"ההרס בבית הקברות היה מתוכנן מראש, יותר מאדם אחד עשה את זה": הקהילה היהודית במיזורי, ארה"ב, מתקשה לעכל את ההשחתה ההמונית בבית הקברות היהודי "חסד של אמת" במדינה. אלמונים גרמו נזק לכמעט 200 מצבות: מנהלת בית העלמין, אניטה פייגנבאום, סיפרה הבוקר (שלישי) לגלי צה"ל על ממדי האירוע: "לא קיבלנו שום איומים, אבל עובדהשזה קרה פה - ולא בבית קברות לא יהודי".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"ההשחתה ככל הנראה בוצעה במהלך סוף השבוע – קברים נותצו, ביום שני מצאנו את זה", הוסיפה בריאיון לניב רסקין. לדבריה, מדובר ביותר מאדם אחד בשל היקף הנזק הרב: "הם קפצו מעבר לגדר, אני חושבת. כמות המצבות שהופלו גורמת לי לחשוב שמדובר בקבוצה של אנשים וזה היה מתוכנן מראש".
מנהלת בית העלמין הוסיפה כי המצלמות שמוצבות במקום רחוקות ולא ניתן לראות בהן את פני החשודים. "המשטרה המקומית בודקת האם מדובר בונדליזם או אנטישמיות, לא צוירו צלבי קרס, אין גרפיטי", הסבירה. "אני חושבת שיש סבירות שמדובר במתקפה אנטישמית, אבל לא הרגשנו גל של אנטישמיות".
פייגנבאום הביעה דאגה מריבוי האירועים האנטישמיים לאחרונה, אך טענה כי הדבר לא קשור לניצחונו של טראמפ בבחירות לנשיאות: "זה התחיל כבר לפני כמה שנים, זה פשוט החמיר לאחרונה והמצב נהיה יותר מפחיד. אני לא משייכת את זה לקמפיין של טראמפ - אנחנו צריכים להיות עירניים ולהשמיע את הקול שלנו נגד האנטישמיות".
מנהלת בית העלמין דיברה עם חלק מהמשפחות שיקיריהן טמונים במקום: "אנשי הקהילה מודאגים, הם רצו לדעת האם המצבות של קרוביהם נפגעו. אנחנו אוספים את המידע ונעלה רשימה של כל המצבות שנפגעו. המטרה כעת היא לתקן ולהקל על המשפחות".
אבות אבותיה של רובין ריקרמן, תושבת המקום ובכירה בקהילה היהודית, קבורים בבית העלמין. "יש כאן ניצולי שואה, שלא צריכים לספוג עוד טראומה", אמר. גולדה בורק, שסביה טמונים במקום, הוסיפה: "אני לא מאמינה שאנשים יכולים לעשות דבר כזה, זה נורא. אסור לחלל את כבוד המתים".
הרשויות במיזורי חוקרות את מקרה הוונדליזם: בתוך כך, ב-11 מרכזים יהודיים ברחבי ארצות הברית הופסקה הפעילות אתמול לאחר שהתקבלו איומים על פצצות - בזמן שהנשיא טראמפ, שהכריז על עצמו כ"הכי פחות אנטישמי", טרם הכיר בגל האירועים נגד קהילות יהודיות ברחבי ארה"ב.
הרשויות החלו בבחינת החומרים ממצלמות האבטחה בבית הקברות הקיים מזה 123 שנים, אולם טרם אמרו אם הם מתייחסים לאירוע כפשע שנאה. באקט של סולידריות, המועצה ליחסים אמריקניים-איסלמיים הציעה פרס של 5,000 דולרים לכל מי שייתן מידע שיוביל למעצר והרשעה של המעורבים בנושא.
הליגה נגד השמצה יצאה גם היא נגד האירועים האחרונים, והפצירה בפוליטיקאים לצאת בבירור נגד גילויי אנטישמיות. כזכור, כשהנשיא טראמפ נשאל שאלה בנושא בשבוע שעבר הוא כינה את השאלה "לא הוגנת", את העיתונאי ששאל אותו את השאלה בנושא "שקרן" ואז הכריז על עצמו כאדם "הכי פחות אנטישמי בעולם" - אולם לא גינה בבירור את האירועים או אפילו הכיר בכך שהם מתרחשים.