בשבועיים האחרונים גועשת בריטניה בעקבות פרשת התעללות מינית בילדים שבמרכזה גרביל ג'אנר, פוליטיקאי יהודי בולט במיוחד הפעיל במאבק נגד האנטישמיות ולמען ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ג'אנר, בן 86, בעבר חבר פרלמנט של מפלגת הלייבור שנרשם בדפי ההיסטוריה כשנבחר לקחת חלק בבית הלורדים, לא יועמד לדין בגין האשמות כבדות התעללות ביותר מ-20 ילדים - בשל החמרה במצבו הרפואי - מחלת השיטיון שממנה הוא סובל.
ג'אנר אמנם חמק ממשפט, אך צל כבד עדיין מוטל על תדמיתו. בצוות התביעה סבורים שהוא ניצל מהשפלה, בעוד בני משפחתו טוענים כי ההאשמות נגדו נובעות ממניעים אנטישמיים.
תחילת הפרשה ב-1991, אז הואשם לראשונה ג'אנר בהתעללות מינית בילד במהלך משפט שהתנהל נגד מפעיל בית יתומים. אז אמרו גם מתנגדיו הפוליטיים השמרנים כי "אין בטענות שמץ של אמת". ג'אנר עצמו טען שההאשמות הועלו בגלל שלא הסכים לקדם את הנאשם. כתב אישום לא הוגש.
בתחילת שנות ה-2000 התחדשו החקירות במחוז הבחירה שלו, לסטר, ולפני שבועיים הודיעה התביעה כי בידיה מספיק עדויות להעמיד את הלורד לדין, זאת לאחר 22 ילדים ששהו בבית היתומים המדובר בין השנים 1969 ל-1988 טענו שהוא התעלל בהם מינית. עם זאת, עדכנה התביעה כי מצבו הבריאותי לא מאפשר את ההליך המשפטי.
מדוע הרשויות העדיפו שלא להעמיד לדין את הלורד בעבר ובחרו להשתיק את הנושא?
התיק יועבר לערכאה גבוהה יותר שיחליט כיצד לטפל כעת בתיק, זאת בשל בקשת המתלוננים להמשיך ולחקור את הנושא. במשרד התובע טוענים שמעבר לצדק שצריך לספק לקורבנות, יש לבדוק מדוע הרשויות העדיפו שלא להעמיד לדין את הלורד בעבר ולהשתיק את הנושא.
הקשר של ג'אנר לעם היהודי ולמדינת ישראל חזק במיוחד. אחרי מלחמת העולם השנייה נשלח לחקור פשעי מלחמה שבוצעו בגרמניה, שם עבד עם ניצולים ממחנה ברגן בלזן. בשנות ה-70 פנה לפוליטיקה וב-1977 עמד בראש ועדות של הקהילות היהודיות בבריטניה ונאבק למען זכויותיהם של ניצולי השואה הבריטים.
בהמשך כיהן ג'אנר כסגנו של נשיא הקונגרס העולמי. הוא ייסד את הקרן למען הוראת השואה במערכת החינוך, הגוף שאחראי להכנסת השואה לתכנית הלימודים הבריטית. יחד עם הנסיך חסאן הירדני הוא הקים קרן למלחמה באנטישמיות והאיסלאמופוביה.
על מחויבותו לישראל אפשר ללמוד מתקרית בשנת 2006, כשהלורד בראמל, ראש וועדת הכוחות המזוינים הבריטי, יצא בהצהרות נגד פעילותה של ישראל בלבנון. ג'אנר התנגד לאמירות ובין השניים התפתח ויכוח קולני שהפך לחילופי מהלומות והסתיים באגרוף לפניו של ג'אנר.
במהלך העשורים האחרונים ביקר ג'אנר בישראל פעמים רבות ועמד בקשרי ידידות הדוקים עם ראשי המדינה, דמויות שעכשיו בוודאי מצטערות מאוד לקרוא את הכותרות על הלורד בבריטניה.