המשרד של רות דיין מתעסק בדיני משפחה, והיא מגדירה את ההתנהלות במשרד יותר כשבט. "בחופש הגדול באוגוסט, יש פה כמעט כל היום ילדים", היא מספרת. "כמעט כל יום מישהי מביאה ילדים. מרוב שאין לי ילדים קטנים הבאתי את האחיינית שלי".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"השאלה אם את אמא, אם יש לך תינוקת, או אין לך תינוקת, היא לא שאלה, זה נקרא משרת אם, אבל למעשה זו משרת אמון", אמרה עו"ד דיין. "אז אמנם זה מקום שמעודד עבודת נשים, אבל בחיים לא על חשבון המקצועיות. המשרד עובד כל הזמן, העבודה נעשית, הלקוחות מקבלים מענה, אני לא אגיד 24/7, אבל כן".
בניגוד למשרד של דיין, רוב הנשים נאלצות להמשיך עם העבודה בביתן, בשעות הערב. "מגיע הערב, הילדים הולכים לישון, מתחילה המשרה הנוספת שלי" מספרת עורכת הדין שני יהב, אם לשניים. "מה זאת אומרת, אני פותחת את הלפטופ ואני עובדת. סוף שבוע, אני עובדת, חגים, אני גם כן עובדת".
אבל זה כן בסוף על חשבון מישהו, יש מי שמשלמות את המחיר. "נשים ימשיכו לאסוף את הילדים מהגן בשעה שלוש וחצי והגברים יישארו במשרד עד השעה 7 או 8 בערב", אמרה עו"ד מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל. "זה לא טוב לנשים, זה לא טוב לגברים. הג'ינגול הזה הוא לא טוב לאף אחד, והוא גורם לנשים לשלם מחיר מאוד כבד בשוק התעסוקה".
מור-לי הירש נמצאת כבר קצת יותר מחודשיים בחופשת לידה. את הדקות לאחור היא סופרת יחד עם בעלה רז. ביחד הם מנסים לג'נגל מדירתם בראשון לציון בכמה שיותר יצירתיות, בין קריירה למשפחה. "אני רוצה להביא עוד ילד", סיפרה מור-לי. "מהרגע שיצאתי מחדר הלידה רציתי עוד ילד. אבל אי אפשר - כלכלית אי אפשר".
"זה לבחור או את הילדים או את הבנק"
חופשת הלידה בתשלום כבר מתקרבת לסיום, ומור-לי מתייסרת: היא עדיין מתקשה להאמין שגם הפעם היא לא תוכל להישאר בבית, רק עוד קצת, ובמקום זה היא צריכה למצוא מסגרת לעמית הקטן. "ממש עד הרגע האחרון הכחשתי את העובדה שזה לא אפשרי", סיפרה. "זה לבחור או את הילדים או את הבנק".
פרופסור מנואל טרכטנברג, מי שהביא את הבשורה להורים רבים של חינוך חינם מגיל שלוש, יודע שזה לא מספיק. הוא אומר את הדברים באופן הכי פשוט: "בלי מהלך שמגיע מהממשלה, לא יהיה באמת שינוי".
"מלידה ועד גיל שלוש, המדינה מתנערת מאחריות", טען. "אפשר אחרת, מבלי שצריך להגדיל את התקציבים בממדים מטורפים. אם זה היה בשמיים לא הייתי מציע את זה. אני מתנגד לשפוך כסף בלי חשבון".
אז בחשבון פשוט, טרכטנברג שרטט מתווה שמראה איך השקעה בגיל הרך היא כדאית ומשתלמת: הפער בשכר בין גברים ונשים בישראל עומד על לא פחות 3,500 שקלים בחודש. גברים מרוויחים בממוצע 11,200 שקלים, נשים מסתפקות ב-7,700 שקלים.
אם נוסיף שעות עבודה, ושכר לעובדות, זה יוסיף למשכורת החודשית שלהן 1,166 שקלים בממוצע. זה אומר שכל אחת מהן תרוויח עוד 14 אלף שקלים בשנה. גם אם נוסיף שעות עבודה רק למחצית מהנשים במשק הישראלי, כבר תגדל ההכנסה של משקי הבית בישראל ב-11.9 מיליארד שקלים.
אז איפה המדינה מרוויחה? היא גורפת מהתוספת הזו מיסים לקופתה, הכנסות של 2.3 מיליארד שקלים. עם הסכום הזה אפשר למשל להגדיל את אפשרות החינוך חינם לגילאי שנה עד שלוש, מה שיאפשר לנשים האלה לעבוד יותר, להתקדם בעבודה ולהרוויח יותר. המיסוי שתרוויח המדינה מיותר נשים עובדות הוא זה שיממן את המעונות שיאפשרו להם לצאת לעבודה. כל שקל שיושקע, יחזור בחזרה.
המודל: שבועיים של חופשת הורות לאבות
לאחרונה יש משהו שיותר ויותר אבות מבקשים לעצמם, משהו שגם מצמצם את הפער בין גברים ונשים בטווח הרחוק ולכן הוא משתלם: חופשת לידה, או יותר נכון - הורות - לאבות. בשדולת הנשים ערכו דוח על המצב העגום בישראל לעומת העולם של חופשת אבות. אפס ימים שלא על חשבון האם, לעומת למעלה מ-8 שבועות - הממוצע ב-OECD.
בשדולת הנשים מציעים את מודל הבונוס, לפחות כצעד ראשון. האב יקבל שבועיים, שרק הוא יכול לנצל, ואם הוא משתמש בהם, שני ההורים מקבלים שבועיים נוספים, שהם יקבעו מי מבני הזוג ישתמש בהם. על פי ההערכות, לפחות בשנים הראשונות, רק 30% מהגברים ינצלו את זה. זה מה שלמדו ממה שקרה במדינות שעשו את חופשת האבא.
לגבי העלות? כאן אנחנו מדברים על 375 מיליון שקלים מדי שנה. "ברגע שאת מכניסה את האבות הביתה, ברגע שהם מעורבים בשלב כ"כ התחלתי, הם ימשיכו את הטיפול אח"כ", הסבירה עו"ד מרגליות. "ברגע שגברים יצאו לחופשת לידה זה משפיע על השאלות שישאלו בריאיונות העבודה, זה משפיע על תפיסה של מעסיקים שהם שוכרים נשים וגברים, זה מצמצם את הפער שלהם".
נכון, אנחנו לא שוודיה, לא נהיה וגם לא צריך. אבל כן אפשר ללמוד לא מעט. אם אלה שעות העבודה השפויות, הסתכלות אחרת על סדרי העדיפויות, ובעיקר ההבנה שחלק מהדברים כן אפשריים. העלאת מיסים ותקציב הביטחון היו גם הסיבות או התירוצים למה לא לכלול את גיל שלוש בגנים החינמיים. מאז שזה יצא לפועל, הורים חוסכים אלפי שקלים מדי חודש. לפעמים מותר, וגם מצליחים, לעשות שינוי.