"עלייה דרמטית בביטויי אנטישמיות ברשת, ירידה במקרים אלימים": כך עולה מדוח מצב האנטישמיות של 2016, כפי שהוצג הבוקר (ראשון) באוניברסיטת תל אביב. "זו הייתה שנה דרמטית, אויבי העם היהודי מצאו דרכים חדשות לבטא את שנאת היהודים", אמר דוקטור משה קנטור, נשיא מרכז קנטור לחקר האנטישמיות והגזענות בימינו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"יש עלייה משמעותית בגילויי השנאה באינטרנט ובתקריות בבתי קברות", המשיך קנטור במסיבת העיתונאים בה הוצג הדוח. "זה מראה שהמוטיבציה לא פחתה ותחושת חוסר הביטחון בקהילות היהודיות מורגשת".
עם זאת, הוסיף קנטור, חלה דווקא ירידה במקרים האנטישמיים, לרבות מקרים אלימים, בעיקר במדינות עם ריכוזים יהודיים גדולים. גם במדינות אירופה בהן הייתה עלייה בכמות המהגרים, לא חלה עלייה במקרים אנטישמיים. לדברי קנטור, הירידה במקרים אלה מעידה על האפקטיביות של צעדי הממשלות לשמור על הקהילות היהודיות.
הנתון המדאיג ביותר העולה מן הדוח, אומרים במרכז קנטור, הוא התחושה הקשה הרווחת בקרב יהודים של חוסר ביטחון, הנובעת בעיקר מן ההתבטאויות המילוליות והחזותיות, בייחוד ברשתות החברתיות ובזמן הפגנות, הכוללות עלבונות, הצקות ואיומים נגדם, שאינם ניתנים לכימות במספרים. עוד צויין כי גלי הפליטים והתחזקות הימין הקיצוני תורמים לתחושה זו, גם אם אין כרגע הוכחות להשפעתם על מצב האנטישמיות.
מקרי האלימות האנטישמית ירדו ב-2016 ב-12%, מ-410 מקרים ב-2015 ל-361 מקרים ב-2016. הירידה בכלל המקרים, אלימים ולא אלימים כאחד, ניכרת בעיקר בצרפת, אך גם בבלגיה, בריטניה וגרמניה חלה ירידה במקרים אלו. באוסטרליה, לעומת זאת, נרשמה עלייה בכלל המקרים.
בקמפוסים ברחבי ארה"ב, שברבים מהם שוררת אווירה אנטישמית קשה, בעיקר במסווה של אנטי-ציונות, נרשמה עלייה של 45% בכל צורות האנטישמיות, בייחוד בהצרת צעדי הסטודנטים היהודים והתנכלות לזכויותיהם. לצד זאת, 14 מדינות בארה"ב חוקקו חוק נגד תנועת ה-BDS, ותמיכות כספיות בוטלו בכמה ארצות. עם זאת, התנועה עדיין פעילה מאוד, בייחוד בקמפוסים ברחבי ארה"ב וקנדה.
השיח ברשתות החברתיות נעשה יותר ויותר מאיים ואלים, אומרים במרכז קנטור, והוא מחריף ומנפח את המצב הקיים במציאות והופך אותו לנחלת הרבים תוך זמן מינימלי. כך הוא משקף שנאה כלפי יהודים ומיעוטים אחרים. לפי סקר של הקונגרס היהודי העולמי, הועלה מסר אנטישמי לרשת כל 83 שניות בעולם בכלל בשנת 2016, רובם המכריע בטוויטר.