בימי התפרצות מחלת האיידס, בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת, החליטו מדינות רבות בעולם המערבי לדחות באופן גורף תרומות דם של כל גבר שבא במגע מיני עם גבר אחר במהלך ימי חייו. מאז ובמיוחד בשנה האחרונה, המדיניות הזו נשקלת מחדש וממשלות בוחנות אם יש צורך אמיתי בה או שמא היא מונעת מסטיגמות. לאחר החשיפה בחדשות 2 על השלכת תרומת הדם במד"א, בדקנו איך זה עובד בעולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשבוע שעבר פרסם מנהל המזון והתרופות האמריקני טיוטת המלצה שלפיה יתאפשר להומואים לתרום דם אחרי שנה שבמהלכה לא קיימו יחסי מין עם גברים אחרים. בעקבות ההמלצה נבחן בימים אלו שינוי של התקנות הקיימות.
בשנת 1983, בתחילת משבר האיידס, אסר הארגון האמריקני על כל אדם שקיים יחסי מין עם גבר מאז 1977 - אפילו פעם אחת - לספק תרומת דם. זו הייתה השאלה שעליה כל תורם היה מחויב לענות: "האם קיימת יחסי מין עם גבר אחר, אפילו פעם אחת מאז 1977?".
צרפת: הממשלה הבטיחה לשים סוף לאיסור
בצרפת לא לוקחים תרומות דם מהומוסקסואלים, אבל שוקלים לשנות עכשיו את המדיניות לאחר שבית המשפט לצדק של האיחוד האירופי הוציא פסק דין שקורא להקל באיסור של לקיחת תרומות דם מהומוסקסואלים.
קבוצות למען זכויות הקהילה הגאה הביעו מחאה על מה שהם מכנים "אפליה בתרומות הדם על רקע העדפות מיניות". הדיון בצרפת החל כשגבר בשם ג'פרי לז'ר הגיש תביעה בבית המשפט ב-2009 אחרי שתרומתו נדחתה בעיר מטס.
לאחר בחינת המקרה של לז'ר, קבע בית המשפט כי האיסור שקיים במדינות האיחוד האירופי עשוי להיות מוצדק, אבל אפשרי רק בתנאים מחמירים. בית המשפט קבע כי החוק של צרפת "עלול להפלות גברים הומוסקסואלים על בסיס נטייה מינית".
בניגוד למדיניות האיחוד האירופי, הציע בית המשפט "שיטות פחות מכבידות" מאיסור גורף, כמו למשל שימוש בשאלונים וריאיון אישי עם רופא כדי "לזהות התנהגות מינית שמציבה את התורם בסיכון גבוה להיות נשא של מחלות זיהומיות חמורות, כדי להגן על מקבלי דם". בשנה שעברה פרסמה הפרקליטות האירופאית תביעה חריפה נגד המצב הקיים.
הממשלה הצרפתית הסוציאליסטית הבטיחה החודש לשים סוף לאיסור. הפרלמנט הצרפתי הצביע בתיקון להצעת חוק בריאות שקבעה כי אף אחד לא יכול למנוע תרומת דם על רקע נטייה מינית. אולם הממשלה ממתינה עכשיו לוועדת האתיקה המייעצת של צרפת שלטענתה דרושים עוד נתונים ממחקר מדעי לפני ששוקלים את הסרת האיסור.
בריטניה: מי שלא קיים יחסי מין עם גבר במשך שנה - יתרום דם
בבריטניה הפסיקו את דחיית לקיחת תרומות הדם מהומוסקסואלים ב-2011. עכשיו המדיניות שם דומה לזו שבאוסטרליה, שם התורמים נשאלים אם קיימו יחסי מין עם גברים בשנה האחרונה. כלומר, האיסור לא ניתן למי שקיים יחסי מין חד מיניים בכל חייו.
כל תרומות הדם בארה"ב עוברות בדיקה למציאת נגיף האיידס, אך הבדיקות יכולות למצוא את הווירוס רק עשרה ימים אחרי שהוא נמצא במערכת הדם.
בגרמניה לא לוקחים תרומת דם מאף אדם שמשתייך לקבוצת האוכלוסייה שיש בה "סיכון גבוה להידבקות באיידס" - הומוסקסואלים והטרוסקסואלים המקיימים יחסי מין עם שותפים רבים או זונות משני המינים.
רשויות הבריאות בגרמניה שוקלות כעת, כמו ביתר המדינות, לשנות את ההגדרות האלו. גם בבלגיה ובהולנד לא לוקחים היום תרומות מהומוסקסואלים וגם שם שוקלים לשנות את המצב.