביותר בהיסטוריה המודרנית של טורקיה, זאת משום שמי שייבחר לנשיאות הפעם - יקבל משרד עם סמכויות וכוח עצום, הודות לשינויים שערך ארדואן בעצמו.