ההיסטוריה תחזור על עצמה? בסוף השבוע האחרון שב והבטיח ברק אובמה כי ההסכם עם אירן ימנע השגת פצצה גרעינית ויגן על בנות בריתה של ארצות הברית - ובראשן ישראל. דבריו של אובמה עוררו דאגה דווקא מכיוון שהיו מוכרים: ב-1994 הבטיח הנשיא דאז ביל קלינטון דברים דומים לגבי קוריאה הצפונית - שמאז הפכה למעצמה גרעינית מסוכנת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ב-21 באוקטובר 1994 התייצב קלינטון בפני המצלמות, וטען כי "זו עסקה טובה לארצות הברית - קוריאה הצפונית תקפיא ואז תפרק את תכנית הגרעין שלה". גם אובמה חזר בסוף השבוע על דברים אלו, כאשר הצהיר כי "זה הסכם טוב - זהו הסכם לטווח ארוך שמכסה כל ערוץ לפצצה. תהיה שקיפות של התכנית האירנית כדי להבטיח שאירן לא תוכל לעולם לייצר נשק גרעיני".
קלינטון הדגיש אז את מחויבותו להגנה על בנות בריתה של ארצות הברית באסיה: "קוריאה הדרומית ושאר בנות בריתנו יהיו מוגנות יותר והעולם כולו יהיה מוגן יותר כשנאט את התפשטות הנשק הגרעיני".
קלינטון דיבר על הקלות, אובמה - על הסנקציות
גם אובמה הדגיש, לצד הפערים בעמדות מול נתניהו, את העמידה לצד בת הברית - כשישראל על תקן קוריאה הדרומית: "נמשיך להיות מודאגים מההתנהגות האירנית כל עוד אירן תמשיך לתמוך בטרור ולתמוך בבנות בריתה שמערערות את המזרח התיכון ומאיימות על חברותיה ובנות בריתה של אמריקה – כמו ישראל. שלא תטעו: נמשיך לפעול נגד האיומים הללו ולעמוד לצד בנות בריתנו".
בעוד קלינטון התייחס בעיקר להקלות הצפויות על קוריאה הצפונית - בהן מימון אספקת הדלק על ידי השכנות קוריאה הדרומית ויפן - אובמה הבהיר כי הסנקציות יוחזרו אם אירן תחרוג וכי הפיקוח יהיה הדוק מתמיד.
שני הנאומים נשמעים דומים ואף זהים, אך התקדימים ההיסטוריים מדאיגים: למרות ההגבלות וההבטחות האמריקניות, קוריאה הצפונית הצליחה להגיע לפצצה גרעינית 12 שנים לאחר ההסכם וכעת מחזיקה במאגר נשק עצום. האם עתיד דומה צפוי למשטר האייתוללות באירן?