נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע הלילה (חמישי) כי יכנס מסיבת עיתונאים בגן הוורדים שבבית הלבן ויודיע בהמשך היום (23:00 שעון ישראל) מהי הכרעתו בנושא הסכם האקלים שנחתם לפני שנתיים בפריז על ידי 200 ראשי מדינות. אמש דווח באתר Axios האמריקני כי טראמפ החליט לסגת מההסכם, דבר המעלה חשש כבד מצד בעלות בריתה של ארה"ב באירופה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את הציוץ שבו הודיע טראמפ על הכרעתו הקרובה סיים בסיסמתו המוכרת: "להפוך את אמריקה לגדולה שוב". במהלך קמפיין הבחירות שלו השתמש טראמפ בסיסמא זו פעמים רבות ואף הכריז כי יבטל את הסכם האקלים מפני שהוא "פוגע בכלכלה האמריקנית". אפשר להניח, על רקע הציוץ, כי טראמפ מתכוון להודיע כי ההסכם, שנחתם בימי אובמה, פוגע בעובדים בארה"ב ועל כן הוא נסוג ממנו.
בהסכם האקלים שנחתם בפריז ב-2015 התחייבו המדינות החתומות עליו למנוע את המשך ההתחממות הגלובלית ולהגיע ליעד של עלייה של 1.5 מעלות צלזיוס בלבד עד לסוף המאה ה-21. לצד זאת, התחייבו המדינות להפחית את פליטת גזי החממה ולטפח את העמידות לשינויי אקלים. מדענים בכל רחבי העולם מזהירים מפני ההתחממות שנובעת מתעשייה מזהמת, אך טראמפ הצהיר כי הוא מתעלם מההתרעות וכי מדובר ב"קונספירציה של סין".
בתוך כך, יועציו של טראמפ חלוקים האם על ארצות הברית לצאת מההסכם. מזכיר המדינה רקס טילרסון נוטה לתמוך בהישארות, היועץ האסטרטגי סטיב בנון בעד יציאה ואילו חתנו של טראמפ ג'ארד קושנר חושב שההסכם רע לאמריקנים, אך ישמח למצוא דרך לבצע שינויים בהסכם ולהשאירו על כנו.
עימות מתמשך עם גרמניה
אמש הודיע בכיר באיחוד האירופי כי מדינות אירופה וסין יישארו נאמנות להסכם האקלים "לא משנה מה טראמפ יעשה". הודעה זו הגיעה כשבוע לאחר שמנהיגים אירופים ניסו לשכנע את טראמפ לאשרר את מחויבותה של ארה"ב למניעת ההתחממות ולשמירה על ההישגים אליהם הגיעו בנושא. נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח בנושא עם טראמפ ואפילו בוותיקן ניסו לשכנע את הנשיא.
אבל העימות המרכזי ביותר התפתח עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. אחרי שסירב ללחוץ את ידה במהלך פגישת השניים בבית הלבן, נראה שהתקררות היחסים בין שתי המדינות עלתה מדרגה בשבועיים האחרונים.
אחרי פסגת מנהיגי מדינות ה-G7 אמרה מרקל כי אירופה כבר לא יכולה לסמוך על בעלות בריתה ארה"ב ובריטניה, וכי על אירופה לדעת להגן על עצמה. במשך העשורים האחרונים הסתמך האיחוד האירופי בעיקר על ברית נאט"ו בכל הנוגע לסוגיות ביטחון, אך על רקע חוסר היציבות מאז שעלה טראמפ לשלטון בארה"ב, אירופה מתחילה להבין כי היא צריכה להגביר את עצמאותה גם בתחום הביטחון.
מרקל אף הודיעה כי הפגישה עם טראמפ בנושא האקלים הייתה "מאוד מאכזבת" והכריזה כי "אין אינדיקציות שארה"ב תמשיך לתמוך בהסכם פריז".
העימות הוסיף להתפתח כאשר טראמפ צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי לארה"ב יש "גירעון עצום בסחר עם גרמניה" וכי "היא לא משלמת מספיק על חברותה בברית נאט"ו. רע מאוד לארה"ב. זה ישתנה". שר החוץ של גרמניה, זיגמר גבריאל, אישר מאוחר יותר כי היחסים עם ארה"ב "במצב קשה".
מקורבים לטראמפ מאותתים: השגרירות לא תעבור לי-ם
במקביל להכרעה של טראמפ בנושא האקלים, עומדת לפניו החלטה משמעותית גם בנושא אחר - העברת שגרירות ארה"ב לירושלים. בסביבתו של הנשיא מאותתים כי הוא לא מתכוון להעתיק את השגרירות מתל אביב לבירה בשלב זה, אך ההחלטה הסופית תתקבל רק כאשר יחליט טראמפ אם לחתום או לא על הצו המורה לעכב בחצי שנה את ההעברה.
על פי "חוק ירושלים" שאישר הקונגרס האמריקני ב-1995, השגרירות הייתה צריכה להתמקם בירושלים וארה"ב הייתה אמורה להכיר בעיר כבירת ישראל. עם זאת, נשיאי ארה"ב חתמו על צו נשיאותי המונע באופן זמני את אישור החוק כל חצי שנה. כך פעל אובמה שבועות ספורים לפני סיום כהונתו וכך צפוי גם לפעול טראמפ ביממה הקרובה.