פרשיות טראמפ ורוסיה מסעירות את אמריקה כולה כבר מאז שהחלה כהונתו של טראמפ כנשיא ה-45 של ארה"ב לפני חמישה חודשים. אומנם עוד ייקח זמן עד שכל החקירות יניבו תוצאות, אבל בינתיים ננסה לעשות קצת סדר בבלגן. מי חוקר? אילו חשדות עומדים על הפרק? מי האנשים המעורבים בפרשיות מלבד הנשיא עצמו? מה עלולות להיות ההשלכות? ואם יחל הליך הדחה בקונגרס, איך הוא בדיוק יתנהל? 

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מה חוקרים?

1. המעורבות הרוסית בבחירות: החשד לפיו מוסקבה התערבה בבחירות בארצות הברית על ידי שתילת "פייק ניוז", בחישה בשרתים של המפלגה הדמוקרטית וניסיון לחדור למחשבים של מכונות ההצבעה האלקטרוניות.

אין ספק שניסיון הבחישה הרוסי היה עמוק ומפחיד, אך ההצלחה שלו היתה מוגבלת: לא זוהו זיופים בפועל של התוצאות, ועל כן טראמפ זכה בנשיאות כחוק. החקירה בסעיף זה מנסה להבין את היכולות שהפגינו הרוסים, שהתאמצו להזיק להילרי קלינטון, כפי הנראה בהוראה ישירה של הנשיא פוטין.

2. קנוניה בין קמפיין טראמפ לרוסים: מעורבות אפשרית של בכירים מצוות הקמפיין של טראמפ - פול מנאפורט, קרטר פייג', מייקל פלין. האם היו הבנות או הסכמות בשתיקה שלפיהן הרוסים מסייעים לבחירת טראמפ, ומה, אם בכלל, ציפו לקבל בתמורה?

3. מעורבות אישית של הנשיא: האם טראמפ שיבש הליכי חקירה כשניסה להתערב בחקירת מייקל פלין על ידי ה-FBI? האם שיבש הליכים או שיקר לציבור כשפיטר את ראש ה-FBI ג'יימס קומי בתואנות שווא 'שזה קשור לחקירות של הילרי קלינטון' בעוד שבעצם ניסה לחתוך את החקירה הרוסית שמאיימת עליו?

גם ללא הוכחת קנוניה של טראמפ להיעזר ברוסים, חקירות מעין אלה תמיד מסתעפות ומתפתחות. ביל קלינטון כמעט איבד את הנשיאות לא בגלל שקיים יחסים עם מוניקה לוינסקי, אלא כי שיקר לעם האמריקני וניסה לשבש הליכים - אותם סעיפים בדיוק שטראמפ צריך לחשוש מהם עכשיו.

ראש ה-FBI המפוטר, ג'יימס קומי (צילום: רויטרס)
קומי בשימוע בקונגרס, החודש | צילום: רויטרס

מי חוקר?

החקירה מתנהלת בשני מסלולים מקבילים -

1. ועדות חקירה פרלמנטריות: ארבע ועדות שונות של הקונגרס מקיימות חקירה פרלמנטרית. החשובה שבהן - ועדת המודיעין של הסנאט. מדובר בחקירה רצינית שבמסגרתה אנו חוזים בעדים מתפתלים בשידור חי מדי שבוע. זוהי חקירה הנחשבת לרצינית ומעמיקה.

צפו בסיכום עיקרי דוח מולר (צילום: רויטרס, חדשות)
החקירה המרכזית. התובע המיוחד מולר | צילום: רויטרס, חדשות



2. חקירת התובע המיוחד רוברט מולר: במקרה זה מדובר בחקירה המשמעותית ביותר שמתקיימת. לצורך החקירה הזו הקים מולר משרד מיוחד שלא יהיה כפוף לא ל-FBI ולא לשר המשפטים.

התוצאות האפשריות

1. ועדות הקונגרס יכולות לנפק לכל היותר דוח ציבורי קשה. המתכונת דומה לזו של דוח מבקר המדינה אצלנו, אלא שבארצות הברית מתייחסים למסקנות ברצינות רבה.

2. התובע המיוחד יכול להעמיד לדין אנשים, זוטרים ובכירים ואפילו להעביר לבית הנבחרים בקשה להעביר את הנשיא מתפקידו ולשפוט אותו.

במידה ובקשה כזו מוגשת, ההליכים הולכים ומתאחדים להליך ההדחה המפורסם (Impeachment). ועדת המשפטים של בית הנבחרים מקבלת מהתובע המיוחד או מחברי הבית 'סעיפי אישום' וברוב רגיל היא יכולה להעביר אותם להצבעת הדחה בבית הנבחרים.

בית הנבחרים של ארה"ב (צילום: רויטרס, חדשות)
החקירה תוביל להדחה? בית הנבחרים | צילום: רויטרס, חדשות



בהקשר זה, מליאת בית הנבחרים נדרשת להצביע, ברוב רגיל, להעביר את הנשיא למשפט בסנאט. הסנאט מתכנס אז כבית משפט, עם מאה סנאטורים כמושבעים ונשיא בית המשפט העליון בתור אב בית דין. רק אם שני שלישים מהסנאטורים מרשיעים את הנשיא הוא באופן רשמי מודח.

פלין וטראמפ (צילום: רויטרס)
איך זה ייגמר? טראמפ ומייקל פלין | צילום: רויטרס

אלא שהליך כזה, אם יתרחש, הוא עדיין רחוק מאוד. גם חקירת נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון נמשכה כמעט 4 שנים עד שנגרר אל הליך ההדחה - וזה קרה בבית נבחרים שהיה נגדו. לפחות היום, כידוע, הרפובליקנים עדיין שולטים בשני בתי הקונגרס - מה שיכול לעורר בטראמפ מעט עידוד.