בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יפתח בחקירה ראשונית של חשדות לפשעי מלחמה מצד ישראל נגד הפלסטינים - כך נמסר היום (שישי) מדוברות בית המשפט הבינלאומי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
התובעים בבית הדין צפויים להחליט בהמשך אם הממצאים הראשוניים יובילו לחקירה מלאה של זוועות שבוצעו לכאורה על ידי הצד הישראלי או הצד הפלסטיני.
שר החוץ אביגדור ליברמן אמר בתגובה כי הוא יפעל בזירה הבינלאומית על מנת להביא לפירוקו של בית הדין הבינלאומי. "מדובר בהחלטה שערורייתית שכל מטרתה היא לנסות ולפגוע בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני הטרור", הוא הסביר. "אותו בית דין שלאחר יותר מ-200 אלף הרוגים בסוריה לא מצא לנכון להתערב בנעשה שם, או בלוב או במקומות אחרים, מוצא לנכון 'לבחון' את הצבא המוסרי בעולם, בהחלטה שכולה נובעת משיקולים פוליטיים אנטי-ישראלים".
"גם המשוואה שכביכול 'בוחנת' את שני הצדדים היא כסות למטרה של פגיעה בישראל משום שברור שכלל לא ניתן לשים באותה משוואה את צה"ל, שעושה הכל על מנת שלא לפגוע בחפים מפשע לעומת ארגוני הטרור שיורים מתוך אזורי אוכלוסיה אזרחית על מנת לפגוע באוכלוסיה אזרחית", הוסיף ליברמן. "אנו לא נקבל זאת ואני אמליץ שלא לשתף פעולה עם הבדיקה הזו".
במקביל: נמשכת חקירת אירועי "צוק איתן" באו"ם
שלשום הרחיקו שמונה מתושבי המועצה האזורית אשכול עד לז'נבה כדי להעיד בפני ועדת האו"ם לחקר אירועי "צוק איתן". שתיים מהדמויות הבולטות של המבצע - ראש המועצה חיים ילין, שהצטרף לאחרונה ל"יש עתיד", וגדי ירקוני - רכז משק נירים שנפצע קשה מפצמ"ר כשעה לפני כניסת הפסקת האש ואיבד את שתי רגליו.
"אנחנו הולכים למשימה חשובה ולא להתרגש - ננצח אותם גם אם הם יחשבו שלא, לפחות שישמעו את הצד השני וכמה אנחנו צודקים", אמר ירקוני, ששב לאחרונה ללכת לאחר שיקום ארוך. שאיפתו של ירקוני מאתגרת: מדובר בוועדה לא ידידותית בלשון המעטה, שבראשה עומד המשפטן וויליאם שאבעס, שידוע בהתבטאויתיו נגד ישראל ונתניהו.
לפני העדות תודרכו השניים: "הוא לא אוהב ישראל, אבל אנחנו מקווים שזה יהיה יותר טוב - שהוועדה לא תהיה רק אנטי ישראל ותקבע דברים נוראים נגדנו". ישראל הרשמית אמנם מחרימה את הוועדה, אבל תושבי הדרום הגיעו באופן עצמאי עם ארגון משפטנים יהודים כדי לפרוק את אשר על ליבם ולהילחם באמירות האנטישמיות.
"ברמה הרגשית השפעתי עליהם"
ילין אמר בעדותו בפני הוועדה: "לא יכול שהם יסתתרו בתוך חפים מפשע, הם יורים מבתי ספר. הם ירו על הבן שלי מתוך מרפאה של אונר"א - זה מה שקורה לבני אדם שמפגיזים אותם ואין להם מיגון ואופק ואין להם מה להפסיד". בתום עדותו אמר ילין כי "נדמה לנו שאנחנו מתחילים איזשהו סדק קטן שם עם השופטים".
"זה מעמד מרגש, הייתי בטוח בעצמי ונתנו לי לדבר חופשי", סיפר ירקוני בסוף עדותו. "בסוף שאלו אותי קצת, והרגשתי שהצלחתי להעביר את המסר החשוב - שאנחנו הצד הצודק". אסתר בוכשטב, תושבת עוטף עזה, יצאה בדמעות מהדיונים: "לפחות ברמה הרגשית הרגשתי שהשפעתי עליהם - כשקמתי ללכת הם אמרו לי שהם רוצים ללחוץ לי את היד ולחבק אותי".
השמונה הגיעו לז'נבה כאנדרדוג להעיד בפני ועדה עוינת. יש לקוות שהעדות לא רק תעזור לישראל אלא גם תסייע להם להתמודד עם הטראומות והמראות הקשים, לאחר שידעו שמישהו הקשיב להם.