נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ קיים מסיבת עיתונאים מיוחדת, אחרי החתימה ההיסטורית היום (שלישי) על מסמך הבנות להמשך הדיונים עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און בסינגפור, בו הסכים קים ג'ונג און להתפרק מנשק גרעיני. בתום שיחה פרטית בליווי מתורגמנים אישיים בלבד וארוחת צהריים משותפת, הכריזו המנהיגים על פגישה חיובית והתחממות ביחסים. "אין גבול למה שצפון קוריאה יכולה להשיג אם תוותר את הנשק הגרעיני", אמר הנשיא האמריקני במסיבת העיתונאים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הנשיא האמריקני הבהיר כמה פעמים במהלך מסיבת עיתונאים שהוא מאמין בכנות דבריו של השליט הצפון קוריאני כשהתחייב להתפרק מנשק גרעיני, אך הבהיר כי הסנקציות על פיונגיאנג, נכון לעכשיו, לא יוסרו. "אני ניצב בפניכם כשליח של העם האמריקני עם מסר של תקווה ושלום", הוסיף טראמפ. "היו 24 שעות נהדרות. זה נמשך זמן רב, שלושה חודשים. הצגנו לקים ולנציגיו סרטון שמגלם את מה שניתן להשיג. יש לצפון קוריאה פוטנציאל להיות מקום מדהים והוא מבין את זה ורוצה לעשות את הדבר הנכון".
נשיא ארה"ב אמר בהתרגשות כי הוא רוצה לייצר היסטוריה חדשה ולפתוח דף חדש ביחסים עם צפון קוריאה. "לפני 70 שנה סכסוך עקוב מדם הרס את חצי האי הקוריאני וגרם להרג רב", אמר טראמפ. "המלחמה מעולם לא הסתיימה, אבל כולנו תקווה שהיא תסתיים בקרוב. העבר לא צריך להגדיר את העתיד. הסכסוך של אתמול לא חייב להיות המלחמה של מחר. וההיסטוריה הוכיחה שאויבים יכולים להפוך לחברים. זה מה שאנחנו עושים".
טראמפ החמיא לשליט צפון קוריאה ואמר שקים זכה בהזדמנות חסרת תקדים להפוך למנהיג שהביא ביטחון ושגשוג לעמו. "חתמנו על הסכם שבו הוא מאשר את מחויבותו להתפרק מנשק גרעיני", אמר הנשיא האמריקני. "סיכמנו להתחיל בהקדם האפשרי את תהליך המשא ומתן שיוציא את ההסכם לפועל. קים אמר לי שצפון קוריאה כבר הרסה אתר ניסויים למנועי טילים - זה דבר גדול. האתר יושמד בקרוב מאוד".
טראמפ הבהיר כי סוגיית הגרעין נסגרה עוד בטרם נפגש עם קים והשיחות על כך החלו עוד לאחר אולימפיאדת החורף שנערכה בדרום קוריאה. "זו הסיבה שהניסוח כל כך מפורש", אמר. "מייק פומפאו וצוותו עבדו על זה מול מקבילו בתקופה שהובילה להסכם".
"לוקח הרבה זמן להתפרק באופן מוחלט מנשק גרעיני", הבהיר טראמפ. "גם מבחינה מדעית. אבל, מרגע שמתחילים בתהליך לא ניתן להשתמש בנשק. הסנקציות יוסרו כשנהיה משוכנעים שהנשק הגרעיני כבר לא פקטור. הסנקציות נשארות כרגע במקומן. אני מקווה להסירן, אבל זה לא יקרה כרגע".
הנשיא ציין שזו תחילה של תהליך והוא נכנס אליו עם עיניים פקוחות. "שלום שווה את המאמץ", הצהיר. "זה היה אמור להיפתר לפני שנים, אבל אנחנו פותרים את זה עכשיו. כל אחד יכול להכריז על מלחמה אבל רק האמיצים עושים שלום. האנשים בקוריאה הם יצירתיים ומוכשרים, ההם חולקים שפה היסטוריה ותרבות. אבל כדי לאחד את המשפחה הלאומית שלהם צריך שאיום הנשק הגרעיני ייעלם. ביניתיים הסנקציות יישארו בתוקף. אנחנו מייחלים לעתיד שבו משפחות קוריאניות יוכלו לחיות שלום. העתיד המזהיר הזה נמצא בהישג יד. הוא יקרה. אנשים חשבו שזה לא יוכל לקרות".
טראמפ התייחס לערובות הביטחוניות שיש לארה"ב למימוש ההסכם והבהיר שהסנקציות שהוטלו על צפון קוריאה, נכון לעכשיו, לא יוסרו. "לא נצמצם את היכולות הגרעיניות שלנו", הסביר. "אני רוצה להוציא את חיילינו. יש לנו 32 אלף חיילים בדרום קוריאה ואני רוצה להחזיר אותם הביתה. אבל זה לא נמצא על השולחן כרגע. נפסיק את התרגילים הצבאיים המשותפים עם דרום קוריאה ובכך נחסוך סכומים אדירים של כסף".
