"מתקפה על רוח הדמוקרטיה": שעות לאחר הטבח המזעזע במערכת העיתון הסאטירי "שרלי הבדו" בפריז, נמשך המצוד אחר שלושת החשודים ברצח שנמלטו מהזירה. המחבלים מוגדרים על ידי המשטרה כ"חמושים ומסוכנים במיוחד". אחד מ-12 ההרוגים הוא העורך והקריקטוריסט הראשי של העיתון סטפן שרבונייה. יחד עמו נהרגו שבעה עובדים נוספים של העיתון - שנורו מטווח קצר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בין ההרוגים בפיגוע הטרור לפחות שלושה מעצבים גרפיים, שהיו אחראיים לחלק מהקריקטורות שפורסמו לאחרונה בעיתון ומתחו ביקורת על האיסלאם הקיצוני. מחקירה ראשונית של הירי עולה כי העובדים נורו בתום ישיבת המערכת, כשלפחות 20 אנשים נפצעו, מהם ארבעה או חמישה במצב קשה.
על פי ההערכות, המחבלים השתמשו גם ברימונים ובמטול אר.פי.ג'י לצד רובי קלצ'ניקוב כשפרצו למערכת העיתון. אחד העיתונאים שנמלט לגג הבניין כתב בטוויטר במהלך המתקפה: "הותקפנו על ידי שני רעולי פנים במשרדים. מצאנו מקלט על הגג".
"נקמנו את נקמת מוחמד"
במהלך מנוסתם, ירו שניים מהחשודים בשוטר וביצעו בו וידאו הריגה. שוטר נוסף נהרג במהלך חילופי האש מחוץ לעיתון הסאטירי, שהרבה לבקר את הקיצונים המוסלמים. אחד היורים צעק "אללה אכבר!" בשעה שנורתה אש לעבר השוטרים. בסרטון נוסף נשמעים שניים מהמחבלים צועקים: "הרגנו את שרלי הבדו, נקמנו את נקמתו של מוחמד". עד ראייה הוסיף כי אחד התוקפים אמר: "אנחנו מאל קאעידה שבתימן".
סוכנות הידיעות הצרפתית מדווחת כי 3,000 שוטרים משתתפים בסריקות ברחובות פריז אחר החשודים. משטרת פריז אספה ראיות מתוך מכונית הסיטרואן השחורה ששימשה את הטרוריסטים ונמצאה נטושה ברובע ה-19.
מערכת העיתון נמצאת תחת אבטחה כבדה כבר שנים רבות, בשל קריקטורות פוגעניות שגררו איומים. זמן קצר לפני הפיגוע, צייצה מערכת העיתון קריקטורה של מנהיג ארגון דאע"ש, אבו בכר אל-בגדדי. בקריקטורה נכתב "מיטב האיחולים, ובמיוחד בריאות מאל-בגדדי".
לפני מספר ימים פורסמה קריקטורה של הנביא מוחמד שנתפסה כפוגענית. במקביל למרדף אחד היורים, במשטרה החלו גם בחקירת נסיבות הירי ובבדיקת הקשר בין הפרסומים האחרונים בחשבון הטוויטר לבין הירי.
אבטחה תוגברה בגופי תקשורת נוספים
השבועון "שרלי הבדו" ידוע בצרפת כעיתון מעורר מחלוקת, שמבקר מנהיגים פוליטיים ודתיים. "קיימת אפשרות למתקפות נוספות, ואנו מאבטחים אתרים נוספים", אמר אחד מבכירי המשטרה בפריז.
ראש הממשלה מנואל וואלס עדכן כי האבטחה תוגברה במוקדי תחבורה מרכזיים, אתרים דתיים, גופי תקשורת נוספים ואתרים מסחריים. העיתון הדני "יילנדס-פוסטן", שעורר בעבר מחאות רבות בעקבות קריקטורות פוגעניות, הודיע לעובדיו על הגברת האבטחה לאחר הירי.
הנשיא פרנסואה הולנד הגיע לזירת האירוע. "נמצא את מבצעי הפיגוע ונביא אותם לדין", הוא הדגיש. "זהו הלם לתושבי צרפת ואין לנו ספק שמדובר בפיגוע. אנו צריכים להיות כעת מאוחדים משום שמדובר ברגע קשה מאוד. הותקפנו כי אנו מדינה רודפת שלהם. לבנו עם משפחות הקורבנות".
"פגיעה בחופש הדיבור וברוח הדמוקרטיה"
הבית הלבן הביע תמיכה ברשויות הצרפתיות, והדגיש כי גופי הביטחון האמריקנים בקשר עם עמיתיהם הצרפתיים. "אנחנו הולכים לאתר את התוקפים ולפעול בשיתוף פעולה עם הצרפתים", נמסר מהבית הלבן.
הנשיא אובמה הגדיר את המעשה "רצח מזוויע" ושלח איחולי החלמה לפצועים ואילו מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ציין כי "אין מדינה שיודעת יותר טוב מצרפת שלחופש יש מחיר, החופש נולד שם".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הביעה זעזוע מהמתקפה: "האקט המתועב פגע לא רק בחיי אזרחים בצרפת, אלא גם בחופש הדיבור והעיתונות וברוח הדמוקרטיה". מועצת הקהילות המוסלמיות בצרפת הזדרזה לפרסם הודעת גינוי: "המעשה הזה הוא מעשה טרור, מעשה של פשע. זהו לא מעשה אסלאמי אך אנו חוששים שיהיו לו השפעות קשות מאוד על הקהילות המוסלמיות בצרפת".
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לפיגוע ואמר: "אמרתי באו"ם שאם הטרור לא ייעצר כאן הוא יגיע לכל מקום בעולם. המטרה של הטרור היא לא הסדר מדיני, או שטחים, או אפילו ישראל, אלא השמדת תרבות החופש והחירות שהיא היסוד של החברה החופשית המודרנית. מטרתם להשליט קנאות אסלאמית רודנית על העולם כולו".
בהכנת הידיעה השתתפו ערד ניר, עמית ולדמן ואסף יחזקאלי.