נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא קובה ראול קסטרו מתכוננים לשים הערב (שישי) סוף לעשרות שנים של מתיחות בין המדינות מתקופת המלחמה הקרה, כשיישבו סביב אותו השולחן, יחד עם מנהיגים אמריקנים אזוריים אחרים, בפסגה בת יומיים שתיערך בפנמה סיטי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר החוץ הקובני ברונו רודריגז כבר נפגשו אמש לשיחת תיאום. "היה לנו דיון ארוך ובונה הערב", נכתב בהודעת מחלקת המדינה האמריקנית. "הסכמנו שנעשתה התקדמות ושנמשיך לעבוד כדי לפתור סוגיות שעדיין תלויות ועומדות".
מלבד פגישה בלתי רשמית בהלווייתו של נלסון מנדלה, המפגש בפנמה יהיה המפגש הראשון הרשמי בין מנהיגי העמים מאז 1958, שנה לפני שתנועת הגרילה המהפכנית של פידל קסטרו תפסה את השלטון בקובה. הפגישה היא מהלך נוסף בדרך להחזרת היחסים הדיפלומטיים בין וושינגטון להוואנה. בחודש דצמבר האחרון שוחחו ראשי המדינות קסטרו ואובמה בטלפון והסכימו כי ישנו צורך להשיב את היחסים הדיפלומטיים.
קובה דורשת להסיר את האמברגו, ארה"ב דורשת - חירות
הפגישה בפנמה עמוסה בסמליות רבת עוצמה, אבל במחלקת המדינה מזכירים שיש עוד דרך ארוכה לשתי המדינות עד לנרמול היחסים. עד לאחרונה קובה הייתה חלק מהרשימה השחורה של וושינגטון, רשימה הכוללת מדינות כמו אירן, קוריאה הצפונית, סוריה וסודן. קובה נחשבה למדינה תומכת טרור כמו קבוצת ETA הבסקית החמושה או מורדי ארגון FARC בקולומביה.
קובה מעלה מספר דרישות לנרמול היחסים. הבולטת שבהן היא דרישה מהקונגרס האמריקני להסיר את האמברגו על המשטר הקומוניסטי. וושינגטון, מצדה, מבקשת שהמשטר בהוואנה ירים את ההגבלות על תנועתם של דיפלומטים באי, ויאפשר גישה בלתי מוגבלת לאזרחי קובה.
סקר של המכללה מאריסט הראה השבוע כי 59% מהאמריקנים בעד פשרה עם קובה. סקר שנערך על ידי Bendixen & Amandi הבינלאומי בקובה מצא כי 97% מתושבי האי תומכים בהתקרבות לוושינגטון.