האמת מאחורי האסון בספינת המהגרים נחשפת? אחד הניצולים סיפר לחוקרים כי המבריחים נעלו את הדלתות במפלסים התחתונים בספינה שהתהפכה במי הים התיכון - ובכך מנעו מהמהגרים להימלט ולהציל את חייהם. לדברי הניצול, שהועבר לטיפול רפואי באיטליה ושחח עם הרשויות המקומיות, הרוגים רבים עוד נמצאים בתוך גוף הספינה מכיוון שלא הצילחו לצאת מהתאים הנעולים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
משרד התובע בקטאניה שבאיטליה סיפר כי המהגר מבנגלדש ששרד את האסון סיפר אמש (ראשון) כי על הספינה היו 950 איש - מספר גבוה בהרבה מהנתון המוכר לרשויות באיטליה ובמלטה, שאחראיות על מאמצי החיפוש. עד כה ניצלו כ-50 איש מתוך 700 הנוסעים, לפי הרשויות המלטזיות. איטליה ממשיכה לתחקר את השורדים המעטים מהאסון הימי הכבד.
חקירת האירוע מעלה כי הספינה, שיצאה מלוב לעבר חופי איטליה, התהפכה לאחר שמאות המהגרים התרכזו בצד אחד של הספינה לאחר שהבחינו בספינת סחר גדולה חולפת סמוך אליהם וניסו לסמן לה על מנת שתחלצם. כלי השיט באורך 20 מטרים לא עמד בעומס משקלם של מאות המהגרים שהוחזקו בצפיפות ובדוחק והחל לשקוע.
"המבריחים כיוונו את המהגרים אל מותם"
ג'וזף מוסקט, ראש ממשלת מלטה, האשים את מבריחי האדם בסיכון חייהם של המהגרים: "אלו כנופיות של פושעים ששמות אנשים על ספינות, לפעמים באיומי אקדח - הם כיוונו אותם במסלול למותם, זה רצח עם ולא פחות", אמר בריאיון ל-CNN. מוסקט עדכן גם ממאמצי החיפוש, שנמשכים כבר כ-24 שעות: "אנחנו מחפשים בין הגופות בתקווה למצוא מישהו חי".
בכיר בסוכנות הפליטים של האו"ם אמר כי התקרית עלולה להיות אחת מהחמורות אי פעם. עד כה נמשו רק 24 גופות, אך ההערכה היא כי רבים טבעו למוות בתוך הספינה או במצולות הים. משמר החופים האיטלקי, שטיפל במקרים טרגיים רבים לאחרונה, אמר כי יש לדאוג לביטחון הגבולות של לוב ו"להילחם בכנופיות הפשע האלה, אסור לנו לעצום את עינינו מול האיום".
לעומת עמדת משמר החופים, רבים מפנים אצבע מאשימה למדיניות האירופאית: לוריס דה פיליפי, נשיא "רופאים ללא גבולות", אמר כי "קבר אחים עצום נוצר בים התיכון, ואירופה היא האחראית. זה כמו אזור מלחמה". דה פיליפי קרא למדינות האירופאית "לעצור את הטרגדיה - אלפים נמלטים ממלחמות וממשברים, ואירופה סגרה את הגבולות והכריחה אותם לסכן את חייהם ולמות בים". הארגון החליט להוציא לפועל משלחת חיפוש מטעמו מכיוון ש"כארגון רפואי הומניטרי איננו יכולים לחכות יותר".
בעקבות האסון קרא אמש ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי לכנס פסגת חירום של מנהיגי אירופה על מנת לדון בדרכים למנוע אסונות דומים של מהגרים בים התיכון. "אנחנו פועלים כדי לקיים את הפגישה עד סוף השבוע הזה", אמר רנצי. "זו מוכרחה להיות עדיפות עליונה שלנו". האחראית על מדיניות החוץ באיחוד האירופי אמרה כי שרי החוץ של האיחוד ידונו בנושא בפגישתם בלוקסמבורג היום.
"חייבים למנוע את הטרגדיה הבאה"
נשיא צרפת פרנסואה הולנד קרא למנהיגי אירופה לכנס פגישה ולדון במותם של המהגרים בים התיכון אחר האסון. האפיפיור פרנציסקוס הביע אתמול זעזוע מהמקרה: "קיים חשש שמאות מהם מתו", אמר בעצרת בוותיקן וביקש מהקהל להתפלל עבורם בדממה. "הם גברים ונשים בדיוק כמונו, שחיפשו חיים טובים יותר. הם רעבים, נרדפים, פצועים, מנוצלים - קורבנות מלחמה שרק מחפשים אושר".
האפיפיור קרא למנהיגי העולם "לפעול במהירות ובנחרצות כדי למנוע את הטרגדיות האלה ואת המקרים הבאים. אסור לנו להפסיק לפעול בנושא ההגירה, ועלינו להגיב ולהיערך לכך באופן נרחב".
רוברטה מטסולה, חברת הפרלמנט האירופי ממלטה הסמוכה לזירת האסון, אמרה לרשת CNN כי על המדינות מצפון אירופה "לחלוק באחריות למצב" עם שכנותיהן מדרום. "האנשים הללו ימשיכו להגיע, הייאוש נמשך - יש כמעט מיליון שמחכים לעלות על סירות או ספינות ולהגיע לאירופה כדי לחפש חיים טובים יותר, וצריך להכיר בכך", הוסיפה.
פדריקה מוגריני, שרת החוץ של האיחוד האירופי, אמרה כי על הממשלות באירופה לפעול כדי להגן על המהגרים. "יותר מדי פעמים בעבר אמרנו 'לעולם לא עוד', עכשיו זה הזמן לאיחוד ולמדינות למנוע את הטרגדיות הללו ללא עיכוב". הבכירה הוסיפה כי "על כולנו להציל חיי אדם, להגן על הגבולות ולהילחם בסחר בבני אדם".
מאז תחילת 2015 טבעו למוות לפחות 900 מהגרים שיצאו מצפון אפריקה בדרכם לחפש חיים טובים יותר באיטליה ובמדינות אחרות באירופה. לפני חמישה ימים בלבד דווח כי 400 מהגרים טבעו למוות בים התיכון, לאחר שסירה ועליה 550 מהגרים טבעה בעת שניסו להגיע מלוב לאיטליה. ארגונים הומניטריים קראו לאיחוד האירופי להגביר את הפיקוח הימי לקראת חודשי הקיץ, אז מתגברת הגעתם של המהגרים.