התגובה האמריקנית להרעלת המרגל הרוסי בבריטניה: נשיא ארה"ב מתכונן לגרש עשרות דיפלומטים רוסיים מאדמת ארה"ב בתגובה להרעלת סרגיי סקריפאל בבריטניה באמצעות גז עצבים - כך דווח היום (שבת) בסוכנות הידיעות "בלומברג". שני מקורות המקורבים לנושא סיפרו כי דונלד טראמפ הסכים להמלצות יועציו - וצפוי להכריז על הגירושים כבר ביום שני.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עם זאת, המקורות הוסיפו כי החלטת טראמפ עשויה עוד להשתנות בימים הקרובים - מכיוון שנשיא ארה"ב רוצה לוודא שבנות בריתו באירופה יפעלו באופן דומה לפני שינקוט בצעד דרמטי. דובר הקרמלין תקף היום את ההנחה הרווחת באירופה לפיה רוסיה אחראית להרעלה: "זה גורם לנו חוסר נחת גדול, להתמודד עם צעדים לא צפויים ואגרסיביים, אבל זו המציאות שלנו".
ביום רביעי התקיים דיון במועצה לביטחון לאומי בארה"ב, בה הוצגו לטראמפ ההצעות: השיחות בנושא בין טראמפ ליועצים נמשכו גם בסוף השבוע. לפי הדיווח, טראמפ התייעץ בנושא עם מספר שרים ובראשם מזכיר ההגנה מאטיס והתובע הכללי סשנס, כמו גם השגריר לרוסיה ג'ון האנטסמן והיועץ לביטחון לאומי מק'מאסטר, שיסיים בקרוב את תפקידו.
גם באירופה נוקטים בצעדים דומים
בבית הלבן סירבו להגיב לדיווח על הצעדים בהם מתכוון לנקוט טראמפ נגד פוטין. הת'ר ניוארט, דוברת מחלקת המדינה, אמרה אמש כי ארה"ב "שוקלת מספר צעדי תגובה בנוגע לפעולות המקוממות של רוסיה על אדמת בריטניה כדי להדגים את הסולידריות שלנו עם בנות בריתנו ולהחזיר את רוסיה כאחראית להפרת הנורמות הבינלאומיות".
רק לאחרונה בירך טראמפ על ניצחונו בבחירות בניגוד לעצת יועציו. בצד הטלטלות בממשל ארה"ב, טראמפ ומקורביו העריכו כי רוסיה אכן עומדת מאחורי המתקפה כלפי המרגל לשעבר. עם זאת, רק השבוע כתב טראמפ בחשבון הטוויטר שלו כי "להסתדר עם רוסיה זה דבר טוב ולא דבר רע".
באופן חסר תקדים השיב אתמול האיחוד האירופי את שגרירו ממוסקבה, בשל המעורבות הרוסית בהרעלת המרגל סרגיי סקריפל ובתו בבריטניה. נשיא מועצת האיחוד אמר שצעדים נוספים צפויים לאחר שראש הממשלה הבריטית מיי הציגה לעמיתיה ראיות חדשות בכינוס מנהיגי מדינות האיחוד האירופי בבריסל.
מדינות נוספות צפויות לנקוט בצעדים נגד הרוסים, נשיא צרפת מנואל מקרון וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הודיעו בנאום משותף בבריסל שיציגו צעדים כאלה בקרוב, על פי ההערכות, השניים יגרשו גם הם דיפלומטים רוסים משטחם בהתאם לצעד דומה שבו נקטה בריטניה.
בקרמלין הביעו את מורת רוחם מהחלטת האיחוד האירופי והביעו תמיהה על התמיכה הרחבה לה זוכה בריטניה באיחוד האירופי. הרוסים ממשיכים להכחיש בתוקף את מעורבותם בתקיפה וטוענים כי טרם הוצגה הוכחה המציגה קשר בינם לבין התקרית. עם זאת מרקל ומקרון אמרו שהראיות שהציגה מיי היו משכנעות ושמדובר במתקפה על האיחוד האירופי כולו.
מוקדם יותר גם ראש ממשלת דנמרק, לארס לוקה ראסמוסן, מסר בריאיון לערוץ טלוויזיה מקומי כי ממשלתו שוקלת הטלת סנקציות על הרוסים. "נשקול בימים הקרובים ברצינות אם וכיצד נוכל לתמוך בבריטניה", אמר.