ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם (אונסק"ו) החל להכיר בשנים האחרונות במורשות תרבותיות שונות, מעבר לאתרי המורשת העולמיים, כמושא להגנה של האו"ם. בחודש שעבר הכיר הארגון בפיצה הנפוליטנית המפורסמת שקיבלה מעמד של מורשת עולמית, וזה ככל הנראה מה שפתח לנשיא צרפת עמנואל מקרון את התיאבון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מקרון קרא היום (אתמול) להכריז על הבאגט הצרפתי הידוע כמאכל מורשת. "הבאגט הוא מושא לקנאת כל העולם", אמר הנשיא הצרפתי בריאיון לתחנת רדיו צרפתית. את הדברים אמר בתום מפגש עם אופים מקצועיים בארמון האליזה, תוך שהוא מביע תמיכה פומבית במאמץ של איגוד האופים הלאומי בצרפת שפועל למען ההכרה במאפה המסורתי.
הקמפיין של האופים מושק בצל הצלחת הפיצה הדרום איטלקית, שזכתה למעמד מוגן מצד הגוף של האו"ם בסוף שנה שעברה. לטענת האופים, זהו לא רק שמו וצורתו של המאפה שיש לשמר, אלא את המתכון והמרכיבים. "מצוינות ומומחיות אלו דברים שמוכרחים לשמר וזו הסיבה שיש להכניס את הבאגט לרשימת המורשת", הוסיף מקרון.
גם אם אונסק"ו יסרב לכלול את הבאגט הצרפתי ברשימת המורשת, אל דאגה, מפני החל משנת 1993 הוא נהנה ממעמד מוגן בחוק הצרפתי. על מנת לעמוד בקריטריון, על הלחם להיאפות רק באמצעות המרכיבים: קמח חיטה, מים, שמרים ומלח. אסור לכלול בו חומרים קפואים או משמרים.
רשימת המורשת של אונסק"ו נועד להגן על תרבויות מפני השלכות הגלובליזציה. הוועדה לשמירה על מורשת תרבותית מופשטת מתכנסת מדי שנה כדי לדון במועמדויות מכל רחבי העולם. הרשימה מתמקדת בתרבויות - בעיקר מלאכות יד, מוזיקה, ריקודים ומאכלים. יוגה, ריקוד הפלמנקו הספרדי והאופרה הטיבטית כבר זכו למעמד המבוקש, כמו גם תרבות הבירה הבלגית ואמנות הג'ינג'רברד (לחם זנגביל) של צפון קרואטיה.