סערת האמירות האנטי-ישראליות במפלגת הלייבור לא דועכת: רק בשבוע שעבר הושעו שני בכירים במפלגת השמאל הבריטית בשל התבטאויות נגד ישראל, והיום (שני) הודיעה המפלגה על השעיית שלושה חברים נוספים מאותה סיבה. סלים מולה, לשעבר ראש עיריית בלקבורן, הושעה לאחר שרמז שישראל עומדת מאחורי דאע"ש. איליאס עזיז, חבר מועצת העיר נוטינגהאם, הושעה לאחר שטען ש"מקומם של ישראל והיהודים בארצות הברית" וחוסיין שאה הושעה לאחר שכתב לכדורגן הישראלי יוסי בניון: "ישראל מבצעת פשעים כמו הנאצים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מולה שיתף בחשבון הפייסבוק שלו תמונות שבהן נטען כי התמיכה של צרפת בפלסטינים היא שהובילה למתקפת הטרור של דאע"ש. לתמונות האלה צירף כיתוב: "זה בולשיט, ברור מי פה מבצע את המניפולציה. למי שלא מבין: ישראל". הוא אף שיתף את האיור שהוביל להשעייתה של חברת המפלגה נאז שאה, שבה נטען כי יש להעביר את ישראל לארצות הברית.
עזיז, חבר מועצת נוטינגהאם שהושעה אף הוא, כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "לפני 1948 היהודים והמוסלמים חיו בשלום במזרח התיכון. אולי זה היה חכם יותר ליצור את ישראל באמריקה, מכיוון שהיא גדולה מספיק - הם צריכים להגר כבר עכשיו". זמן קצר לאחר שהפרסום הכה גלים, הוא הושעה זמנית משורות המפלגה ונפתחה חקירה בנושא.
במקביל מתגברים הקולות להדחתו של ראש הרשימה ג'רמי קורבין - שאמנם הצהיר על מלחמה בגזענות במפלגתו, אך סירב עד כה להתנער מתמיכתו בחמאס ובחיזבאללה - אותם כינה "חברים". בעוד קורבין עצמו ניסה להרחיק את עצמו מהפרשה, הוא לא התייחס מפורשות לאמירות של חברי מפלגתו ("היטלר היה ציוני", "להעביר את היהודים מישראל לארצות הברית") שעוררו זעם בקהילה היהודית.
בכירים במפלגה יפרשו?
בסוף השבוע ניסה קורבין להיחלץ מהמשבר התדמיתי, והציג תכנית למאבק באנטישמיות ובגזענות בתוך מפלגתו. במקביל לתכנית, שלדבריו תגובש יחד עם הקהילה היהודית, הוא השעה זמנית את מחוללי הסערה - ראש עיריית לונדון לשעבר קן ליווינגסטון שטען כי היטלר היה ציוני וחברת הפרלמנט נאז שאה שתמכה בהעברת היהודים מישראל לארה"ב - בתקווה שהמחאה נגדו תדעך.
מאז הפרשות המביכות שנקשרו בשם המפלגה חלק מבכיריה איימו לפרוש, למרות טענתו של קורבין לפיה "המפלגה מאוחדת". חבר פרלמנט איים כי בישיבת המפלגה, שתיערך בשבוע הבא, "יהיה טבח מוחלט" ואמר כי צמרת המפלגה צפויה לעבור טלטלה - במחאה על התנהלות קורבין בפרשה.
מקור אמר ל"טיימס" הבריטי כי "אנשים כועסים מאוד - לא רק על הבלאגן הראשוני אלא על ההתנהלות לאחר מכן. תהיה מחאה קולנית ויכולים להיות בכירים שיחליטו ללכת הביתה". החשש הוא שהתנהלותו של קורבין תפגע בסיכויי המפלגה בבחירות המקומיות ובהתמודדות על ראשות עיריית לונדון: שורת הפסדים מקומיים עשויה להוביל להתפטרותו של קורבין.
"הגזענות עלולה לרמוס את המפלגה"
על פי הדיווחים, תורמים יהודים רבים נטשו את המפלגה - בהם סר רונלד כהן, שהשקיע מיליוני לירות שטרלינג בלייבור תחת הנהגתם של טוני בלייר וגורדון בראון. סר כהן הבהיר: "אין מקום לגזענות בשורות - אם המפלגה לא תרמוס את התופעה המגונה הזו, הגזענות תרמוס את הלייבור".
