כך ייראה הסכם הגרעין עם אירן? סוכנות הידיעות AP פרסמה היום (שני) קווי מתאר כלליים של טיוטת ההסכם המתגבש בין אירן לבין המעצמות, וזאת על פי מידע שהדליפו גורמים המעורבים בשיחות. מהפרטים עולה כי אירן תורשה להמשיך להפעיל אלפי צנטריפוגות להעשרת אורניום וכי במשך עשור יוטל פיקוח הדוק על תכנית הגרעין שלה, שיוסר בהדרגה בשנים לאחר מכן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר בהסכם שיישומו ייעשה בשני שלבים עיקריים - הראשון יימשך עשר שנים והשני יימשך חמש שנים נוספות. פרטי ההסכם נועדו להגביל את יכולתה של אירן לפרוץ לגרעין, אך בהמשך יגדל בהדרגה מרחב התמרון של הרפובליקה האסלאמית והיא תוכל להתקדם לעבר נשק גרעיני.
בעשר השנים הראשונו תורשה אירן ככל הנראה להפעיל 6,500 צנטריפוגות להעשרת אורניום ברמה נמוכה תחת פיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית - מספר גבוה בהרבה מזה שהציבה ארצות הברית כיעד. את מרבית האורניום המועשר שתייצר יהיה על אירן להוציא מחוץ לתחומי המדינה או לשנות את הרכבו ומאגר האורניום המועשר שתורשה להחזיק בתחומה יוגבל. בתום עשור תורשה להפעיל כ-3,500 צנטריפוגות נוספות - מספר גדול יותר מזה שהיא מפעילה כיום.
מה יעלה בגורל הכורים בפורדו ובאראק?
במסגרת יישום ההסכם יורה אובמה מיידית על הסרת חלק מהסנקציות הכלכליות שהוטלו על אירן בצו נשיאותי. סנקציות אחרות יושעו אך לא יוסרו לחלוטין בטרם אירן תוכיח כי היא עומדת בתנאי ההסכם. מספר סנקציות נוספות, משמעותיות פחות, יישארו בתוקף עד שהקונגרס האמריקני יפעל להסרתן לצמיתות.
נושא משמעותי נוסף שטרם הובהר עד תום הוא גורל מתקן העשרת האורניום התת קרקעי בפורדו וכור המים הכבדים באראק. אחת ההערכות היא כי המתקן בפורדו יוסב למכון מחקר וכי הרכבו של כור המים הכבדים ישתנה כך שיוכל להפיק כמות נמוכה בלבד של פלוטוניום.