"זו מלחמה, ובינתיים הנגיף מנצח את בני האדם": ימים לאחר ההצהרה של ארגון הבריאות העולמי על מקרה חירום בינלאומי עקב התפשטות נגיף הזיקה, בברזיל מתקשים להתמודד עם התופעה שמסכנת מיליוני נשים במדינה - ומאיימת גם על המשתתפים והצופים הרבים שיגיעו למשחקים האולימפיים בריו בקיץ הקרוב. בריאיון מיוחד שערכנו בחדשות 2 Online עם רופא מקומי, הוא מספר איך מתמודדת ברזיל עם הנגיף - ועל הבהלה של נשים בהיריון במדינה, שהן האוכלוסייה המאוימת ביותר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"משרד הבריאות היה צריך להיות יותר אפקטיבי ולנקוט צעדים נגד יתוש האדס (Aedes Aegypti) שמפיץ את הנגיף מוקדם יותר, צריך להפעיל את הצבא נגד היתושים, זו ממש מלחמה", אומר ד"ר עמית נוסבאכר, רופא ישראלי המתגורר בסאו פאולו שבברזיל, המדינה שמתמודדת עם התפשטות הנגיף בשטחה.
"אין חיסון ואין טיפול והדבר היחידי שאפשר לעשות הוא לנקוט באמצעי הגנה מיתושים, להשתמש בספריי נגד יתושים וללבוש חולצות עם שרוולים ארוכים", מחדד נוסבאכר. הוא אף מוסיף כי "הממשלה מתכוונת להשתמש בצבא על מנת לייבש מקורות מים כדי למנוע מהיתושים להתרבות. אין סכנה גדולה ממחלת הזיקה עצמה, הסיכון הכי גדול הוא לתינוק".
"יש פאניקה, נשים מבצעות הפלות למרות שזה לא חוקי"
נוסבאכר טוען כי מבחינת היקף התפשטות הנגיף - מדובר במגיפה של ממש. "יש לנו כאן בברזיל הרבה מקרים של זיהום, אבל המדע עדיין לא בטוח בנוגע לסיבה, והתוצאה היא שהווירוס נמצא בכל מקום. לראייה - אנחנו מכירים מעל 4,000 מקרים של מיקרוצפליה (היקף ראש קטן מהממוצע) ומאוד סביר שזה בגלל נגיף הזיקה".
מי שנמצא במצב מתסכל ומבהיל למדי הן הנשים בברזיל, שחוששות להיכנס להיריון בגלל הנגיף. "נשים רבות שכבר בהיריון מבצעות הפלה למרות שזה לא חוקי כאן במדינה", הוא מספר. "יש כאן פאניקה בגלל האולימפיאדה ומשרד הבריאות כבר קורא לנשים לא להגיע למשחקים. אם הייתי אזרח ישראלי, ובמיוחד אישה שיכולה להיכנס להריון, לא הייתי מגיע לברזיל".
"זה מגיע למצב חירום ממשי, בגלל שאנחנו לא יכולים להתמודד עם הנגיף הזה כאן בברזיל. אני מסכים עם דבריה של יושבת ראש ארגון הבריאות העולמי שאמרה שמדובר במגיפה. שר הבריאות כאן בברזיל אמר שאנחנו מפסידים - ושהיתוש מנצח במלחמה הזו".
מאמץ עולמי לפתח חיסון נגד המחלה שמתפשטת בעולם
המקרה הראשון של זיקה זוהה ב-1947 בקרב קופים באוגנדה שבאזור קו המשווה, בלבה של יבשת אפריקה. בשנות ה-50 דווחו מקרים באזור קו המשווה גם ביבשת אסיה, כשההתפרצות הראשונה של המחלה מחוץ לאזורים אלה הייתה לפני כמעט עשור, באפריל 2007 באי יאפ שבמיקרונזיה - זאת לאחר שאובחנו 49 מקרים, ללא מקרי מוות.
לפני כשנתיים, התפשטה המחלה מזרחה ובשנה החולפת הגיעה לאזור דרום ומרכז אמריקה, כשבאפריל האחרון הגיעה לברזיל. בשנת 2015 אובחנו במדינה יותר מ-3,500 מקרי הידבקות בנגיף הזיקה ועד לתקופה זו, ישנם כבר אלפי מקרים של עוברים הסובלים מתת-התפתחות ושנולדו עם ראש ומוח קטנים מהרגיל במחוזות שונים ברחבי ברזיל. בימים אלה מתקיים מאמץ כלל עולמי לפיתוח ולבחינה של מציאת תרופות וחיסון למחלה.