אובמה "זו טעות חמורה" (צילום: רויטרס)
אובמה "זו טעות חמורה" | צילום: רויטרס

ההצהרה הדרמטית של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הערב (שלישי), בה הודיע כי מדינתו נסוגה מהסכם הגרעין שנחתם בין אירן למעצמות המערב, זכתה לתגובות מעורבות ברחבי העולם. לצד קריאות שמחה ותמיכה בקרב היריבות האזוריות של אירן - סעודיה, איחוד האמירויות וישראל, במעצמות מערב אירופה ובאו"ם הביאו דאגה מההחלטה והודיעו כי יפעלו לשמור על ההסכם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר שהוא מודאג מההחלטה וקרא לכל הצדדים להמשיך לכבד את ההסכם. בתוך ארצות הברית, רשתות הטלוויזיה דיווחו כי שניים מכל שלושה אמריקנים מתנגדים למהלך של טראמפ. הסנטור בוב מננדז, הדמוקרט הבכיר בוועדת החוץ של הסנאט, גינה את ההחלטה וטען שזו "טעות חמורה". מננדז אמר: "ההחלטה של הנשיא טראמפ מסכנת את הביטחון הלאומי של ארה"ב, כמו גם בנות ברית מרכזיות באירופה. הוא מהמר על הביטחון של ישראל". הנשיא שחתם על עסקת הגרעין עם אירן, ברק אובמה, אמר שהחלטת הנשיא הנוכחי היא "טעות חמורה". "אני מאמין שההחלטה לסכן את הסכם הגרעין ללא כל הפרה אירנית של העסקה היא טעות חמורה", מסר בהודעה. "הביטול עשוי להשפיע גם על המו"מ בקוריאה".

היריבות האזוריות של אירן במזרח התיכון שיבחו את החלטת טראמפ. בסעודיה, הממשל פרסם הודעה רשמית ברשת אל-ערבייה בה נכתב כי "אירן ניצלה רווחים כלכליים מהסרת הסנקציות כדי להמשיך בפעולותיה ולהרוס את האזור - בעיקר על ידי פיתוח טילים בליסטיים ותמיכה בקבוצות טרור". הודעה זו מצטרפת להודעת נתניהו, שדווחה בכל העולם, בה נמסר כי "העסקה הייתה מתכון לאסון, אסון לאזור שלנו ולשלום העולם".

מוגריני. ארכיון (צילום: רויטרס)
מדריקה מוגריני - האחראית על מדיניות החוץ | צילום: רויטרס



"האיחוד האירופי נחוש בדעתו לשמר את ההסכם", אמרה פדריקה מוגריני, האחראית על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי. "יחד עם שאר הקהילה הבינלאומית, נשמור על העסקה הגרעינית הזו. אני מודאגת במיוחד מההודעה הלילה על סנקציות חדשות". נשיא צרפת, עמנואל מקרון, אמר כי הוא מאוכזב מההחלטה ויפעל עכשיו לביסוס הסכם רחב יותר לפיקוח הפעילות הגרעינית של אירן, שתכלול תגובה לתוכנית הבליסטית והפעילות האזורית של טהרן.

סגן שגריר רוסיה באו"ם אמר שההחלטה מאכזבת, אבל לא מפתיעה את מוסקבה. יבגני סרברניקוב, סגן ראש ועדת הביטחון בבית הנבחרים הרוסי העליון אמר שלהחלטה יהיו השלכות על המו"מ בקוריאה וטען שרוסיה תמשיך ביחסיה עם אירן.

ראש ממשלת בלגיה, צ'רלס מישל, אמר שמשמעות ביטול העסקה עם אירן היא חוסר יציבות במזרח התיכון וכי הוא "מתחרט עמוקות" על ההודעה של טראמפ. "האיחוד האירופי ושותפיו הבינלאומיים חייבים להישאר מחויבים לעסקה ואיראן חייבת להמשיך למלא את התחייבויותיה". יו"ר הפרלמנט של האיחוד האירופי, דונלד טוסק, אמר כי כל 28 מנהיגי האיחוד האירופי ידונו בנושא כאשר יפגשו בבירה הבולגרית ביום רביעי הבא.

מנפרד וובר, סגן ראש מפלגה המקושרת לזו של הקנצלרית הגרמנית אנגלה מרקל, כינה את המהלך של טראמפ "טעות אסטרטגית". "נמשיך את הגישה המאוזנת שלנו מול איראן מבלי להעלים עין מהנושא שנותר בעייתי", אמר. גם בטורקיה, דוברו של ארדואן הזהיר שהמהלך יפר את האיזון במזרח התיכון.