באפריקה - התופעה מחמירה (צילום: יוניסף)
באפריקה - התופעה מחמירה | צילום: יוניסף

על פי דוח חדש של סוכנות יוניצ"ף, קרן החירום הבינלאומית לילדים של האו"ם, שהתפרסם היום (ראשון), כ-150 מיליון ילדות ימצאו עצמן נשואות ללא רצונן עד שנת 2030. על פי הנתונים בכל שנה 12 מיליון ילדות נישאות, למרות המאבק הנרחב בתופעה שמנע כ-25 מיליון מקרים נוספים של נישואים לפני גיל 18 - ירידה של 15% בעשור האחרון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כאשר ילדה נאלצת להתחתן היא מתמודדת עם השלכות מיידיות וקשות שילוו אותה בכל חייה", אמר רועי מלמד, מנכ"ל יוניצ"ף ישראל. "הסיכויים שלה לסיים את בית הספר יורדים משמעותית".

מלמד הוסיף כי ילדות שנכפה עליהן להתחתן חוות התעללות על ידי בעליהן וחוות סיכונים רבים במהלך ההריון. "ישנן השלכות חבתריות עצומות וסיכון מוגבר להישאר בעוני. כל צמצום הוא חדשות מבורכות, אבל יש לנו עוד דרך ארוכה".

המצב בהודו - הולך ומשתפר (צילום: יוניסף)
המצב בהודו - הולך ומשתפר | צילום: יוניסף

לטענת מלמד, כל מקרה של נישואי קטינות שנמנע - מעניק לנערה את האפשרות למצות את הפוטנציאל שלה. "כולנו ברמה בגלובלית חייבים להכפיל את ההשקעה והמאמצים", הסביר. "עלינו לשמור על הילדות והנערות מפני האפשרות שילדותן תיהרס ותילקח מהן כתוצאה מהתופעה ההרסנית של נישואי ילדות".

עיקר המאמץ למניעת נישואי ילדים מתרכז בדרום אסיה ובאפריקה, שם גם נרשמה הירידה הגדולה ביותר בנישואי ילדים בעולם. לפי הנתונים, 30% מהנערות יינשאו לפני גיל 18 באזורים אלו. בהודו נרשמה ההצלחה הגדולה ביותר במניעת נישואי ילדים, זאת בעקבות השקעה בחינוך, קמפיינים ציבוריים והסברה.

במדינות אפריקה המצב רק הדרדר: על פי הנתונים, 1 מכל 3 בנות מתחת לגיל 18 נחשבת נשואה, זאת לעומת 1 מכל 5 בנות לפני כעשור. אתיופיה נחשבת נקודת אור ביבשת, לאחר שהצליחה לצמצם את התופעה בשליש.

בישראל - אין מידע מדוייק על מימדי התופעה (צילום: חדשות 2)
בישראל - אין מידע מדוייק על מימדי התופעה | צילום: חדשות 2


ועדת חוקה, חוק ומשפט בדקה את ממדי התופעה בישראל ב-2016, והגיעה למסקנה שאי אפשר לקבוע במדויק כמה מקרים של נישואי קטינות קיימים במדינה. "אפשר להניח כי ההיקף האמיתי של התופעה גדול מזה המדווח לרשויות", נכתב אז בסיכום הועדה.

אז, נמצא שדווחו כ-900 מקרים של נישואי קטינים בשנה. בכל שנה בתי הדין לענייני משפחה מטפלים בעשרות תיקים של נישואים כאלה. למרות שנקבעה חובת דיווח למשטרה, עולה מהנתונים כי הנחייה זו אינה מיושמת בבתי הדין הדתיים.