הראשון לשלם את המחיר: בעקבות ההדלפה הגדולה של 11 מיליון המסמכים מתוך מאגר המידע של חברת עורכי הדין "מוסאק פונסקה", ובעקבות מחאה נרחבת במדינה, הודיע הערב (שלישי) ראש ממשלת איסלנד כי הוא מתפטר מתפקידו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
במסמכים הרבים מוזכר גם ראש הממשלה האיסלנדי סימונדור דויד גונלאוגסון, וכלי תקשורת במדינה דיווחו כי הוא עומד להכריז על התפטרותו ועל הליכה למערכת בחירות. בפגישה עם הנשיא אולאפור ראגנר, ביקש ראש הממשלה להעלות הצבעת אי אמון בפרלמנט. הנשיא אמר בתגובה כי ברצונו לקיים דיון עם המפלגות השונות לפני קבלת החלטה סופית בעניין.
מוקדם יותר היום קראו תושבי איסלנד לגונלאוגסון להתפטר, בטענה כי קשירת שמו לפרשה ניפצה את אמון הציבור ביכולת ההנהגה שלו ואף פגעה במוניטין של המדינה כולה. מהמסמכים שהודלפו עולה כי גונלאוגסון, העומד בראש המדינה מאז 2013, קשור לחברת הקש "ווינטריס" - דבר עליו לא הצהיר מעולם. ראש הממשלה סירב להגיב לשאלות בנושא, ואף קטע ריאיון כאשר נשאל על הנושא אתמול.
מהחשיפה עולה כי ראש הממשלה ואשתו רכשו את "ווינטריס" מחברת עורכי הדין "מוסאק פונסקה" העומדת במוקד הפרשה בשנת 2007. מדובר בחברת קש שמטרתה, כך על פי הפרסום, לשמש להשקעת מיליונים שהשניים. עם זאת, גונלאוגסון לא דיווח על אחזקותיו בחברה כשהחל את דרכו בפרלמנט בשנת 2009.
בתוך כך, התובע הכללי ברוסיה הודיע היום כי יבדוק את הפרסומים אודות חברות רוסיות שפעלו מעבר לים, וזאת כדי "לקבוע האם האזרחים שהוזכרו במסמכים פעלו בניגוד לחוק".
הדלפת הענק חשפה רשת הלבנת הון והעברת כספים ששירתה מנהיגים, עשירים ומפורסמים מרחבי העולם. השם הבולט ביותר שעלה מהם היה שמו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. לפי המסמכים, מקורביו משתמשים בחברות קש ובמקלטי מס בינלאומיים וצוברים הון של מיליונים.
ב"מסמכי פנמה" מוזכרים מקורביו של פוטין כמי שהרוויחו במקלטי המס מאות מיליוני דולרים. סטניסלב בלקובסקי, מומחה לשוק הרוסי, טען שפוטין שווה עשרות מליארדי דולרים בזכות מניות בחברות אנרגיה ובהן "גזפרום" וכספים רבים בקרנות הון ובחשבונות מחוץ לגבולות רוסיה. פוטין שקרא בעבר לעם הרוסי שלא להשקיע את כספו מחוץ למדינה, הפך כעת לאישיות הבולטת ביותר בקשר ההון שנחשף.
בתגובה ראשונה לחשיפה טענו אתמול בקרמלין כי העיתונאים החוקרים שעבדו על "מסמכי פנמה" הם פקידים אמריקאים לשעבר ופעילי השירות החשאי. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר בתדרוך לעיתונאים בהתייחסות לפרשה: "יש הרבה עיתונאים שהמקצוע העיקרי שלהם הוא לא עיתונאות. הרבה מהם הם פקידים לשעבר ממחלקת המדינה (האמריקנית), ה-CIA ושירותים מיוחדים אחרים". הדובר הוסיף כי לא היה "שום דבר חדש" על המנהיג הרוסי בהדלפות. "מדובר ברמה חדשה של פוטין-פוביה".