מנסים להוריד את הלהבות? לאחר ערב דיפלומטי דרמטי - ארצות הברית ניסתה אמש (שני) לצנן את האווירה. סגנו של דובר הבית הלבן אמר במסיבת עיתונאים כי מדינתו תרצה ליצור שיתוף פעולה פורה מול הרוסים - אך מתקפות "חצופות" כפי שביצעו בבריטניה - מונעות זאת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"בכל הכנות, היחסים שלנו עם רוסיה תלויים בממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין ובכירים נוספים בממשל הרוסי", אמר ראג' שאה, סגן הדובר בבית הלבן. "אנחנו רוצים שיתוף פעולה, הנשיא רוצה לעבוד עם הרוסים, אבל לעתים הפעולות שלהם מונעות זאת".
הדובר המשיך וגינה את ניסיון חיסולו של המרגל הרוסי לשעבר סרגיי סקריפאל ובתו על אדמת בריטניה. "ההרעלה בבריטניה שהובילה למהלך הדיפלומטי החריף הייתה פעולה חצופה", אמר שאה. "זו הייתה פעולה חסרת כל אחריות".
במקביל, ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי התייחסה להחלטתן של מדינות רבות באירופה וצפון אמריקה לגרש דיפלומטים רוסים משטחן וטענה כי רוסיה כשלה בניסיונותיה לסכסך בין בנות הברית. "אם מטרתה של רוסיה היא לפלג ולאיים על בנות הברית של בריטניה - אז המאמצים שלהם חזרו אליהם כבומרנג".
ראש ממשלת אוסטרליה, מלקולם טרנבול, הודיע הלילה (שלישי) כי מדינתו תעמוד לצד בעלת בריתה ותגרש 2 דיפלומטים רוסיים משטחה, בתגובה לניסיון החיסול של המרגל סרגיי סקריפל על אדמת בריטניה בו הואשמה מוסקבה. "עברו על אמנת וינה", נמסר בהודעה הרשמית.
בתוך כך, איסלנד הודיעה היום כי הסגל הדיפלומטי במדינה יחרים את משחקי המונדיאל שעתידים להיערך ברוסיה בקיץ הקרוב. בכך מצטרפים האיסלנדים לבריטים שהודיעו שאמנם שחקני הנבחרת יגיעו לטורניר, אך פוליטיקאים ודיפלומטים בכירים ימנעו מלהגיע.
"יינקטו צעדים נוספים"
רוסיה הכחישה פעם נוספת הערב את מעורבותה בניסיון הרעלתו של המרגל לשעבר סרגיי סקריפאל בבריטניה מוקדם יותר החודש. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר היום ש"כוחות חזקים מאוד" בארצות הברית ובבריטניה עומדים מאחורי ניסיון החיסול.
היום הורה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על גירוש 60 אזרחים רוסים מארה"ב ולסגור את הקונסוליה הרוסית בסיאטל. במוסקבה לא נשארו חייבים וזמן קצר לאחר מכן הודיע סנטור רוסי כי גם רוסיה תגרש לפחות 60 דיפלומטים אמריקנים משטחה. הקרמלין הדגישו פעם נוספת: "לא קשורים לפגיעה בסקריפאל".
אך הפרשה לא נגמרת כאן: מיד לאחר ההודעה האמריקנית הודיעו לא פחות מ-15 מדינות אירופיות על גירוש דיפלומטים רוסים משטחן. צרפת, דנמרק, גרמניה, שוודיה, איטליה, פולין, ליטא, לטביה, צ'כיה, אסטוניה, הולנד, רומניה, פינלנד, קרואטיה ואוקראינה מאחורי בריטניה והורו על גירוש מספרים שונים של דיפלומטים רוסים. שעות לאחר מכן גם הונגריה הודיעה שתגרש דיפלומט רוסי. אירלנד מסרה הלילה (שלישי) כי היא מתכוונת להצטרף לצעדי הסולידריות עם בריטניה ולנקוט בפעולה "הולמת" כנגד מוסקבה.
גם קנדה הודיעה כי היא מצטרפת לסנקציות ומגרשת 4 דיפלומטים. "קנדה זיהתה 4 אזרחים רוסים שפעלו כסוכני מודיעין או פעלו לניצול מעמדם הדיפלומטי כדי לערער את ביטחון קנדה או לפעול לפגום בהליך הדמוקרטי במדינה", נמסר.
"צרפת מגרשת ארבעה דיפלומטים רוסיים בתגובה לתוקפנות שגילתה בהרעלת סקריפאל", אמר היום בכיר מהממשל הצרפתי. אוקראינה הודיעה כי תגרש 13 דיפלומטים משטחה, פולין מגרשת 4 דיפלומטים, איטליה 2 דיפלומטים וצ'כיה הודיעה כי על 3 דיפלומטים רוסים לעזוב את שטחה עד ה-1 באפריל. נשיא האיחוד האירופי טוסק התייחס למתיחות. "יינקטו צעדים נוספים, כולל סנקציות נוספות שיפעיל האיחוד האירופי", אמר בוועידה בעיר ורנה.