ההדלפה הגדולה - הצד הישראלי: ב-11.2 מיליוני המסמכים שהודלפו מתוך מאגרי המידע של חברת עורכי הדין מוסאק פונסקה מוזכרים בין היתר גם יותר מ-600 חברות ישראליות, וכ-850 בעלי מניות ישראלים. כך דיווחו אתמול (ראשון) אורי בלאו, דניאל דולב ושוקי שדה מעיתון "הארץ". הבוקר אמר ראש רשות המיסים משה אשר בגלי צה"ל כי "נבדוק את הישראלים המופיעים ברשימה אחד אחד".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
רוב שמות בעלי המניות והחברות אינם מוכרים, אך ישנם גם כמה שמות מפורסמים, ביניהם הפרקליט יעקב וינרוט, ארקדי גאידמק, דב ויסגלס ועידן עופר. יש לציין, עם זאת, כי כל עוד האחזקות בחברות וההכנסות מהן - אם קיימות כאלה - מדווחות כחוק לשלטונות המס בישראל, אין כל עבירה בהחזקת חברה כזו.
אחת מהחברות הרשומות במאגר היא "ספיר החזקות", שבעל המניות והדירקטור היחיד שלה היה פרקליט הצמרת יעקב וינרוט. החברה נרשמה באוגוסט 2002 באיי הבתולה הבריטיים. בסוף 2009 הואשם וינרוט בשוחד והלבנת הון, ושנתיים לאחר מכן זוכה לחלוטין מכל ההאשמות נגדו. במהלך המשפט התגלה כי באותה חברה הופקד סכום של כ-30 מיליון שקלים, שכר הטרחה שקיבל ממיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק.
וינרוט אף ייצג את "Christian Lands of Israel", חברה שדרכה הוצעו לכאורה אדמות של הפטריארכיה היוונית בירושלים לחכירה של 999 שנים. גם חברה זו הוזכרה במסמכים שדלפו.
גם מנהל לשכתו של ראש הממשלה אריאל שרון, דב ויסגלס, מוזכר במסמכים, לאחר ששותפו רשם ארבע חברות באמצעות חברת עורכי הדין. זאת, במטרה לקדם עסקאות נדל"ן במזרח אירופה.
חברת "אנגלאינווסט", שאחת מחברות הבת שלה שייכת לאיש העסקים הישראלי יעקב אנגל, רשומה גם היא דרך חברת עורכי הדין. לא לכולן הקשר של אנגל ברור. הדירקטור ובעל המניות היחיד באחת מהן למשל הוא סא"ל במילואים אוליבייה רפוביץ'.
איש העסקים עידן עופר מוזכר גם הוא בהקשר של כמה חברות המופיעות במאגר. בשנת 2008 הוא מונה כדירקטור יחיד ובעל המניות בחברת Golden Glade Properties limited שהוקמה באיי הבתולה הבריטים. שמה של החברה שונה לאחר מכן ל Golden Aviation ואת עופר החליפו כדירקטורים וכנשיא וסגן נשיא של החברה ג'ון פרנק מגינסון ודיוויד אפטון תוגמן. על פי המסמכים, ב-2013 הועברו המניות של עופר לחברת Peymas Enterprises שחתמה על הסכם משכנתה עם בנק ג׳י.פי מורגן לטובת רכישת מטוס. בנוסף היה רשום עופר כבעלים ודירקטור בחברת Joleam Ltd שנרשמה בשנת 2009 באיי הבתולה הבריטיים ושל חברת Compass Aviation Ltd שנרשמה בהם בשנת 2007. אודי אנג'ל, שותפו של עופר לניהול עסקיו ובעל מניות ב"חברה לישראל" רשום כדירקטור בחברה. דוברו של עופר לא הגיב לשאלות על אחזקותיו בחברות הללו ועל פעילותן.
במשרד עורכי הדין בפנמה יש התכתבויות רבות הקשורות לבנק לאומי. רובן נוגעות לסניף הבנק באי ג'רזי, המשרת לקוחות שלהם חשבונות בנק במקלטי מס. זה האי שבו החזיק בעבר חשבון ראש הממשלה בנימין נתניהו. מלבד זאת, יש התכתבויות גם עם פקידים בסניפים שונים בישראל, המטפלים בלקוחות ספציפיים שלהם חברות במקלטי מס או עומדים בקשר עם עורכי דין ישראלים המייצגים לקוחות כאלה. באוקטובר 2015, דיווח בנק לאומי לבורסה על סגירת הסניף באי ג'רזי. בנק לאומי אמור להיות גוף שמאוד רגיש בכל הקשור למיסוי בינלאומי, בעקבות החקירה שערכו נגדו רשויות המס האמריקניות, ושבגינה נאלץ לשלם בדצמבר האחרון קנס של 1.5 מיליארד שקלים.
אחד מהלקוחות הישראלים של סניף לאומי באי ג'רזי הוא המיליארדר טדי שגיא, שעשה את הונו בזכות פיתוח אתרי הימורים באנגליה ובמקומות אחרים בעולם. שגיא המתגורר במקביל בארץ ובאנגליה, מפתח בשנים האחרונות את מתחם קמדן בלונדון, כמתחם נדל"ן מסחרי המבוסס על שימושים באפליקציות. שגיא רשום כבעל מניות יחיד של לפחות 16 חברות אוף־שור הרשומות דרך משרד מוסאק פונסקה. רובן עוסקות בנדל"ן, כשחלקן קשורות בצורה ישירה במתחם קמדן. סניף לאומי באי ג'רזי נותן שירות לחלק מהחברות. מהמסמכים עולה שפקידים של בנק לאומי באותו הסניף, משמשים גם כדירקטורים בחברות האוף־שור של שגיא. כך לדוגמה, אדם בשם כריס ליס, הוא גם דירקטור בחברת מידו פרופרטי.
מבנק לאומי נמסר: "פעילות לאומי ג'רזי נעשית בהתאם להוראות הדין ולכללי הרגולציה שחלים עליה כמתחייב מהוראות הרשות לפיקוח על שירותים פיננסיים של ג'רזי. מטבע הדברים אנו מנועים מלהתייחס לעניינים פרטניים של לקוחות מפאת חיסיון בנקאי. כפי שדיווחנו לפני מספר שבועות, חתמנו על הסכם למכירת פעילות החברה לנאמנות בג'רזי, וזאת כחלק ממדיניות הבנק לצמצום הפעילות הבינלאומית".
עו"ד אמיר מאור, נציג מוסאק פונסקה בישראל מסר: "מוסאק פונסקה עדכנה אותנו לפני שבוע שהיתה חדירה למחשבים שלהם ונגנב מידע. כל מידע שאתה משתמש בו הוא כזה שהושג בגניבה ואני לא נותן שום תגובה".
ויסגלס ושותפו הסבירו כי החברה "נרשמה לצורך קבלת הלוואה מהבנק לשם השקעת הכספים בנכסים אירופאיים. הבנק נאות ליתן הלוואה רק לתאגיד. פעילות החברה מדווחת לרשויות המס בישראל. המס הנדרש, החל על הפעילות האמורה, משולם בישראל".