טורקיה הולכת לבחירות כלליות לפרלמנט ולנשיאות בעוד פחות משבוע, ולאיש שהגדיר את תפקיד הנשיא, לשליט טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן יש סיבות טובות לדאוג. הטורקים יגיעו לקלפיות עם הרבה מאוד טענות על המצב הכלכלי במדינה, על צניחת ערך הלירה הטורקית ודרישות מהנשיא ארדואן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במקור, הבחירות תוכננו להיערך בנובמבר 2019 אבל ארדואן זירז את התהליך. כשאמר באפריל האחרון ש"טורקיה צריכה להתגבר על חוסר הוודאות", הוא ככל הנראה לא התכוון למצב הכלכלי - אלא על הסכסוכים הצבאיים בעירק ובסוריה.
התקשורת הטורקית, וברחוב הטורקי לא דנים על המשבר מעבר לגבול, לטענתם ארדואן רוצה להשתמש בבחירות כדי לשנות את הממשל הטורקי. רבים מהפרשנים במדינה ומחוצה לה טוענים כי אלו הבחירות החשובות ביותר בהיסטוריה המודרנית של טורקיה. לטענתם, מי שייבחר לנשיאות יקבל משרד עם סמכויות וכוח עצום.
ארדואן הוא אמנם המועמד המוביל, אך אינו היחיד. המצב הכלכלי והקרע החברתי העמידו מולו מספר מועמדים שעלולים להוביל את הנשיא הכל יכול לסיבוב שני בבחירות. אחד המועמדים הללו הוא מוהרם אינצ'ה, מורה לפיסיקה ומועמדת מפלגת האופוזיציה שתוקף בעיקר את השחיתות השלטונית במדינה אבל גם טוען שארדואן מגלה מדיניות צבועה כשהוא תוקף את ישראל בפומבי, אבל ממשיך לקיים מערכת יחסי מסחר עם המדינה הציונית.
מועמדת נוספת העלולה לסכן את ארדואן היא מראל אקסנר שקיבלה את הכינוי "אשת הברזל של טורקיה" או - בהשאלה מדמות אגדית טורקית - "אשת זאב". אקסנר היא מנהיגת המפלגה הלאומנית, שרה לשעבר בממשלתו של ארדואן. היא נהנית מגל תמיכה עצום של הנוער ומעמד הפועלים הטורקי, גל שצובר תאוצה לקראת הבחירות.
המועמד השלישי הוא סלחאטין דמירטאס שקיבל את הכינוי "אובמה הכורדי". דמירטאס מוביל את המפלגה המזוהה עם הכורדים מתוך תא המאסר שלו באחד מבתי הכלא בדרום המדינה. בימים אלו הוא ממתין למשפט באשמת מעורבות בטרור.
ארדואן ביקש להפתיע את יריביו כשקרא להקדים את הבחירות, אבל הצליח ככל הנראה להפתיע גם את אנשי המפלגה שלו - שבניגוד למערכות בחירות קודמות, נראית ישנוניות יותר מבעבר. בתקשורת הטורקית טוענים שגם המנהיג הטורקי לא נראה במיטבו לאחרונה.
למרות הכל, ארדואן הוא הפוליטיקאי הטורקי הפופולרי ביותר. הוא מבליט את הלאומניות שלו ולא מפספס הזדמנות להעביר ביקורת על ישראל, אירופה והמערב. על פי הסקרים הנשיא הפופולרי צפוי לזכות במרוץ לנשיאות כבר בסיבוב הראשון, אבל בלי רוב מוחלט ועם הרבה מאוד בעיות שבחירות כלליות - ככל הנראה לא יפתרו.