לפני 70 שנה, בגיל 15 בלבד, מצאה הילדה היהודייה אנה פרנק את מותה במחנה העבודה הגרמני "ברגן בלזן". מחקר חדש חושף כעת כי ייתכן ותאריך מותה, כפי שהוערך עד היום, אינו נכון, וכי היא מתה ממחלת הטיפוס כחודש מוקדם יותר משפורסם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ממחקרים שנערכו עד היום והתבססו על הספר המפורסם "יומנה של אנה פרנק", עלה כי שבועיים בלבד לפני ששוחרר המחנה בידי הרוסים ב-31 במארס 1945, מתה פרנק ממחלת הטיפוס. קירבה זו של תאריך מותה לתאריך שחרור המחנה היה עד היום מקור לטרגדיה המראה עד כמה הייתה קרובה אנה פרנק להינצל.
מחקרים חדשים שנעשו על ידי מוזיאון "הבית של אנה פרנק" והתבססו על בחינה מחדש של דוחות הצלב האדום ועדויות של ניצולי המחנה, מרמזים כי ייתכן ואנה ואחותה הגדולה מרגו, מצאו את מותן לפחות חודש קודם לכן.
ב-1944 התגלו אנה פרנק ומשפחתה בדירת המסתור שלהם באמסטרדם ונשלחו למחנה ההשמדה "אושוויץ-בירקנאו". אנה ואחותה הופרדו מיתר בני המשפחה ונשלחו לעבודות כפיה ב"ברגן בלזן". עדויות הניצולים מתארות את החיים במחנה כקשים ביותר, כששתי האחיות ישנו במיטות צפופות, מלאות כינים, ללא מים ואוכל.
חברתה לכיתה של פרנק סיפרה בעדותה כי "אנה לא הייתה יותר משלד מהלך. היא הייתה עטופה בשמיכה כי לא יכלה ללבוש יותר את בגדיה שהיו מלאים בכינים". עם התקרבותם של הרוסים למחנה, נעשה המחנה צפוף אף יותר ומחלת הטיפוס פרצה בו, מחלה המועברת על ידי כינים.
מותה נשאר תעלומה:
חוקרי המוזיאון מסבירים כי פרנק הייתה חשופה לגורם המחלה במשך זמן רב וכי גם היא וגם אחותה החלו לפתח תסמינים כבר בתחילת חודש פברואר. עוד מוסיפים החוקרים כי מרבית מקרי המוות ממחלת הטיפוס התרחשו עד 12 ימים מהופעת הסימפטומים הראשונים של המחלה, ולכן לא סביר כי אנה ואחותה שרדו עד חודש מרץ, כפי שנטען עד כה.
תאריך מותה המדוייק של אנה ומרגו פרנק נותר עדיין בגדר תעלומה. "אנה מעולם לא ויתרה על התקווה", מוסיפה חברתה ללימודים. "היא הייתה משוכנעת לגמרי שהיא הולכת לשרוד את המלחמה".