בבית החולים בלימה שבפרו עדיין מאושפזת היום (שני) במצב קשה זהר כץ, בת 21 מקיבוץ יטבתה שלקתה בזיהום חמור בעת שטיילה במדינה. בעקבות פניית המשפחה לישראלים שמטיילים באזור כדי שיתרמו עבורה דם, הגיעו עשרות צעירים ישראלים לבית החולים - אך למרות ההתגייסות הם מבהירים שזהר זקוקה לעזרה נוספת. "חייבים תרומות כי זהר באמת במצב לא טוב", הם אומרים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"כרגע לילה בפרו, זהר לאחר טיפול ראשון של מנות דם אותם קיבל הגוף שלה", סיפרו אחיותיה של זהר, בפוסט שכתבו בדף הפייסבוק הייעודי שנפתח, בשם: "כולנו בשביל זהר", ובו הן מרכזות את הפניות והעדכונים לגבי מצבה של אחותן. "מוקדם עדיין להגיד אם זה עוזר. אין שיפור או שינוי במצבה וחשוב לזכור שזה תהליך ארוך שלא מראה תוצאות מהיום למחר". לדבריהן, זהר צפויה לעבור מחר בבוקר (שעון פרו) הליך נוסף.
"זהר שמעה קצת על מה שקורה בתקשורת והתרגשה מאוד", הן הוסיפו. "היא חלשה וקשה לה מאוד אבל היא פשוט מדהימה וסבלנית לטיפול. אנחנו יודעים ומעריכים את התמיכה וההתעניינות של כולם". עם זאת, במשפחה ביקשו להבהיר כי נכון לעכשיו אין צורך בתרומות דם מישראל. "לכל מי שמעוניין לעזור פה בארץ, אתם מדהימים ומחממים את הלב, אבל כרגע אין צורך לגשת ולתרום דם במיוחד עבור זהר (תתרמו בכל מקרה זו תמיד מצווה)", ציינו האחיות בפוסט.
"לא נותנים לנו לתרום דם"
האחיות סיפרו כי ישראלים רבים המטיילים בפרו נענו לקריאת המשפחה להגיע ולתרום לזהר דם, אך מכיוון שעברו סדרת חיסונים בחצי השנה האחרונה לקראת הנסיעה, הם לא הורשו לתרום דם. לדבריהן, התורמים המתאימים הינם "ישראלים השוהים בפרו ויכולים לתרום (סוג הדם AB או A+/-) שלא חוסנו בארבעת החודשים האחרונים או עשו קעקוע בחצי שנה האחרונה".
"לא נותנים לנו לתרום לה דם כי צריך שיהיה רווח זמן לפחות של חצי שנה מאז החיסונים שקיבלנו ורוב האנשים שמטיילים חוסנו לפני הטיול", הסבירו חבריה שנמצאים לצידה בבית החולים. "חייבים להתגייס כי יש פה בחורה מישראל ואנחנו צריכים עזרה, שיבואו כמה שיותר אנשים ויתרמו דם. אולי לא מבינים את זה מבחוץ, אבל פה בתוך בית החולים רואים את המשפחה וזה קשה, צריך להיכנס רגע לנעלים שלהם ולעזור".
אמש הודיעו במד"א כי הם ערוכים להטיס לבית החולים שבו זהר מאושפזת את מנות הדם הנדרשות, אך הבעיה העיקרית היא המחסום הביורוקרטי והקשיים שהרשויות בפרו עלולות להציב. "בארגון מנהלים מבצע מורכב נגד השעון ומתאמים את משלוח מנות הדם יחד עם רופא המטולוג בכיר של מגן דוד אדום שיסייע בכל מה שידרש על מנת להשיב את זהר בהקדם האפשרי להמשך טיפול רפואי בארץ", אמר מנכ"ל מד"א אלי בין.
עוד נמסר ממד"א, כי "ד"ר אשר מוזר, סגן מנהלת שירותי הדם של מד"א והמטולוג בכיר, יטוס לפרו עם מנות הדם, יסייע במקום בטיפול בזהר ויסייע בבדיקה הרפואית שתבדוק את האפשרות להטסתה חזרה לארץ. התיאומים נעשים בעזרת משרד החוץ ובסיוע מלא של חברת הביטוח 'מגדל'".
כץ אושפזה לראשונה לפני כשבוע בעיר קוסקו, לאחר שחשה בסחרחורות ובחילות. כשבוע לאחר מכן היא הועברה למרכז הרפואי "סן-בורחה" שבלימה וכעת היא זקוקה למנות דם רבות כדי לנקות את גופה מהחיידק שגרם לזיהום הקשה.
אחרי שדבר אשפוזה הופץ ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת, ישראלים רבים שנמצאים בפרו נרתמו והגיעו לבית החולים בכדי לתרום מנות דם לזהר, אולם לטענת משפחתה הצוות הרפואי הערים קשיים ומנע חלקית וכי היא זקוקה לתרומות דם מסוג A ,+ A- או AB. "הרופאים כנראה מפחדים מהחיסונים שהישראלים עשו לפני שהם נסעו לטיול", סיפרה עדן, חברתה של זהר. "כנראה עכשיו הם יצטרכו גם להתחיל לקנות מנות דם".
לימור שרמן, קונסולית ישראל בפרו, סיפרה כי הקהילה היהודית בלימה נרתמה למאמצי המשפחה לגייס תרומות עבור זהר. "עשרות מהקהילה ומטיילים רבים הגיעו אתמול והיום", אמרה. "הבעיה היא שרבים חוסנו בחודשים האחרונים ולכן לא ניתן לקבל מהם תרומות".
אביה ואחותה של זהר נמצאים לצד מיטתה, מותשים ועייפים, מלווים על ידי הקונסוליה הישראלית ובית חב"ד. "לפני מספר שבועות, זהר נעקצה איכשהו כשהיתה בברזיל", סיפר אביה בוקי כץ. "כשהגיעה לפרו היא חשה ברע וניגשה למרפאה, אך בבדיקה לא מצאו כלום. כשהגיע לקוסקו, מקום גבוה יחסית, היא התמוטטה. היו לה הקאות, בחילות, שטפי דם. איך ששמעתי על זה עליתי על טיסה דחופה לדרום אמריקה עם אחותה. כשהגענו העברנו אותה מהמרפאה בקוסקו לבית החולים בלימה, תוך הסתייעות בחברת הביטוח".
"בבית החולים בלימה חלה ההידרדרות המהירה", הוסיף. "החיידק פוגע בתאי הדם האדומים, וזה עלול להרוג אותה. בבית החולים החליטו להרדים אותה ועכשיו מבצעים מעין דיאליזה. הם מסננים את הדם שלה וזקוקים להמון מנות של דם כדי להחליף אותו. המצב קריטי, אבל לטוס ארצה לא עומד על הפרק כי אי אפשר להזיז אותה. בנוסף, החוקים נוקשים כאן בפרו, ומי שקיבל חיסונים ב-4 חודשים האחרונים לפני שיצא לטיול, או יש לו קעקועים או נוטל תרופות לא יכול לתרום".
ממשרד החוץ נמסר כי הם "מכירים את הנושא" וכי הוא "מטופל על ידם".