כשבוע חלף מאז שריפת הענק שפרצה במגדל המגורים "גרנפל" שבלונדון, וכעת מתבררים פרטים חדשים על הנסיבות שגרמו למותם של 79 בני האדם שנספו באסון. מומחי רעלים בלונדון מעריכים כי לוחות הבידוד שהותקנו במהלך שיפוץ מקיף שעבר הבניין בשנת 2016 ושפולטים גזים רעילים ביותר בעת שריפה, הם שגרמו למותם של לפחות חלק מהקורבנות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המומחים סיפרו לרשת "סקיי" הבריטית כי לוחות הבידוד שהותקנו בחלקו החיצוני של הבניין הכילו מימן ציאנידי שנחשב לגז רעיל ביותר. על פי ההערכות, בשל המיקום הבעייתי של הלוחות, ייתכן כי דירות המגדל התמלאו בכמות גז שעשויה הייתה להרוג את הדיירים. אלא שלאור מצבן הקשה של גופות הנספים, ייתכן כי לא יתאפשר לקבוע מהו התפקיד של הגז בגרימת מותם.
ממשרד ראש הממשלה תרזה מיי נמסר כי בכ-600 גורדי שחקים נוספים בלונדון ישנו חיפוי דומה לזה שבמגדל גרנפל. "כמובן שאנחנו נמצאים בקשר רציף עם כלל הרשויות המקומיות ומפצירים בהם לשלוח לנו בדחיפות את הדגימות ואנחנו נערוך את הבדיקות הדרושות", מסרה דוברת המשרד.
"הקיר החיצוני של הבניין הורכב מלוחות קצף בעובי 150 מ"מ", סיפר ריצ'רד הול, פרופסור לכימיה ומדעי האש באוניברסיטת מרכז לנקשייר. "ברגע שהאש התפשטה אליהם, בכל דירה היה מצטבר מספיק מימן ציאנידי כדי להרוג את כל דייריו".
אחד מבתי החולים בלונדון אישר כי שלושה מתוך 12 הנפגעים שפונו אליו טופלו בעזרת נוגדנים לגז הרעיל. עם זאת, ארבעה בתי חולים נוספים אליהם פונו נפגעים מהשריפה סירבו למסור פרטים לגבי אופן הטיפול בפצועים.
בעקבות השריפה פונו 68 נפגעים לשישה בתי חולים שונים ברחבי הבירה הבריטית, כאשר 18 מתוכם פונו במצב אנוש והוכנסו לתרדמת יזומה בעקבות פגיעה קשה בקנה הנשימה. בבתי החולים עדיין מאושפזים 10 בני אדם כתוצאה מהשריפה, שישה מתוכם במצב קשה.
בתוך כך, ניקולס הולגייט, בכיר המועצה המקומית בה שוכן המגדל בן 24 הקומות, התפטר בעקבות האסון שנחשב לשריפה הקשה ביותר שהתחוללה בבריטניה מאז מלחמת העולם השנייה. הולגייט סיפר כי הוא נאלץ לסיים את תפקידו בעקבות לחץ מצד שר הקהילות, סג'יד ג'ביד. "למרות רצוני להמשיך בתפקידי תוך נסיבות מאתגרות ביותר, החלטתי שמוטב כי אסיים את תפקידי ברגע שיתמנה מחליף ראוי", מסר הולגייט בהודעה.