האם בקרוב נראה יישובים על מאדים? אנשי הפרויקט "מאדים-1" שמטרתו להקים מושבה אנושית על כוכב הלכת האדום סיימו את סינון מאות האלפים שהגישו מועמדות בכדי לשמש כאסטרונאוטים שיטוסו אל עבר כוכב הלכת וצמצמו אותה לכדי מאה בלבד, שיתמודדו על התפקיד הנכסף. המועמדים, 50 גברים ו -50 נשים מרחבי העולם, מקווים לתפוס מקום בחללית שאולי תשוגר בעתיד אל מחוץ לאטמוספירה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
39 מהמועמדים הם מארצות הברית ,31 מאירופה ,16 מאסיה, שבעה מאפריקה ושבעה נוספים מאוקיאניה. מגי ליו, סטודנטית בת 24, שכותבת בימים אלה את עבודת הדוקטורט שלה באסטרופיזיקה באוניברסיטת ברמינגהם בבריטניה, היא אחת מאותם המועמדים שנלחמים על מקום בדרך למאדים. "תמיד אהבתי את המדע והחלל", סיפרה. "כבר מגיל צעיר זה היה החלום שלי. עכשיו הוא פחות או יותר מתגשם".
מתמודדת אחרת, קלייר ווידון בת ה-27, נרגשת אף היא מהמעמד. "אני מוכנה לצאת לטיול בכיוון אחד, זו החוויה אולטימטיבית של פעם בחיים".
על פי אתר האינטרנט של הפרויקט "מאדים 1", המאחז הנושא אף הוא את שמו של הפרויקט השאפתני, יהפוך מבצעי באופן מלא עד שנת 2,023, וכי קבוצת המתיישבים הראשונה צפויה לנחות שם כשנתיים אחר כך. צוות הפרויקט מדווח כי אנשיו יבחנו את השטח במאדים באמצעות נחתת שתעזוב את כדור הארץ בשנת 2018 ותבדוק את כשירות כוכב הלכת למגורי אדם. פרויקט שיגור הכלים בלבד נאמד ב-6 מיליארד דולרים. בינתיים, הארגון רשם הכנסות בגובה הנאמד ב-760 אלף דולר.
גם המשתתפים - די סקפטיים
למרות הציפייה הגבוה בקרב מרבית המועמדים, ישנם משתתפים בפרויקט שהביעו ספקנות באשר להיתכנותו ואפילו לבטיחותו. האנה ארנשואו, דוקטורנטית לאסטרופיזיקה מדורהאם שבבריטניה, נמצאת ברשימת המתמודדים, אבל לא ממהרת להיפרד מכדור הארץ. "אני לא מופתעת מהסקפטיות סביב הפרויקט", אמרה.
ארנשואו אף ציטטה מומחים מהמכון לטכנולוגיה של אוניברסיטת מסצ'וסטס שקבע כי אחרי 68 ימים בני האדם שיצאו למאדים עלולים למות בשל המחסור בחמצן והתנאים הקיצוניים על הכוכב האדום. לדבריהם השארת אסטרונאוטים לזמן ממושך עשויה להיות יקרה מדי, עוד הרבה יותר מעבר למליארדי הדולרים שכבר הושקעו.