מדינות העולם ממשיכות להגיב היום (שישי) ולהציג חזית אחידה נגד החלטתו הדרמטית של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לפרוש מהסכמי פריז. בהצהרה משותפת הודיעו בכירים מסין ומהאיחוד האירופי כי הם "יישארו מחויבים להסכם האקלים ומאוחדים במאבק בהתחממות הגלובלית". גם ממשלת הודו הודיעה כי תמשיך לכבד את ההסכמים שנחתמו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במהלך פגישה בין נציגי האיחוד האירופי ובכירים סיניים כינו הצדדים את ההחלטה של טראמפ "טעות קשה" וטענו כי ימשיכו להוביל את העולם באנרגיה נקייה. "ההנהגה שלנו מקדמת אצל בעלי עסקים באירופה ובסין את המחשבה שצריך לבסס כלכלה נקייה יותר", אמר נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר.
"אנחנו צריכים לשמור על הכללים", אמר ראש הממשלה הסיני לי קפינג. "אם בעולם הזה לא נשמור על הכללים אנחנו נחיה כמו בג'ונגל". הצדדים אף הדגישו את מחויבותם להסכם האקלים מ-2015. "אי אפשר ללכת אחורה מהסכם פריז", הדגיש יונקר. "אין הילוך אחורי לתהליך המעבר לאנרגיה נקייה".
ממשלת הודו הצטרפה גם היא למדינות שהבטיחו כי הן מחויבות להסכם פריז. "תחת הנהגתו של ראש הממשלה מורי, הודו הפכה את האנרגיה הנקייה לחלק מהאמונה", הסביר שר האנרגיה של הודו. "הסכמי פריז רק האיצו את התהליך, בלי קשר להחלטות של מדינות אחרות".
גם רוסיה הודיעה היום כי תישאר מחויבת להסכם." רוסיה עדיין מחויבת להסכם האקלים שנחתם בפריז לפני שנתיים למרות הודעת הנשיא טראמפ על נסיגת ארה"ב ממנו", אמר סגן ראש הממשלה הרוסי ארקדי דבורקוביץ. "קיבלנו החלטה לחתום על ההסכם ואני לא חושב שנשנה את זה".
ה"תרחיש הגרוע": עלייה של 0.3 מעלות
בתוך כך, גורם רשמי בארגון המטאורולוגי של האו"ם מעריך היום כי "במקרה הגרוע ביותר", הפרישה של ארצות הברית מההסכמים עלולה לגרום לעלייה של 0.3 מעלות צלזיוס בטמפרטורה העולמית עד סוף המאה. דיאון טרבלאנש, האחראי על מחלקת הסביבה והמחקר האטמוספרי בארגון, אמר שמדובר בהערכה בלבד כי עדיין לא בוצעו מודלים שבחנו את ההשפעה האפשרית של פרישת ארה"ב מההסכם.
אמש, מיד לאחר ההודעה של טראמפ, פרסמו ממשלות צרפת, גרמניה ואיטליה הודעה משותפת בה מסרו כי הן מצרות על החלטת ארה"ב. "הסכם פריז מציע הזדמנויות כלכליות משמעותיות לצמיחה ושגשוג", מסרו, והבהירו כי ההסכם אינו ניתן למשא ומתן מחודש. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה גם כן כי היא מצרה על ההחלטה וכי היא תמשיך לפעול כדי "להציל את כדור הארץ". באו"ם מסרו כי ההחלטה היא "אכזבה גדולה למאמצים הבינלאומיים לצמצם את פליטת גזי החממה ולקידום הביטחון העולמי".
"זה לא העתיד שאנחנו רוצים לנו ולילדינו. ארה"ב הפנתה את גבה לעולם", אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון בהצהרה לעיתונות. "אני מכבד את ההחלטה של הנשיא טראמפ, אבל אני גם חושב שזו טעות קשה, גם עבור ארה"ב אבל גם עבור כדור הארץ". לאחר מכן הבהיר מקרון כי ההסכם אינו בר שינוי ולא נתון למשא ומתן וקרא למדענים אמריקניים להגיע לצרפת כדי להמשיך את המחקר שלהם בנושא איכות הסביבה ועצירת ההתחממות הגלובלית.
וההתנגדות למהלך של טראמפ לא מגיעה רק ממדינות אחרות אלא גם מתוך ארה"ב. המושלים של קליפורניה, וושינגטון וניו יורק, שמדינותיהן מהוות חמישית מהכלכלה האמריקנית, הודיעו כי חרף הודעתו של הנשיא הם ימשיכו במאבקם בהתחממות הגלובלית.
"הנשיא כבר אמר ששינוי האקלים הוא מתיחה, טענה המהווה את ההפך הגמור מכל הטענות המדעיות בעולם כמעט", תקף מושל קליפורניה ג'רי בראון בהצהרה משותפת שמסר בשם שלושת המושלים. "אני לא מאמין שזו אסטרטגיה טובה להילחם במציאות - לא עבור אמריקה ולא עבור אף אחד אחר. אם הנשיא ייעדר מהמאמץ האנושי הכול כך חשוב הזה - קליפורניה ומדינות אחרות יפעלו בהתאם".