האפיפיור פרנציסקוס אמר היום (ראשון) כי הטבח שביצעו הטורקים בעם הארמני במהלך מלחמת העולם הראשונה הוא "רצח עם". מדובר בהתבטאות החריפה ביותר של מנהיג הקתולים בעולם על הריגתם של מאות אלפי ארמנים לפני כ-100 שנים. טורקיה מיהרה להגיב וזימנה את שגריר הוותיקן במדינה לבירור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך מלחמת העולם הראשונה הכוחות של טורקיה העותומנית, בימיה האחרונים של האימפריה, הרגו בין 800 אלף למיליון וחצי ארמנים. החיילים הטורקים טבחו בהם בהמוניהם ודחקו רבים אחרים למדבר ללא מזון או מים, מה שהוביל למותם ודחק את אלה שנותרו בחיים לאזור קטן שהוא היום ארמניה המודרנית.
מאז סוף המלחמה מקפידה טורקיה להכחיש בתוקף כי ביצעה את המיוחס לה וטוענת כי הארמנים מתו כחלק ממהלך המלחמה, או ביוזמת כוחות מקומיים, ובשום אופן לא כמהלך מתוכנן להשמדתם.
"לא לאפשר לפצע להמשיך לדמם"
"זה היה רצח העם הראשון במאה ה-20", אמר האפיפיור בטקס שנערך בוותיקן לזכר הקורבנות הארמנים הנוצרים, שנרצחו בידי הטורקים המוסלמים. "האנושות חייתה דרך שלוש טרגדיות חסרות תקדים במאה ה-20", הוסיף הכס הקדוש, כשהוא מתייחס לשואת העם היהודי ולמעשי הטבח שביצע סטלין בתקופת שלטונו בברית המועצות.
"חובתי היא לכבד את הקורבנות ואת זיכרונם. הכחשת הרשע או הסתרתו זה כמו לאפשר לפצע להמשיך לדמם מבלי לחבוש אותו", הסביר פרנציסקוס. נשיא ארמניה נכח בטקס, שככל הנראה יחריף עוד יותר את היחסים בין ארמניה וטורקיה ויעורר את זעמה של אנקרה על האפיפיור.
מאז ייסוד טורקיה המודרנית (ב-1923) ועד היום, מסרבות כל ממשלות טורקיה לקחת אחריות על רצח העם ומגיבות בזעם רב כשמדינות מעבירות חוקים המכירים בשואה הארמנית - כמו צרפת.
ארמניה עצמה, לצד הפזורה הארמנית בעולם, דורשת מזה שנים שטורקיה תכיר באחריותה לאירועים ונותנת כדוגמה את הסכם השילומים והסדרת היחסים בין גרמניה וישראל כסמל למדינה שמכירה באחריותה ההיסטורית לזוועות שביצעה.