הלורד היהודי-בריטי מייקל לוי, חבר בכיר במפלגה המבקר כעת בישראל, אמר לחדשות 2 כי יש להעיף את ליווינגסטון מהמפלגה: "יש אנשים במפלגה שאמרו דברים ועשו דברים שפשוט לא מתקבלים על הדעת - חייבת להיות לנו מדיניות מוחלטת של 'אפס סובלנות' במפלגה, ולמעשה בכל מפלגה פוליטית שהיא, כלפי האנטישמיות".
הלורד לוי המשיך וחזר והביע זעזוע מדבריו של ליוינגסטון, וכינה אותם "מחפירים". "זו ממש בושה וחרפה" טען. "הוא הושעה מהמפלגה, ועד כמה שזה תלוי בי, צריכים להעיף אותו מהמפלגה, לקרוע את כרטיס המפלגה שלו לחתיכות ולעולם לא לאפשר לו לדבר בכל צורה שהיא בשם המפלגה".
מי עשוי להרוויח מהיחלשות מעמדו של קורבין השנוי במחלוקת? ב"טלגרף" הבריטי דווח כי ג'ון מקדונל, חבר פרלמנט הצללים, "מחכה בפינה כדי להשתלט על המפלגה בתמיכת חברי פרלמנט". תורם נוסף בשם מייקל פוסטר טען כי סביבתו של קורבין "הפכה את היהודים לרעים ומנוולים" וכי אלו שניסו להגן על ישראל הושתקו. "הוא התעלם מהאנטישמיות יותר מדי זמן", הוסיף.
חלק מחברי המפלגה שהסכימו להתראיין בשמם מתחו ביקורת לא פשוטה על מדיניותו של קורבין: חבר הפרלמנט ניל קויל תמך בהשעיית ליווינגסטון, וטען כי התגובה של קורבין הייתה איטית מדי. לדבריו, "ברגע שקן השמיע את האמירות האבסורדיות, המנהיג היה צריך לפעול מיד".
המועמד מטעם הלייבור לראשות עיריית לונדון, סאדיק קאן, מיהר להתנער מדבריו של ליווינגסטון, אותם כינה "מזעזעות וללא הצדקה": הוא אף הוסיף כי לדעתו "יש יותר מדי תקריות בהן הלייבור לא פעל מספיק נגד אנטישמיות".
קורבין: "היסטוריה מפוארת של מאבק בגזענות"
לעומתם, חברת הפרלמנט דייאן בוט המקורבת לקורבין, יצאה להגנתו וטענה: "זו מריחה של המציאות והאשמת שווא נגד חברי הלייבור להגיד שיש להם בעיה של אנטישמיות, אנו צריכים לעבור תהליך שיבהיר שלמפלגה אין שום העדפות על רקע דתי או גזעי".
חברת הפרלמנט הוסיפה כי "חלק מחברי הלייבור השקיעו את חייהם בלחימה בגזענות ובאנטישמית בבתי הספר שלהם, בקהילות, לא כדי לקום הבוקר ולשמוע את האמירה שמפלגת הלייבור נגועה באנטישמיות". לדבריה של בוט, הטענות נגד קורביין הן "ניסיון ציני לתמרן את האנטישמיות למטרות פוליטיות".
"אנחנו מפלגה שמתנגדת לגזענות ביסודה, ויש לנו היסטוריה מפוארת של מאבק בגזענות. פעלתי נגד הנושא כל ימיי, והקהילה היהודית היא חלק מהמפלגה ומהחיים הפוליטיים בבריטניה כבר יותר ממאה שנים", הסביר קורבין במהלך סוף השבוע.
לעומתו, ליווינגסטון לא נסוג מטענתו לפיה "היטלר היה ציוני" - ואף הצהיר כי לדעתו הוא דווקא אמור לקבל תמיכה מראש הממשלה נתניהו. "ראש ממשלת ישראל נאם בפני הקונגרס הציוני העולמי ואמר שהיטלר לא רצה להשמיד את היהודים, רק לגרש אותם", אמר ליווינגסטון בהתייחסו ל"נאום המופתי" של נתניהו שעורר מחלוקת בישראל. "אני מזמין את נתניהו לבוא הנה ולהגן עליי כי הוא מסכים בעליל למה שאמרתי".