רעש האדמה העז שהורגש בנפאל, בו נהרגו יותר מ-1,900 בני אדם, לא הפתיע את הגיאולוגים. באזור שבו אירע מתנגשים שני לוחות טקטוניים - הלוח ההודי והלוח האירו-אסייתי - שמתכנסים כל העת אחד לתוך השני. התוצאה הבולטת ביותר של ההתנגשות ביניהם היא רכס הרי ההימלאיה - רכס ההרים הגבוה והצעיר ביותר בעולם, שממשיך לגבוה ב-12 ס"מ לערך בכל שנה, ותוצאה נוספת היא סדרה של רעשי אדמה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הלוח ההודי נע במהירות של 45 מילימטר כל שנה, בערך באותה המהירות שבה גדלות הציפורניים שלנו. אך לתנודות הללו יש השפעות משמעותיות על קרום כדור הארץ: בקו החיבור הזה שנפאל נמצאת במרכזו מתרחשות רעידות אדמה רבות. כאשר שכבות סלע קשיחות חוברות זו לזו, בכיוונים מנוגדים, נוצרים לחצים שהולכים וגוברים ומצטברים עד לכדי רעידה.
עומק הרעש האחרון היה 15 קילומטרים בלבד. נדב בן יהודה, מטפס שנמצא בקשר עם מחלצים, אמר כי הרעש נישא למרחקים רבים והורגש גם בהודו, בנגלדש וסין. הממשל הנפאלי דיווח כי זו רעידת האדמה הקשה בשמונים השנים האחרונות.
בשנת 1934 יותר מ-10,000 בני אדם נהרגו ברעידה בקטמנדו
למרות שמדובר באזור פעיל מאוד גיאולוגית, ברדיוס של 250 קילומטרים ממוקד הרעש הנוכחי התרחשו במאה השנים האחרונות רק ארבעה רעשים בעוצמה שמעל שש דרגות. בשנת 1934 רעידה חריגה בעוצמה של שמונה דרגות גרמה לנזקים קשים בעיר קטמנדו ומניין הנספים הוערך בלא פחות מ-10,600 בני אדם. כ-18 רעידות אדמה בעצמה 7-7.9 בסולם ריכטר מתרחשות בממוצע בכל שנה בעולם.
רעידות אדמה חזקות במיוחד הינן נדירות יחסית, אך כשאלו מתרחשות הן מסוגלות לגרום לנזק איום בחיי אדם ורכוש. תזכורת לכמה מהרעידות החזקות בעשורים האחרונים מבהירה את הנתונים:
בשנת 1960 בצ'ילה שבדרום אמריקה, רעידת אדמה בעוצמה של 9.5 דרגות גרמה לגל צונאמי והובילה למותם של לפחות 1,700 בני אדם.
בשנת 1964 באלסקה, 131 בני אדם נהרגו מרעידת אדמה בעצמה של 9.2 דרגות. מספר ההרוגים הנמוך יחסית הוא תוצאה של דלילות האוכלוסייה באזור: אם רעידה חזקה שכזאת הייתה פוגעת באזור מיושב בצפיפות, מספר ההרוגים היה גבוה בהרבה.
רעידת אדמה שהובילה לחורבן בחופי דרום אסיה
בימים האחרונים של שנת 2004, רעידת אדמה בעוצמה של 9.1 דרגות הובילה לצונאמי אדיר שפוגע ברחבי דרום מזרח אסיה. יותר מ-230 אלף בני אדם נהרגו והרס נרחב הורגש באזור החוף של מדינות רבות, מסומליה שבמערב ועד אינדונזיה במזרח. אזורים שנפגעו מהגל הענקי בתאילנד, מיאנמר, הודו, סרי לנקה, אינדונזיה ומלזיה נמחקו לחלוטין ושיקומם לקח שנים ארוכות.
בחודש ינואר 2010, רעידת אדמה בעצמה 7.0 בסולם המדידה זיעזעה את האיטי והרגה 316 אלף בני אדם.
בשנת 2011, בחופי מזרח יפן, רעידת אדמה בעצמה 9.0 עוררה גל צונאמי - מילה שמקורה ביפנית - שהוביל למותם של לפחות 18 אלף בני אדם, ופגעה בכור הגרעיני בפוקושימה. אזור החוף בעיר סנדאי נהרס לחלוטין, ובעקבות הקרינה בסביבות הכור שנפגע - הממשלה החליטה לנטוש את האזור ולא ליישב אותו מחדש.