אלפי בני נוער ובוגרים החלו לצעוד היום (חמישי) בפעם ה-30 את שלושת הקילומטרים של נתיב המוות המפרידים בין אושוויץ לבירקנאו במסגרת מצעד החיים. את המצעד מוביל הנשיא ראובן ריבלין ויחד איתו צועדים ראשי מערכת הביטחון - הרמטכ"ל גדי איזנקוט, ראש המוסד יוסי כהן, ראש השב"כ נדב ארגמן ומפכ"ל המשטרה רוני אלשיך. "החדשות" Online מעביר את המצעד בשידור ישיר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נשיא המדינה ראובן ריבלין נשא דברים בטקס שהתקיים בתום הצעידה, ומתח ביקורת על התנהלות מדינות אירופה. "אנו עומדים כאן ויודעים, מן המקום הזה לא נוכל לקוות לצדק. במקום הזה, שספוג באפר אחינו ואחיותינו, לא יצמח עוד צדק. איננו מצפים לצדק באירופה המנסה, מהר מדי לשכוח, להשכיח, להכחיש, להשמיד ראיות. אבל הזיכרון שלנו הוא היפוכה של הבהילות הנאצית. יש שואה ויש מכחישי שואה וההבדל בין אלה לאלה הוא האמת. ואנו הזוכרים, העומדים כאן, יודעים - האמת מארץ תצמח".
ברקע סערת חוק השואה הפולני, האוסר על ייחוס מעשי הנאצים לפולנים, ריבלין פנה למקבילו הפולני: "האומה הפולנית יצאה בעור שיניה ממלחמת העולם השנייה. פולין הפכה בספטמבר 1939 לשדה המוות, הרצח והחורבן הגדול באירופה. היא הייתה שטח תחת כיבוש נאצי, והפולנים היו עם רמוס שחי בפחד. העם הפולני הקים מקרבו אלפי חסידי וחסידות אומות עולם. אנשים ונשים שסיכנו את עצמם ואת יקיריהם למען הזולת, וגם אותם אנחנו זוכרים".
עם זאת, ריבלין ציין בביקורת כי "אי אפשר להתכחש לאמת. מכונת המוות הנאצית לא הייתה מצליחה לממש את חזון הבלהות שלה אם לא היו מסייעים לה. אם היא לא הייתה פוגשת קרקע מדושנת בשנאת יהודים להכות בה שורש. נכון, לא הפולנים ציוו על הקמת המחנות, אבל בני עמנו לא נרצחו רק במחנות. בני עמנו נבגדו על ידי העמים בתוכם חיו, בצרפת, בהולנד וכן - גם על ידי פולנים".
הנשיא הוסיף להתייחס לחוק הפולני: "מותר לכל אומה לבנות את עצמה מחדש מתוך הריסותיה. אינני מתערב בהיסטוריה של פולין. אך אם העם הפולני סבור שתדמיתו עוותה תחת מאורעות השואה, חשוב יותר שנשתף פעולה, שנשקיע בחינוך, שנקים יחד מכוני מחקר, שנעסוק יחד בהנצחה ובזיכרון, שנלמד יחד, פולנים ויהודים - מה היה. שנבטיח - שלעולם לא עוד".
אנשי משלחת השב"כ שהגיעו למצעד יחד עם ארגמן הם כולם דור שני ושלישי של ניצולי שואה. בין הצועדים במשלחת נמצא ג' אשר סבתו שושנה, היום בת 93, היא ניצולת מחנה אוושויץ וצעדות המוות. אביה ואחיה הקטן נרצחו באושוויץ והשאר עלו ב-48 לארץ ישראל. אחיו של ג' הוא תא"ל בצה"ל אשר צועד גם הוא היום במשלחת הנשיא.
עם נחיתתו בפולין אמר איזנקוט לחברי המשלחת כי "אני, ראש המטה הכללי של צה"ל וראש משלחת צה"ל לפולין בשנת ה-70 למדינת ישראל, מתחייב ואומר: לעולם לא עוד". אלשיך אמר כי "בהבטיחנו את דמותה המוסרית, הערכית והדמוקרטית של מדינת ישראל, בשמירתנו על זכויות הפרט והאחר בחברה, בעמידתנו על עקרונות השוויון והצדק, בכל אלו, אנו מציבים את הדמות האנושית ההפוכה בתכלית לדמותם של לובשי המדים הנאצים שביצעו ואפשרו את הפשע הנורא בתולדות האנושות".
במצעד משתתפים יותר מ-12,000 בני נוער מרחבי העולם, שהגיעו ב-110 משלחות מ-41 מדינות שונות, בהן ארגנטינה, קנדה, צ'ילה, ארה"ב, פולין, בריטניה ומרוקו, כשהשנה לראשונה משתתפת גם משלחת מיפן.
בתום הצעדה יתקיים הטקס המרכזי לציון יום השואה והגבורה, שבו יישאו דברים הנשיא ריבלין, נשיא פולין והרב ישראל מאיר לאו, הרב הראשי לשעבר ובעצמו ניצול שואה. את הטקס ילווה הזמר שלמה ארצי, דור שני לניצולי שואה. בנו של חסיד אומות העולם היפני, צ'יאונה סמפו סוגיהארה, יקבל אות הוקרה על פועלו של אביו, שכדיפלומט בקובנה הציל בזמן השואה את חייהם של אלפי יהודים מליטא ופולין.