אליסה שבצ'נקו היא צעירה רוסיה מוכשרת במיוחד: חברות רבות שוכרות את שירותיה כדי שתפרוץ למערכותיהן ותסייע להן לאתר חולשות אבטחה בהן. אולם לטענת הבית הלבן, היא לא הסתפקה בסיוע לחברות פרטיות, אלא גם עומדת בלב פרשת הפריצה לשרתי המפלגה הדמוקרטית, בשירות ולדימיר פוטין.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
החברה בראשה עומדת שבצ'נקו הוכנסה בשבוע שעבר במפתיע לרשימת הסנקציות האמריקנית, לצדם של שני האקרים פליליים מוכרים ומספר קצינים בכירים בסוכנות הביון הרוסית. לדברי הבית הלבן, החברה "סיפקה למודיעין הרוסי מחקר טכני".
אולם ההאקרית הצעירה טוענת כי לדברים אין שחר, ויצאה נגד "רמת ההיסטריה המשוגעת סביב כל סיפור 'הפריצה הרוסית'". כשהיא מתקשרת באמצעות אימיילים מוצפנים, שוחחה עם עיתון הגארדיאן הבריטי וזעמה על הכללת החברה שלה ברשימת הסנקציות. לטענתה, הרשויות האמריקניות חוטאות בפירוש שגוי של העובדות בשל מחסור בידע טכני, ולא פוסלת אפשרות שהוטעו "במטרה להפיל את האשמה על החברה שלי" כדי להסוות את זהות ההאקרים האמיתיים.
בריאיון שנתנה מ"אזור כפרי פרוע, במרחק מספר שעות מבנגקוק" - אזור בו היא מבלה מדי חורף, כדי להתאמן באגרוף תאילנדי ומדיטציה - הסבירה כי "האקרית צעירה והחברה שלה נראים כמו היעד המושלם להסוות את האחראיים האמיתיים. אני לא מנסה להתחבא, אני מטיילת הרבה ואני אדם חברותי ותקשורתי, והכי חשוב: אין מאחורי הרבה כסף, כוח או קשרים שיסייעו לי להתנער מהאשמה. זה יכול להיות כל אחד", סיכמה.
בריאיון לפורבס הוסיפה שבצ'נקו כי היא מנסה "לא להילחץ. החברה שלי מעולם לא עבדה עם הממשלה", הדגישה, "מעולם לא היה לנו הרישיון הדרוש מלכתחילה, ואישית ניסיתי להתרחק ככל האפשר מכל מה שנראה חשוד. אני אישה רווקה ומופנמת, לא הייתי רוצה עבודה שמכניסה אותי לסכנה או מגבילה אותי בצורה כלשהי". עוד הוסיפה כי "אני לעולם לא עובדת עם אנשים מגעילים, אלא רק עם אנשים הגונים ופתוחים שיש לי תחושה טובה לגביהם".
למדה קוד בגיל 15 ונשרה מביה"ס
שבצ'נקו, בת 29, לימדה עצמה שפת קוד כשהייתה בת 15 בלבד - אולם תמיד מצאה עצמה נמשכת יותר לפצחנות מאשר לתכנות. היא עזבה את בית הספר בגיל צעיר ועבדה במשך חמש שנים כמומחית בניתוח וירוסים, וב-2009 הקימה את החברה העצמאית שלה בה פעלה לאתר פרצות אבטחה.
רשויות המודיעין האמריקניות מאמינות כי שרתי המפלגה הדמוקרטית נפרצו בידי קבוצת האקרים המוכרת בשלל שמות, בהם "APT29" ו-"Sofacy", שעבדו עבור סוכנות הביון הרוסית. האימיילים שנשלפו במהלך הפריצה הזו הועברו לוויקיליקס, שהדליפה אותם. פוטין עצמו הכחיש כל מעורבות בפריצה והביע תקווה כי תחת ממשל טראמפ היחסים בין המדינות ישתפרו. עם זאת, בעבר נודעה הממשל הרוסית בפיתוי האקרים לעבוד עבורה.
"כמעט כולם בקהילה שלנו עבדו בצורה כזו או אחרת עבור הממשלות שלהם", אומר דייב אייטל, שעומד בראש חברת אבטחת תוכנה אמריקנית. את שבצ'נקו כינה כ"מוכרת להפליא בקהילת אבטחת המידע".