החברה הטובה של ישראל, במרחק 13 אלף קילומטרים: את השם "איי מרשל" רובכם כנראה לא מכירים, ואם כן - כנראה שעקב כך שהמדינה עולה מדי פעם לכותרות כאן בישראל, הודות לקונסול הכבוד הנודע שלה בארץ, איש יחסי הציבור רני רהב. אבל מה אתם באמת יודעים על המדינה הקטנטנה והיפהפייה הזו שנמצאת בלב האוקיינוס השקט?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

איי מרשל היא מדינה שמורכבת מ-29 איים באוקיינוס השקט, צפונית לקו המשווה. רבים מהאיים המרכיבים אותה הם איי אלמוגים מרהיבים - ושטח המדינה כולה הוא 181 קמ"ר בלבד - כגודלה של וושינגטון הבירה. רוב התושבים, נוצרים ממוצא מיקרונזי, מתגוררים בשני איים מרכזיים: קווג'לין ומג'ורו, בו גם ממוקמת עיר הבירה מג'ורו.

איי מרשל אלמוגים (צילום: Raycrew)
צילום: Raycrew



מה שמושך תיירים רבים לאיי מרשל הוא איי המדינה, שרובם הם למעשה אטולים - איי אלמוגים בצורת טבעות שבמרכז כל אחד מהם לגונה. האטול קווג'לין, אחד משני האיים הכי מאוכלסים במדינה, נחשב גם לאטול הגדול ביותר בעולם כולו ובמרכזו ישנה לגונת ענק מרהיבה.

הקשר בין בגד הים המפורסם בעולם לאיי מרשל

אלא שמדינת איי מרשל נודעת בעיקר עקב אטול אחד שנקרא "ביקיני". מתברר שבגד הים הכי מפורסם בעולם קרוי על שמו של האי הקטנטן הזה, בו בוצעו ניסויי גרעין רבים על ידי ארצות הברית לאחר מלחמת העולם השנייה. לואי ריאר, שיצר את בגד הים, בחר להעניק לו את השם "ביקיני" על שם האי, כי טען שמי שיראה את בגד הים, יגיב בהתלהבות גדולה השווה בעוצמתה לפצצת אטום.

איי מרשל אלמוגים (צילום: Raycrew)
צילום: Raycrew


ב- 1954 פוצצה ארצות הברית מעל אטול ביקיני את פצצת המימן הראשונה, שנודעה גם בשם "בראבו" - פצצה שעוצמתה חזקה פי 1000 מפצצת הגרעין שהטילו האמריקנים על הירושימה במלחמת העולם השנייה.

ניסוי בפצצת מימן מעל לאטול ביקיני (צילום: רויטרס)
ניסוי בפצצת מימן מעל לאטול ביקיני | צילום: רויטרס



תושבי ביקיני ניסו לחזור לאי במשך השנים, אלא שממדי הקרינה במקום לא אפשרו זאת והאמריקנים סיפקו להם פיצוי כספי לאחר פסיקת בית המשפט בתביעה לפיצויים. ב-1997 קבעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי ניתן רק לשהות באי אך לא להתגורר בו. ב-2010 הוכרז אתר הניסויים האטומיים במקום כאתר מורשת עולמית.

מדינה שיום אחד יכולה פשוט להיעלם

איי מרשל היא אמנם מדינה עצמאית מ-1986, אך ענייניה הצבאיים מנוהלים על ידי ארצות הברית שגם העניקה לה את עצמאותה לאחר שהאיים היו תחת חסותה במשך 40 שנה. האמריקנים מעניקים סיוע שנתי למדינה בגובה מיליוני דולרים ומשתמשים בשטח האיים לניסויים שונים.

איי מרשל (צילום: Marshall Islands Visitors Authority)
צילום: Marshall Islands Visitors Authority

אלא שיש סכנה קבועה שמרחפת על המשך קיומם של האיים: המדינה, שגובהה המקסימלי הוא 6 מטרים בלבד מעל פני הים, נמצאת באופן קבוע בסכנת הצפה עקב עלייה אפשרית של גובה פני הים כתוצאה מההתחממות הגלובלית.

איי מרשל (צילום: Marshall Islands Visitors Authority)
צילום: Marshall Islands Visitors Authority



החברה הנאמנה של ישראל בקצה העולם

ויש עוד נקודה אחת חשובה שקשורה למדינה הפסטורלית הזו: היא אחת החברות הכי נאמנות של ישראל, שניצבת לצדה בכל הצבעה בגופים הבינלאומיים באו"ם - תמיכה בלתי מסויגת מאז כוננו היחסים עם המדינה, בשנת 1987.

גם בהצבעה האחרונה באו"ם שקראה לבטל את ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל, איי מרשל הייתה אחת המדינות שניצבו לצד ישראל והתנגדו להחלטה. ישראל, מצדה, מסייעת לאיי מרשל עם טכנולוגיות חדשניות להתפלת מים וברכישת ידע רפואי הכרחי.

איי מרשל (צילום: Marshall Islands Visitors Authority)
צילום: Marshall Islands Visitors Authority



בשנת 2005 ביקר נשיא איי מרשל בישראל לביקור רשמי ראשון מסוגו, במהלכו סיפר שמדינתו "גאה לתמוך בישראל מול מתקפות הטרור שהיא סופגת". מזה עשר שנים שלמדינה יש קונסול של כבוד בישראל, איש יחסי הציבור רני רהב. לישראל יש שגריר שאינו תושב היושב במשרד החוץ בירושלים - ואחראי ליחסים עם כמה ממדינות האיים באוקיינוס השקט, בהן גם איי מרשל.

אם תרצו לבקר באיי מרשל כתיירים, אין צורך בוויזה. מזג האוויר באיים הוא טרופי וטמפרטורת המים חמימה. האקלים במדינה חם ולח - והעונה הגשומה נמשכת ממאי עד נובמבר. כך שלמעשה החורף אצלנו בישראל, הוא התקופה הטובה ביותר להגיע לאיים. לא קיימת טיסה ישירה מישראל לאיי מרשל - וניתן להגיע למדינה דרך הוואי, אוסטרליה או ניו זילנד.