רשת ה-BBC הבריטית דיווחה הבוקר (ראשון) כי הבנק המרכזי האירופי צפוי להפסיק היום את הזרמת הכספים שניתנים ליוון במסגרת הלוואות החירום למדינה. "יוון תצטרך ככל הנראה להודיע שהבנקים במדינה יישארו סגורים מחר", כתב העורך הכלכלי של ה-BBC. "הבנקים במדינה ימצאו את עצמם במצוקה חמורה כבר מחר אם הבנק המרכזי האירופי יחתוך את חבל ההצלה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר מספר שעות הכחיש הבנק המרכזי האירופי את הדיווחים והדגיש כי ישמור את הזרמת אשראי החירום לבנקים ביוון ברמה הנוכחית. ראש הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי אמר: "אנו ממשיכים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם הבנק המרכזי של יוון ותומכים במחוייבות של המדינות החברות באיחוד האירופי ובהתחייבותן לנקוט בפעולות שונות שמטרתן התמודדות עם החולשות של כלכלת גוש היורו"
תאריך היעד המקורי לעסקה שתסדיר את חובותיה הכבדים של יוון יפוג ביום שלישי השבוע ונציגי ממשלת יוון ונציגי הנושים לא מצליחים להגיע לפשרה לפני תאריך היעד . הממשלה היוונית אותתה כי היא אינה מעוניינת לקבל את מה שהגדירה כ"הצעה מעליבה" והכריזה שתעמיד את ההצעה של המדינות הנושות למשאל עם שייערך בשבוע הבא. הבנקים הפועלים ביוון תלויים בסיוע החירום של הבנק המרכזי האירופי שמועצת מנהליו תיפגש מאוחר יותר היום במטרה לדון בצעדים הבאים.
הלילה אישר הפרלמנט ביוון את קיום משאל העם, אולם טרם נמצא פתרון לתשלום החוב בסך של יותר מ-1.6 מיליארד אירו שממשלת יוון התחייבה להעביר לקרן המטבע עד סוף חודש יוני. קופת המזומנים של יוון ריקה, וללא הארכה של תכנית החילוץ היא לא תוכל לשלם את חובותיה.
עוקבים בדאגה
אם המדינה תוכרז "חדלת פירעון" כלכלתה תתמוטט ואיתה גם הבנקים. מדינות נוספות בעלות חוב ותכניות סיוע דוגמת איטליה, ספרד ופורטוגל עוקבות בדאגה אחרי התסריט היווני, שכן קריסתה עשויה להשפיע על כלכלת היבשת כולה.
בשבועות אחרונים משכו היוונים מיליארדי אירו מהבנקים, וגם במהלך סוף השבוע השתרכו תורים ארוכים מול הכספומטים, בניסיון של אזרחי המדינה להציל את כספם. על פי הערכות, הציבור ביוון משך סכום שיא של יותר מ-600 מיליון אירו ביממה האחרונה. בעקבות ההתפתחויות התכנסו ראשי הבנקים המבוהלים במטרה לנסות ולתאם עם הבנק המרכזי ביוון את המשך פעילותם.
"הבנק המרכזי האירופי הוא גוף עצמאי, אך אין לי ספק שהוא ייטול אחריות", אמר ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס. "אני לא חושב שהוא יכול להפסיק את התמיכה ביוון". עם זאת, ואלס הזהיר כי "אם אזרחי יוון ידחו את הצעת הנושים, קיים סיכון אמיתי שהיא תצא מגוש האירו". שר האוצר האוסטרי האנס יורג-לינג הגיב אף הוא להתפתחויות ואמר הבוקר כי בראייתו, יציאתה של יוון מגוש האירו נראית כעת "כמעט בלתי נמנעת".