ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" פרסם הבוקר (חמישי) את הדוח העולמי השנתי שלו בנושא זכויות אדם לשנת 2017. הדוח מתמקד השנה בסוגיית הפליטים ומדיניות ארה"ב מאז בחירת טראמפ לנשיא, רצח העם במיאנמר והמחאות החברתיות שהגיעו לכותרות במהלך השנה בעולם. "התגובה הרפה לפשעים נגד האנושות ולפשעי מלחמה ממיאנמר ועד עירק, מדרום סודן ועד סוריה או תימן מדגישה את היעדר המנהיגות בתחום זכויות האדם", נכתב בדוח. באמנסטי הביעו ביקורת כלפי ממשלות העולם: "מצעידות את העולם עשורים אחורה בזמן בכל הנוגע להגנות שונות שבאו לעולם לאחר מאבקים קשים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בארגון מתחו ביקורת חריפה על טראמפ ומדיניותו. "נכונותם של מנהיגים בולטים לזעוק 'חדשות מזוייפות!' על מנת ליצור מניפולציות בדעת הקהל, לצד המתקפות על מוסדות המשמשים את מערכת האיזונים והבלמים של השלטון, מראה שחופש הביטוי יהיה זירת מפתח למאבק על זכויות האדם בשנה הבאה", כתבו בארגון.
"בשנת 2018 לא יהיה ניתן לקבל כמובנות מאליהן חירויות שונות, כגון חופש ההתארגנות וההפגנה, או החופש למתוח ביקורת על ממשלותינו", הוסיף סליל שאטי, מזכ"ל הארגון. "למעשה, השמעת קולנו הופכת ליותר ויותר מסוכנת".
מהדוח עולה כי יותר מ-700 אלף בני אדם נמלטו במהלך השנה החולפת מדרום סודן ונאלצו להפוך לפליטים במדינות הסובבות באפריקה. במדינה התקבלו עדויות רבות לאזרחים שנורים ונרצחים ברחובות, נשים שנאנסות בידי כנופיות ומעשים פליליים נרחבים, כגון שריפת כפרים על יושביהם. במיאנמר למשל, יותר מ-655 אלף בני אדם נמלטו והפכו לפליטים בעקבות רצח העם המשתולל במדינה.
בטורקיה, לפחות 100 עיתונאים נכלאו במהלך בשנה האחרונה לאחר שהביעו ביקורת פומבית על מוסדות השלטון. תימן, המדינה הענייה ביותר במזרח התיכון, הוכרזה על ידי האו"ם כבעלת המשבר ההומניטרי הקשה ביותר. לפי הנתונים, כ-75% מאוכלוסייתה נזקקת לסיוע.
"הרטוריקה של הנשיא טראמפ - רעילה"
הדו"ח מציין עוד כי מיליוני בני אדם ברחבי העולם נמצאים בסכנת חוסר נגישות למצרכים ולשירותים בסיסיים כגון דיור, מזון וטיפול רפואי. אמנסטי אינטרנשיונל מזהירה כי אם הממשלות לא יטפלו בבעיות הבסיס שגורמות לעוני ולאי השיוויון, יש פוטנציאל אדיר לאי שקט חמור אף יותר.
"בני אדם בכל העולם נאלצים לחיות בתנאים בלתי נסבלים מכיוון שנשללת מהם הגישה למזון ראוי, למים נקיים, לטיפול רפואי ולדיור בסיסי", הבהיר שאטי. "אם לוקחים מהם את זכויות האדם הללו, הרי שזורעים ייאוש ללא גבולות או סוף. מוונצואלה ועד אירן, אנחנו עדים להתפשטות משמעותית ביותר של חוסר שביעות רצון מתנאים סוציו-אקונומיים".
הדוח מתייחס גם למאבקים החברתיים שהגיעו לכותרות במהלך שנת 2017. אמנסטי מציינים כי בארצות הברית התקיימו במהלך השנה יותר מ-600 צעדות והפגנות של נשים כנגד "הרטוריקה הרעילה של הנשיא טראמפ במהלך קמפיין הבחירות".
הדו"ח מדגיש את הצורך בכך שבני אדם ימשיכו להביע את מחאתם כנגד הרטוריקה מלאת השנאה שניתן לראות בסיסמאות רוויות שנאת הזרים שהופיעו בצעדת הלאומנים בוורשה שבפולין, בצעדת "העליונות הלבנה" בשארלוטסוויל שבארה"ב ובפשיטות הגורפות נגד הקהילה הגאה בצ'צ'ניה ובמצרים.
בעקבות ממצאי הדוח, המצביעים על החמרה במצב אוכלוסיות חלשות, הזהירו בארגון מהשנאה המתפשטת ש"מאיימת לנרמל את האפליה ההמונית נגד קבוצות מודרות". עם זאת, באמנסטי רואים באופטימיות את פעילותם של צעירים "הנאבקים יחדיו למען צדק חברתי".
הדוח סוקר 159 מדינות ועורך את הניתוח המקיף ביותר של מצב זכויות האדם בעולם כיום. "הצעד של ממשלת ארה"ב בחודש ינואר, האוסר כניסה של מהגרים ממספר מדינות בעלות רוב מוסלמי, היווה קרקע למנהיגים אחרים בעולם לקדם פוליטיקה של שנאה, סימון שעירים לעזאזל ופחד מפני מיעוטים", טען שאטי.