שוות וחזקות - ללא צורך במאבק: קמפיין MeToo# תפס תאוצה בשנה החולפת - אלא שמבט אל העבר מגלה שבעולם העתיק לא היה בו צורך. לפחות לא במצרים העתיקה, שם זכויות שוות לנשים היה דבר מובן מאליו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במוזיאון הראשון בעולם שכולו מוקדש לתרבות מצרים העתיקה המפוארת, Museo Egizio בטורינו שבאיטליה, מוצגת תערוכה שמוקדשת כולה למעמד האישה במצרים הפרעונית. סיור שערכה רשת CNN בתערוכה יגלה, למרבה ההפתעה, כי נשים היו שוות או כמעט שוות בזכויותיהן לגברים. הן לא נאלצו להיאבק, לצעוד ולצעוק - הן צעדו לצד הגברים כשוות בין שווים.
מריט חיה לפני 3,400 שנים במצרים העתיקה. היא הייתה אישה אמידה שנהנתה מכל מנעמי החיים שמצרים העתיקה יכלה להעניק למכובדים שלה. הפאה שחבשה הייתה עשויה שיער אמיתי, התכשיטים והתכשירים שלה היו מהיוקרתיים ביותר שיש, ארון הבגדים וארון הקבורה שלה היו ממש "הצעקה האחרונה" של התושבים שלגדות הנילוס.
והיא לא נהנתה רק מעושר: היא הייתה ודאי גם מאושרת כיוון שחיה בעולם שונה כמעט מכל הנשים האחרות בעולם בזמנה - היא חיה בשוויון עם הגברים בחברה. "נשים במצרים העתיקה היו רשאיות להתגרש, הן יכלו להיות בעלות רכוש", מספרת ולנטינה סנטיני, אג'יפטולוגית ונשיאת המוזיאון המצרי בטורינו. "היו להן זכויות שלנשים אחרות בעולם העתיק לא היו".
ההיסטוריון נדהם
ביצירות האמנות במוזיאון ששרדו יותר מ-3,000 שנה ניתן לחזות בבעל ובאישה המצריים - שווים, זו לצד זה - בידיים משולבות. גם המיתולוגיה המצרית מלאה בדמויות נשיות כמו סח'מת אלת המלחמה שראשה - ראש לביאה וגופה - גוף אישה, מרתסגר מגינת הקברים המלכותיים ועוד ועוד אלות. מצרים העתיקה לא האמינה בהפרדה, חלוקה או מעמד בין המינים - בניגוד למצרים של היום.
כאשר ההיסטוריון היווני הרודוטוס ביקר במצרים במאה החמישית לפנה"ס הוא נדהם לגלות שוויון זכויות כמעט מלא בין הנשים לגברים. "הוא כתב שהמצרים שינו את סדרי העולם", מספר כריסטיאן גרקו, מנהל המוזיאון. "ביוון למשל, הנשים נשארו בבית ודאגו לו, לא היה להן תפקיד בחברה. המצרים, לעומתם, היו מאוד מתקדמים בתחום הזה". ונשיאת המוזיאון מספקת פרשנות לביקור הזה: "כנראה שהרודוטוס די התעצבן כשראה מה קרה במצרים כי חשש שהנשים ביוון יזדהו עם הנשים המצריות וירצו גם הן לקבל זכויות שוות".