מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג-און, הודיע לנשיא הדרום מון במהלך פגישתם ההיסטורית בשבוע שעבר, כי מדינתו תהיה מוכנה לוותר על הנשק הגרעיני שברשותה, במידה וארצות הברית תתחייב באופן רשמי לא לפלוש לתחומי קוריאה הצפונית, כך דווח היום (ראשון) בניו יורק טיימס.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפי דובר הממשלה בדרום קוריאה, קים אמר במהלך השיחה כי הוא מעוניין לסיים את מצב המלחמה בחצי האי הקוריאני, וביקש לקבל התחייבות דומה מצד ארצות הברית. "אני לא מסוג האנשים שישגרו נשק גרעיני על הדרום, מעבר לאוקיינוס השקט או על ארצות הברית", צוטט קים בדיווח.
"קים אמר כי יסכים להזמין מומחים ועיתונאים מדרום קוריאה וארה"ב כדי לחזות בהשבתת מתקן הניסויים הגרעיני האחרון במדינה", נמסר ממשלת דרום קוריאה. לדבריה, "קים הוסיף כי יבצע את המהלך עוד לפני הועידה והפגישה המתוכננת עם הנשיא טראמפ".
סיאול: "קים מתכוון לסגור את אתר ניסויי הגרעין"
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר אמש כי ניהל "שיחה טובה" עם מנהיג צפון קוריאה במהלך ביקורו בפיונגיאנג. "קים מוכן לסייע לנו להשיג פירוק מגרעין", הוסיף. טראמפ העריך כי ייפגש עם קים בתוך 3-4 שבועות והוסיף: "כוח הוא מה שישמור עלינו מפני מלחמה גרעינית".
בשישי האחרון נפגשו מנהיגי דרום וצפון קוריאה בבית השלום, הממוקם בחלק הדרומי של האזור המפורז בגבול בין שתי המדינות ולחצו ידיים. בתום הפגישה חתמו השניים על הצהרה משותפת בה התחייבו לפעול יחד להפיכת חצי האי הקוריאני ללא-גרעיני. נשיא דרום קוריאה אף הכריז: "לא תהיה עוד מלחמה".
קים ג'ונג און השמיע אז מסרים מפויסים ואמר: "בואו נלך ביחד ונאחד את הנפשות שלנו, את המאמצים שלנו והחכמה למען העתיד שבו ממתין לנו עידן חדש, חלומות חדשים ותקווה". מנהיגי שתי הקוריאות סיכמו כי יפעלו יחד לבסס "שלום יציב וקבוע" באזור, תוך פעולה להסרת האיום הגרעיני. עוד סיכמו המנהיגים על שיחות בדרג צבאי גבוה בחודש הבא כדי "להפחית את האיבה". באביב הקרוב צפוי נשיא דרום קוריאה מון לבקר בצפון קוריאה.
ההכרזה כללה הבטחות משני הצדדים להפחתת כוחות הצבא, ביטול "פעולות עוינות", הפיכת הגבול ל"אזור שלום" ופתיחה בסבב של שיחות הדדיות עם מדינות אחרות ובראשן ארה"ב. בפתח הפגישה בין המנהיגים אמר קים: "כל העולם צופה בנו, לא רק חצי האי הקוראיני. תשומת ליבו של העולם כולו מופנית אלינו ולכן הילדים שלנו מאושרים". עוד ציין הרודן מצפון קוריאה כי הוא מוכן לשיחות לבביות, כנות וישרות וכי אסור על הקוריאות לחזור על טעויות העבר כשהמדינות לא הצליחו לקיים את ההסכמות ביניהן.