רוסיה תפרוס "בקרוב" מערכות הגנה אוויריות מתקדמות בסוריה – כך הודיע היום (רביעי) שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הרוסית RIA, שויגו הוסיף כי ארצו תלמד את הפרטים הטכניים של הטילים באמצעותם תקפה ארה"ב בסוריה, וזאת כדי לשכלל את מערך ההגנה הרוסי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עוד דווח כי ראש אגף המבצעים של חיל האוויר הרוסי, סרגיי רודסקוי, ציין כי משטר אסד הוא זה שהעביר את הטילים האמריקניים שלא התפוצצו במתקפה המשותפת שביצעו ארה"ב, בריטניה וצרפת ב-14 באפריל: "שניים מהם - כולל טיל שיוט מסוג טומהוק וטיל נוסף בעל יכולות דיוק גבוהות - הועברו לידי מוסקבה".
שויגו לא ציין אילו מערכות ייפרסו, אך ביום שני האחרון דווח בעיתון הרוסי "קומרסנט" כי הקרמלין יצייד בקרוב מאוד את משטר אסד במערכת ההגנה המתקדמת S-300. על פי הדיווח, היא תועבר לאסד ללא תשלום והיא צפויה להיפרס במספר מקומות אסטרטגיים, בהם גם סמוך לבירה דמשק.
למרות שהקרמלין סירב להגיב לדיווח, שני גורמים בצבא רוסיה מסרו לעיתון כי רכיבי המערכת (תחנות מכ"ם, עמדות בקרה, משגרים וכיוצא בזה) יועברו לסוריה בתקופה הקרובה באמצעות מטוסי תובלה או עם כלי שיט של חיל הים הרוסי. לדבריהם, המערכת תועבר בחינם משום ש"לסורים אין כסף".
רוסיה מאיימת: לתקיפת המערכת יהיו השלכות הרות אסון
מקורות אחרים שדיברו עם העיתון סיפרו כי ה-S-300 תיפרס בסוריה באופן הדרגתי: תחילה היא תופעל בידי יועצים רוסיים שיפעילו את המערכת ויכשירו את צבא אסד, ולאחר מכן היא תאויש ותופעל באופן בלעדי בידי הכוחות הסוריים.
הדיווחים על הצבת המערכת המתקדמת אינם חדשים ומעוררים זמן רב דאגה בישראל בדבר העליונות של חיל האוויר וחופש הפעולה של צה"ל במרחב הסורי. מקורות בממשל הרוסי התייחסו לדאגה הישראלית ושלחו על פי הדיווח מסר מאיים לעברה של ירושלים: אם ישראל תחליט לתקוף את המקומות שבהן נפרסו הסוללות - "יהיו תוצאות קטסטרופליות לכל הצדדים".
"לוודא שסוריה מוגנת כמדינה"
בסוף השבוע האחרון אנליסט ביטחוני ישראלי אמר לרשת "בלומברג" האמריקנית כי ישראל לא תעמוד מנגד במידה והרוסים יעבירו את הטילים המתקדמים לסוריה. "למדינה היהודית יש רק תגובה אפשרית אחת - לנסות באופן מיידי לפגוע בהם ולהשמיד אותם".
רק בשבוע שעבר התייחס שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לאפשרות של הצבת ה-S-300 בסוריה. בריאיון לרשת BBC הבריטית האשים לברוב את ארה"ב, בריטניה וצרפת, שהובילו תקיפה בסוריה בתגובה לטבח הכימי בדומא, ואמר כי המתקפה "שכנעה אותנו לעזור לצבא סוריה כדי להרתיע את התוקפנות".
בריאיון התייחס הדיפלומט הרוסי באופן מרומז לבקשה של ישראל מצד הקרמלין שלא לצייד את אסד במערכת ונמנע אז מלהזכיר את שמה באופן מפורש: "הנשיא פוטין כבר התייחס לנושא הזה והזכיר כי לפני מספר שנים, לבקשת השותפים שלנו, החלטנו לא לספק את S-300 לסוריה".
הוא הוסיף: "כעת, כאשר התוקפנות המקוממת הזו בוצעה מצדן של ארה"ב, צרפת ובריטניה, עלינו לחשוב איך לוודא שסוריה מוגנת כמדינה". הוא דחה פעם נוספת את הטענה כי אסד השתמש בנשק כימי בדומא ותקף בתורו את המעצמות שמאשימות לדבריו את אסד לשווא.