באנקרה ממשיכים בקו הפייסני של החודשים האחרונים כלפי טהרן ומצטרפים להאשמות של המשטר האירני לפיהן ארה"ב וישראל עומדת מאחורי גל ההפגנות שפוקד את הרפובליקה האסלאמית. בריאיון שהעניק היום (רביעי) שר החוץ הטורקי, מבלוט קבוסוגלו, הוא מאשים את ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ בתמיכה במפגינים נגד המשטר בטהרן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בדברים שאמר לרשת CNN TURK, תקף קבוסוגלו את שני המנהיגים ואמר כי טורקיה מתנגדת להתערבות חיצונית בפוליאיקה הפנימית באירן. שר החוץ ייפגש במהלך סוף השבוע עם עמיתו הגרמני, ובברלין אמרו היום שהממשל הגרמני עוקב אחר ההתפתחויות באירן בדאגה ומדגיש שצריך לכבד את המפגינים במדינה שיצאו למחאה על רקע קשייהם הכלכליים.
מוקדם יותר היום הביע נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן תמיכה באופן הטיפול של ההנהגה בטהרן בגל המחאות שפוקד את המדינה. גורם בלשכת ארדואן סיפר כי יציבות המשטר באירן חשובה לאנקרה, בהצהרה שנחשבת לאחת מהבעות התמיכה הבודדות באזור להנהגה בטהרן.
עוד סיפר הגורם כי ארדואן שוחח בטלפון עם נשיא אירן רוחאני בעניין ההפגנות ששוטפות את המדינה. לדברי הגורם, המנהיג האירני אמר לארדואן כי הוא מקווה שהמחאה תיפסק "בימים הקרובים".
התמיכה של ארדואן במשטר האירני מגיעה בהמשך להתחממות ביחסים בין אנקרה לטהרן, שפעלו בחודשים האחרונים יחד לצמצום האלימות בסוריה, על אף תמיכתם בגורמים שנלחמים זה בזה במסגרת מלחמת האזרחים בסוריה.
מנגד, באירופה מביעים דאגה מפני האירועים האחרונים באירן. "הממשל הפדרלי (הגרמני) סבור שזה לגיטימי שאנשים יפגינו באומץ את עמדותיהם הכלכליות והפוליטיות ברחובות", אמרה דוברת הממשלה בברלין, שקראה לרשויות באירן לפתח דיאלוג עם המפגינים ולהגיב להפגנות בפרופורציות. "כרגע זה קורה באירן - אנו מכבדים אותם".
הדוברת הדגישה כי בברלין מודאגים מהדיווחים על הרוגים בהפגנות נגד המשטר. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, התקשר אמש לעמיתו האירני וקרא לו להפגין איפוק לנוכח המחאה ולכבד את זכויותיהם של המפגינים. בתוך כך, ביקורו המתוכנן של שר החוץ הצרפתי בטהרן נדחה על רקע ההפגנות.
התגובות מהעולם מגיעות אחרי ששגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, שיבחה אמש את האומץ של המפגינים באירן. היא קראה לכנס דיון מיוחד של מועצת הביטחון בנושא ההפגנות והרדיפה של המשטר האירני. "אנו רואים אנשים מדוכאים שמפגינים נגד הדיקטטורה", אמרה היילי. "אסור לנו לשתוק - האנשים באירן זועקים למען החירות שלהם".