הפיגוע אמש (ראשון) באנקרה מזכיר שוב את הסכסוך הארוך והמדמם בו שרויה טורקיה. המדינה שהוקמה מאפר האימפריה העות'מנית ב-1923 מצויה מאז במספר קונפליקטים פנימיים וחיצוניים, שחלקם התעצמו עם עלייתו של דאע"ש וכעת ממשל ארדואן חייב לתת פתרונות, בצל הלחץ הציבורי הגובר.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הממשלה באנקרה מחשיבה את המפלגה הכורדית-סורית ה-PYD כשלוחה של המחתרת הכורדית ה-PKK ולכן היא דוחקת בארה"ב ובמערב באופן תקיף להכליל את המפלגה ברשימת ארגוני הטרור. בוושינגטון מסרבים לעשות כן לפי שעה.
הממשל הטורקי האשים את ה-PYD בתכנון וביצוע הפיגוע שגבה את חייהם של 37 בני אדם באנקרה בחודש שעבר, ואכן הפלג הסורי לקח אחריות על הפעולה כמה ימים לאחר מכן. ארדואן ואנשיו מטילים על הארגון הכורדי את האחריות גם לפיגוע אמש, ולא מן הנמנע שאכן הם אלו שביצעו זאת.
בין אם ה-PYD אכן ביצע את המתקפה ובין אם ארגון אחר הלחץ הציבורי על ממשל ארדואן יגבר. רצף של 13 פיגועים בתוך כחצי שנה עם 27 הרוגים ויותר מ-70 פצועים, יוצר חרדה ולחץ כבד בקרב האזרחים, ואלו כמובן יופנו במהרה כלפי הממשלה.
העובדה שרוב הפיגועים מתמקדים בבירה הטורקית חשובה ביותר וממחישה את מגוון האיומים מולם ניצבת הממשלה הטורקית. המיקום המיוחד של טורקיה במזרח התיכון חושף אותה לאיומים פנימיים וחיצוניים מורכבים ביותר.
טורקיה חברה בקואליציה הבינלאומית נגד דאע"ש. היא תמכה ולקחה חלק פעיל במתקפות נגד הארגון הפועל בסוריה, שכנתה של טורקיה מדרום. בשל כך ובשל הקרבה בין המדינות, טורקיה הפכה למטרה עבור אנשי ארגון המדינה האסלאמית.
האיום השני על טורקיה מגיע מבית, מהמיעוט הכורדי שברובו ממוקם בדרום מזרח המדינה. התפתחויות פוליטיות בשנים האחרונות העירו את הסכסוך הרדום בין הממשלה לבין המיעוט שהלאומי הכורדי והקבוצה המייצג אותו ה-PKK. כוחות הצבא והמשטרה הטורקית נתונות בעת האחרונה למתקפות יומיומיות בחבל הכורדים. הקונפליקט בין הצדדים גבה את חייהם של 40 אלף בני אדם מאז שנות ה-80.
מה שמסבך עוד יותר את המשוואה היא העובדה שהכורדים, ואותם ארגונים שטורקיה מחשיבה כארגוני טרור, מהווים חלק משמעותי בלחימה נגד דאע"ש. ארגון ה-PYD אותו אנקרה מבקשת להשמיד זוכה לתמיכה של המערב ושל הקואליציה נגד דאע"ש - קואליציה בה חברה גם טורקיה.
לא משנה איזו קבוצה תיקח אחריות על הפיגוע באנקרה, הלחץ על הממשלה להביא לשלום ויציבות במדינה ילך ויתגבר. אם יתברר כי ה-PKK או אחת משלוחותיו אחראים לפיגוע, רבים יבקרו את המדינה על כך שיכלה בקלות למנוע את החזרה לאלימות מצד הכורדים בעזרת שיחות שלום. אם דאע"ש או קבוצה מטעמה תיקח אחריות על הפיגוע, אנשים יבקרו את מדיניות החוץ הלוקה בחסר, בניהול המשבר בסוריה, שהפכך את טורקיה למטרה.
הממשלה הטורקית מצאה עצמה בגל חדש של סכסוכים פנימיים ובהתעצמות כמעט חסרת תקדים של איומים חיצוניים. על ארדואן ואנשיו להתייחס לכל הטענות הללו בזמן הקצר ביותר, לפני שכאוס ישתלט על המדינה.