בעומק המדבר ותחת מעטה חשאיות, אירן מפתחת טילים ארוכי טווח: צוות חוקרי נשק מקליפורניה טוען כי מצא ראיות המעלות חשד שטהרן מפתחת את הטילים המתקדמים במתקן סודי - כך מדווח היום (רביעי) ה"ניו יורק טיימס". מניתוח תמונות לוויין עולה כי הפעילות במתקן מתמקדת במנועי טילים מתקדמים ובדלק טילים, וכי פעמים רבות הפעילות מתבצעת בחסות הלילה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ייתכן שבמתקן עוסקים רק בפיתוח טילים לטווח בינוני, שבהם אירן כבר מחזיקה, וישנה גם אפשרות שמדובר בתכנית חלל מתוחכמת במיוחד. אולם חוקרים טוענים כי ניתוח של מבנים וסימנים על הקרקע באזור המתקן מעלים את האפשרות כי אירן מפתחת טכנולוגיה לטילים ארוכי טווח.
"המחקר מבליט כמה התפתחויות פוטנציאליות מטרידות", מסביר מייקל אלמן, מומחה טילים במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים, שבחן את הממצאים. לדבריו הם עשויים ללמד כי "טהרן נמצאת במרחק של 5 עד 10 שנים לפיתוח טיל בליסטי בין-יבשתי (ICBM), אם תחפוץ בכך".
המתקן, ששמו "שחרוד", ממוקם כ-400 קילומטרים ממזרח לבירה טהרן. מאז ניסוי שיגור שבוצע בו ב-2013 נדמה היה שהאתר לא פעיל. אולם ניתוח של תמונות לוויין מאז מרמז אחרת. לטענת החוקרים, עם השנים כמות המבנים באתר החלה לגדול. בנוסף, אותרו סימנים רבים על הקרקע שמעידים על ניסויי טילים שמחויבים להתבצע בשטח הפתוח. לדבריהם, הסימנים המשיכו להופיע לפחות עד יוני 2017.
התכנית לא מהווה חריגה מהסכם הגרעין
החוקרים הופתעו בעיקר מהעובדה שלא אותרו ברחבי האתר מכלי דלק. לדבריהם, הדבר מעלה את החשד שבאתר בשחרוד מפתחים טילים שמופעלים על ידי מנועי דלק מוצק. סוג זה של דלק נחשב הרבה יותר מורכב ומסוכן לפיתוח מאשר דלק נוזלי.
ההבדל העיקרי בין הסוגים הוא הזמן שנדרש כדי לשגר את הטילים. טיל הממונע מדלק נוזלי דורש הבערה מקדימה לפני השיגור, ובכך מקל על זיהויו ומאפשר לאויבים להשמידו. לעומת זאת, טיל שמופעל על ידי דלק מוצק ניתן להסתיר ולשגרו באופן מיידי.
תכנית כזאת אמנם לא מהווה עבירה על הסכם הגרעין עליה עדיין חתומה אירן, למרות פרישתה של ארה"ב. עם זאת, אם התכנית תושלם היא עשויה לסכן את אירופה וארה"ב וכמובן את כל המזרח התיכון.