צפון קוריאה מספקת לסוריה חומרים מהם ניתן יהיה לייצר נשק כימי להשמדה המונית - כך עולה מדוח מומחים של האו"ם. העדויות מגיעות לאחר תקיפות צבא אסד האחרונות על פרברי דמשק ובע'וטה, שם נראה היה כי הממשל הסורי עשה שימוש בנשק מסוג כלור.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפי הדוח מחקירת האו"ם, האספקה שמגיעה מצפון קוריאה לסוריה מאפשרת ייצור נשק כימי להשמדה המונית. עוד נכתב בדוח כי מדעני טילים קוריאנים נצפו עובדים במתקנים סורים. הבדיקה של האו"ם העלתה את החשש מפני שיתוף פעולה כזה שמאפשר לסוריה להצטייד בנשק כימי, ולפיונגיאנג להרוויח כסף מהיחסים עם דמשק. בשני המקרים הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על שתי המדינות לא מתקיימות.
לפחות 40 משלוחים לא מדווחים הגיעו מצפון קוריאה לסוריה בין השנים 2012 ל-2017, כך נכתב בדוח שעוד לא פורסם לציבור. "אני לא יודע מתי יפורסם הדוח לציבור, אם בכלל", אמר סטפן דויאריק, דובר האו"ם כשנשאל על החקירה. "אני חושב שהמסר הכולל הוא שלכל המדינות החברות באומות המאוחדות יש חובה ואחריות לציית לסנקציות הקיימות", הוסיף.
את הפנאל שבדק את ממצאי הדוח מרכיבים שמונה מומחים שמגיעים ממדינות שונות והם בעלי מומחיות ספציפית בתחומים כמו נשק להשמדה המונית, תחבורה ימית ובקרות מכס. מאז 2010 ועדת המומחים הזו קיבלה מנדט ממועצת הביטחון לחקור את הפרות הסנקציות שמתבצעות על ידי צפון קוריאה, ולהציג את ממצאי הדוחות השנתיים.
המומחים שצפו בדוח אמרו כי הראיות שהובאו לא הוכיחו חד משמעית כי קיים שיתוף פעולה שוטף ומתמשך בין צפון קוריאה לסוריה לייצור נשק כימי. ויליאם ניוקומב, שהיה חבר במועצת המומחים בין השנים 2011-2014, כינה את הדוח "פריצת דרך חשובה".
מאז תחילת מלחמת האזרחים הסורית ב-2011, עלו חשדות כי צפון קוריאה מספקת ציוד ומומחיות לשמירה על תכניות הנשק הכימי של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד. חשדות אלה לא פסקו גם בשנת 2013 כשסוריה חתמה על אמנת הנשק הכימי שאמורה הייתה לגרום לסוריה להפסיק להשתמש ולייצר נשק כימי.