הבחירות בבריטניה: על פי המדגמים וספירת יותר מ-90% מהקולות, מפלגת השמרנים בראשות ראש הממשלה המכהן דיוויד קמרון תרכיב את הממשלה הבאה, ועל פי חלק מהתחזיות עשויה אף לזכות ברוב מוחלט בפרלמנט, ללא צורך לחבור למפלגות אחרות. "היה לנו ערב חזק מאוד", אמר קמרון בנאום ניצחון שנשא. אד מיליבנד, מנהיג הלייבור נשמע מאוכזב עם תום פרסום המדגמים. "מתנצל על לילה קשה", אמר מיליבנד, שצפוי לפרוש מתפקידו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני תמיד אומר שיש רק סקר דעת קהל אחד שנחשב, וזה ההצבעה ביום הבחירות", אמר קמרון, שצפוי לקבל את המנדט להרכבת הממשלה מהמלכה אליזבת. "זהו לילה חזק מאוד למפלגה השמרנית. אני חושב שקיבלנו תוצאה חיובית לקמפיין חיובי שעסק בשמירה על הכלכלה שלנו ויצירת מקומות עבודה". הוא הביע ביטחון כי ימשיך להנהיג בהצלחה את הממלכה המאוחדת לחמש שנים נוספות.

מנהיג הלייבור לעומת זאת, נשמע מאוכזב מאוד מתוצאות הבחירות. "התוצאות עדיין מגיעות אבל ללא ספק זה היה לילה מאכזב וקשה מאוד למפלגתנו", אמר מיליבנד. "לא השגנו את היתרון לו קיווינו באנגליה ובווילס. בסקוטלנד ראינו פרץ של לאומיות שהציף את המפלגה שלנו, אני רוצה לומר לכל העמיתים שלנו בסקוטלנד שאיבדו את מושביהם, שאני מצטער מעומק לבי על מה שקרה".

על פי המדגמים שפורסמו אמש, מפלגת השמרנים זכתה ליתרון גדול של 316 מושבים לעומת 239 מושבים בהם זכתה מפלגת הלייבור. הבוקר (שישי), לאחר ספירת מרבית הקולות, נראה כי אכן קיים פער בין שתי המפלגות הגדולות, שיוביל את קמרון חזרה למשכן ברחוב דאונינג 10.

עוד על פי תוצאות המדגם, המפלגה הלאומית הסקוטית זכתה במדגם ל-58 מושבים. מדובר בהישג משמעותי עבור הסקוטים, שמגדילים באופן ניכר את כוחם. המפלגה הליברל-דמוקרטית זכתה ב-10 מושבים ומפלגת ה-UKIP הלאומנית הבדלנית נחלה תבוסה קשה עם שני מושבים בלבד.

גם בבריטניה - הרכבת הממשלה לא תהיה פשוטה

ואיך עובדת בעצם שיטת הבחירות הבריטית? בפרלמנט הבריטי בווסטמינסטר שבלונדון יש מקום ל-650 נציגים המאיישים 650 מושבים. הם נבחרים בבחירות אזוריות בכל אחד מחלקיה של בריטניה - אנגליה, וויילס, צפון אירלנד וסקוטלנד - על פי העיקרון בו המועמד המנצח בכל אזור זוכה בכולו.

שיטת הבחירות אמנם שונה מזו שבישראל, אלא שבדומה לנהוג כאן בארץ - על המנצח בבחירות שמרכיב את הממשלה להשיג רוב בפרלמנט - כלומר, עליו לזכות בתמיכה של לפחות 326 חברים בו (בדומה לתמיכה של 61 ח"כים כאן אצלנו). בעבר, מפלגה אחת יכולה הייתה להשיג רוב שכזה, אלא שהיום זה מצב בלתי אפשרי, ועל ראש הממשלה הנבחר לרקוח קואליציה עם המפלגות הקטנות האחרות.

קמרון ורעייתו (צילום: רויטרס)
קמרון ורעייתו | צילום: רויטרס



כבר עכשיו, עוד בטרם החל הליך הרכבת הממשלה (שבבריטניה אורך 10 ימים בערך, בניגוד לחודש ומעלה כאן בישראל), נראה שהוא יהיה מסובך למדי: על פי ההכרזות המוקדמות של מנהיגי המפלגות, טענו במפלגה הסקוטית שלא יישבו לעולם עם השמרנים. בלייבור התנערו מהמפלגה הסקוטית, הליברל-דמוקרטים טוענים שלא יישבו עם הלייבור באותה הממשלה - והשמרנים? הם בערך נגד כולם.

על ראש הממשלה הבריטי הנבחר להציג את ממשלתו עד 18 במאי, אז תיערך הישיבה הראשונה של בית הנבחרים. תאריך יעד נוסף הוא 27 במאי, אז המלכה אליזבת' אמורה לפרט בפני הפרלמנט החדש את תכנית העבודה של הממשלה הנבחרת. אם מנהיג המפלגה הגדולה שנבחר ייכשל, תינתן אפשרות למנהיג נוסף. אם גם הוא ייכשל - בריטניה עלולה ללכת לבחירות חדשות".