דוח חדש של יוניצ"ף מציג תמונת מצב מדאיגה בנוגע לשלומם של הילדים בישראל: ישראל נמצאת במקום ה-37 (מתוך ה-41) בחוסר השוויון בקרב ילדים, עם "פער הכנסות יחסי" (ההפרש בין ילדים עניים לילדים "ממוצעים") של 64.58%. כלומר, ילד מהעשירון התחתון מתגורר בבית שהכנסתו היא כ-60% פחות מההכנסה החציונית של בית ישראלי. הדוח של ארגון יוניצ"ף (קרן החירום של האו"ם לילדים) סוקר 41 מדינות "עשירות" - מדינות האיחוד האירופי וה-OECD - שאספו נתונים על מצב הדור הצעיר בשנים 2006 ו-2012.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
רק יוון, מקסיקו, בולגריה ורומניה מפגרות אחרי ישראל בטבלה. שיעור הילדים העניים בישראל הוא הגדול ביותר בקרב המדינות שנדגמו – 27%. במקום השני נמצאת צ'ילה עם כ-26.3% ומקסיקו, רומניה ובולגריה סוגרות את החמישייה המבישה.הדוח מציין כי תופעת אי השוויון בולטת במיוחד בדרום אירופה. באופן לא מפתיע, במדינות סקנדינביה (מלבד שוודיה) הפערים בין הילדים הם הנמוכים ביותר.
הפערים ניכרים גם בחינוך: ישראל נמצאת במקום השלישי מהסוף בטבלת הפערים בחינוך. על פי הדוח, בישראל יש יותר תלמידים מתקשים באוכלוסיה – דבר המגביר את אי השוויון. כ-18% מתלמידי ישראל נמצאים מתחת לרמה הרצויה בדוח,, המבוסס בעיקר על מבחני פיז"ה.
במקומות האחרונים במדד שביעות הרצון מהחיים
גם הפערים בבריאות בולטים: ישראל נמצאת במקום ה-35 מתוך ה-35 בפערים ברמת הבריאות. באחוזים, הפער ברמת הבריאות – על פי דיווח על מחלות וסימפטומים – עומד על 38.6% בין העשירונים השונים בחברה. קרוב לשליש מילדי ישראל דיווחו מדי יום על תחושת חולי או על סימפטום אחד לפחות של מחלה.
הבדלי המעמדות בהכנסות, חינוך ובריאות משליכים במפורש על שביעות הרצון מהחיים: גם במדד זה נמצאת ישראל במקום לא מחמיא (31 מתוך 35), עם פערים של כ-30% בין ילדים מקבוצות אוכלוסיה שונות. כ-7.7% מהילדים, שנשאלו על רמת שביעות רצונם, דירגו אותה ב-4 מתוך 10 או נמוך מכך. במדד המשולב, שמתבסס על כל התשובות הללו, ישראל נמצאת במקום ה-35 – האחרון מבין המדינות שאוספות מידע מסוג זה על אוכלוסיית הילדים.
בארגון הביעו דאגה מכך שפערי ההכנסה בישראל גדלו לאורך השנים, וציינו כי מצבו של העשירון התחתון לא השתפר (או התקדם באופן איטי למדי). גם פערי הקריאה בישראל לא הצטמצמו בין השנים 2006-2012, אך חל שיפור בפערי החינוך. עוד קובע הדוח כי בישראל נרשמו פערים משמעותיים – הגדולים במדינות המפותחות והמתפתחות - בין בנים לבנות בהישגים חינוכיים, אך הפערים המגדריים בתחום הבריאות הם הקטנים במערב.