נשיא ארצות הברית ברק אובמה שיקר לאמריקנים בנוגע לתפקודם של הכוחות המיוחדים בפקיסטן בפשיטה שבה נהרג הארכי-טרוריסט אוסמה בן-לאדן - רק כדי שיוכל לקחת קרדיט על המשימה. כך לפחות טוען העיתונאי וחתן פרס פוליצר סימור הירש, לשעבר כתב ב"ניו יורק טיימס". בדבריו הוא מאשים גם את מפקד הכוחות המזוינים בארצות הברית, שלטענתו "מיהר לקבל מחמאות" שעות ספורות אחרי חיסולו של ראש ארגון אל-קעידה לפני ארבע שנים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הירש פרסם את דבריו במגזין הלונדוני Review Of Books (אחד מכתבי העת היוקרתיים בבריטניה) ותקף כמה מתחומי מדיניות החוץ של ארצות הברית. לטענתו, אובמה גרם לכאוס בקהילת המודיעין האמריקנית ואילץ אותה לשתף פעולה עם גרסתו. במאמרו הוא מצטט מקורות אמריקניים לשעבר וגורמים במודיעין הפקיסטני יחד עם גורמים בחיל הים האמריקני, שטוענים כולם כי הבית הלבן ו-CIA שיקרו לציבור שוב ושוב בכל הנוגע לפשיטה על מקום מסתורו של בן לאדן. "השקרים ועקיפת שרשרת הפיקוד הם נוהל של ממש בלוחמה בטרור בארצות הברית", הוא כותב.
אז מה בעצם קרה, לשיטתו של הירש? בין ההסברים שמועלים במאמר נטען כי הכוחות הפקיסטניים החזיקו בבן לאדן כשבוי במחוז אבוטאבאד במשך שנים. אנשי ה-CIA למדו על מקום הימצאו דרך מרשמים של המודיעין הפקיסטני - ולא מחקירתו של שליח אל-קעידה. עוד הוא מסביר כי בכירי ממשל אמריקנים סיכמו במשא ומתן עם פקידים פקיסטנים כי ארצות הברית תבצע את הפעולה ותחסל את בן לאדן על אדמת פקיסטן.
"מבצע החיסונים" וקרב היריות שלא היו?
יחד עם זאת, בעבר נטען כי הרשויות בפקיסטן יצאו ל"מבצע חיסונים" במחוז כדי לנסות ולהתחקות אחר עקבות ה-DNA של בן לאדן. הירש שולל את הגרסה הזו מכל וכל וטוען כי מדובר בחלק מ"סיפור כיסוי משוכלל ובדוי". לדבריו, שירות המודיעין הפקיסטני פעל בשכונה שבה בן לאדן הסתתר ביום הפשיטה והקפיד שכוחות פקיסטניים לא יפריעו למסוקים האמריקנים שטסו בשמי אבוטאבאד.
גם את קרב היריות המפורסם שעליו דובר רבות מעקר העיתונאי המוערך מתוכן. "הקליעים שנורו היו רק אלה שהרגו את בן לאדן, שהיה לא חמוש וחלש". עוד הוא מוסיף כי לאחר שחוסל, לא נקבר הטרוריסט בים - אלא באפגניסטן.
עם חיסולו של בן לאדן, כותב הירש, הודיע אובמה בפומבי על פשיטת אנשי הקומנדו והצלחת הפעולה - זאת למרות שהסכים יחד עם הרשויות בפקיסטן לשמור את דבר הפעולה בסוד במשך שבוע ימים ובסופו של דבר "לחשוף" כי החיסול בוצע בתקיפת מל"ט. הדבר עורר זעם בין המדינות ופגע בקשרים הצבאיים והמודיעיניים ביניהן.
"נאומו של אובמה נכתב במהירות", התייחס הירש להצהרה שנשא נשיא ארצות הברית לאובמה לאחר האירוע. "זו הייתה סדרה של הצהרות אנוכיות ולא מדויקות שיצרה כאוס בשבועות שלאחר מכן". לדבריו, המתחם באבוטאבד הוקף בשומרי הצבא הפקיסטני שהשגיחו על בן לאדן, נשותיו וילדיו בכל שעות היממה. "הם קיבלו צווים שהורו להם לעזוב ברגע שהם שמעו את רעש המסוקים האמריקניים", המשיך. "אספקת החשמל נותקה שעות לפני שהפשיטה החלה".
יועץ מבצעים מיוחד לפיקוד האמריקני צוטט על ידי הירש באמרו כי "זה היה תיאטרון פוליטי שנועד להבריק את כישוריו הצבאיים של אובמה. הבית הלבן נאלץ לתת את הרושם שבן לאדם עדיין היה חשוב מבחינה מבצעית. אחרת, למה להרוג אותו? אלה שקרים, סילופים ובגידות. לקח לפקיסטנים הרבה זמן לחזור ולסמוך עלינו שוב בכל הנוגע ללוחמה בטרור. הם הרגישו שאובמה מכר אותם בקלות. רק עכשיו הם חוזרים לסמוך על ארצות הבריתו זאת בעקבות האיום של דאע"ש".
אוסמה בן-לאדן חוסל ב-2 במאי 2011, עת פשטו "אריות הים" של הצי האמריקני על האחוזה שבה הסתתר באבוטאבאד, פקיסטן. לאחר מותו הודיעה ארצות הברית כי גופתו הושלכה לים.
הבית הלבן טרם הגיב על טענותיו של הירש.