"בהסכם כתוב בצורה מאוד ברורה שיינתנו ערבויות והתחייבות בלתי מתפשרת לפירוק חצי האי קוריאה מנשק גרעיני", הבהיר טראמפ. "ניתן יהיה לאשרר את הצעדים. זה יושג באמצעות הצבת הרבה אנשים שם ובאמצעות אמון, שר החוץ פומפאו עושה עבודה נהדרת. יהיו לנו הרבה אנשים שם, שילוב של אמריקנים וגורמים בינלאומיים".
הנשיא האמריקני ציין שבעבר כבר היו הסכמים עם צפון קוריאה שלא הובילו לשום מקום והסביר מה קים אמר שגורם לו הפעם להאמין לו, וגם פה תקף ממשלים קודמים. "הם לקחו בתקופת קלינטון מיליארדי דולרים וכלום לא קרה", הצהיר. "קים אמר שמעולם לא הגיעו לשלב הזה ומעולם לא נתנו אמון בנשיא אמריקני. הוא הדגיש שהוא מעוניין לעשות את זה, אולי אפילו יותר ממני, כי הוא רואה עתיד מזהיר לצפון קוריאה. חתמנו על הסכם מקיף מאוד. אני מאמין שהוא יעמוד בהסכם. כשהוא ינחת בקרוב, הוא יחל בתהליך באופן מיידי. אילולא הרטוריקה ודברים אחרים שקרו, הקמת צוות חדש היה מאוד חשוב, בלעדיו זה לא היה קורה".
הנשיא האמריקני אמר כי הוא דן בנושא זכויות האדם ושיפור מצבם של אזרחי צפון קוריאה עם שליט צפון קוריאה, אך באופן מצומצם יותר מנושא הגרעין. "נדון על כך יותר בהמשך", אמר. "קים רוצה רוצה לעשות דברים. הוא מאוד חכם ומתמקח טוב מאוד - הוא רוצה לעשות את זה".
טראמפ גם אמר שיזמין בעתיד את קים לבית הלבן. "זה יהיה משהו מאוד חשוב", אמר הנשיא. "הוא הסכים, אנחנו רוצים להמתין. מה שחתמנו עליו היום הוא מאוד מקיף. יש דברים רבים אחרים שהסכמנו עליהם ולא נכללו בהסכם".
כ
נוסח המסמך המלא, כפי שפורסם בסוכנות הידיעות רויטרס:
"הנשיא דונלד ג'. טראמפ של ארצות הברית של אמריקה והיו"ר קים ג'ונג און של הוועדה המדינית של הרפובליקה העממית הדמוקרטית של קוריאה קיימו פגישה ראשונה, היסטורית בסינגפור ב-12 ביוני 2018.
הנשיא טראמפ והיו"ר קים ג'ונג און קיימו חילופי דעות מקיפים, מעמיקים וכנים בנושאים הקשורים לביסוס מערכת יחסים חדשה בין ארה"ב לצפון קוריאה ובנייתו של משטר שלום מתמשך ואיתן בחצי האי הקוריאני. הנשיא טראמפ התייחס לספק ערבויות ביטחוניות לצפון קוריאה והיו"ר קים ג'ונג און אישש את מחויבותו הנחושה והבלתי-מתפשרת לפירוק מוחלט של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני".
הנשיא טראמפ והיו"ר קים ג'ונג און משוכנעים שביסוס מערכת יחסים חדשה תתרום לשלום ולשגשוג בחצי האי הקוריאני ובעולם כולו ומכירים בכך שבניית אמון וביטחון הדדי יכולה לקדם את פירוז החצי האי הקוריאני מגרעין, ועל כן אנו מצהירים:
1. ארה"ב וצפון קוריאה מחויבות לביסוס מערכת יחסים חדשה, בהתאם לשאיפת העמים בשתי המדינות לשלום ושגשוג
2. ארה"ב וצפון קוריאה ישלבו מאמצים לבנות משטר שלום מתמשך ויציב בחי האי הקוריאני
3. תוך אישוש הצהרת פנמונג'ון מ-27 באפריל, צפון קוריאה מתייחבת לפעול למען פירוק מוחלט מנשק גרעיני בחצי האי. (הערה: מדובר במסמך שנחתם בין צפון ודרום קוריאה)
4. ארה"ב וצפון קוריאה מחויבות להחזרת שרידי נעדרים ושבויי מלחמה, כולל החזרת אלו שכבר זוהו
מתוך הבנה שפסגת ארה"ב וצפון קוריאה - הראשונה בהיסטוריה - הייתה אירוע אפי בעל חשיבות עצומה, שמהווה התגברות על עשורים רבים של מתחים ועוינות בין שתי המדינות ותחילתו של עתיד חדש, הנשיא טראמפ והיו"ר קים ג'ונג און מחויבים ליישום התנאים בהצהרה משותפת באופן מלא, במהירות וביעילות.
ארה"ב וצפון קוריאה מחויבות לקיים פגישות המשך בהובלת מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ובכיר צפון קוריאני רלוונטי בתאריך המוקדם ביותר, לצורך יישום תוצאות הפסגה. הנשיא טראמפ והיו"ר קים ג'ונג און התחייבו לשתף פעולה לפיתוח מערכת יחסים חדשה ולקידום השלום, השגשוג והביטחון בחצי האי הקוריאני ובעולם".