ילדים קטנים שרים שירים שמוכרים לנו מהגן, לומדים בעברית וחוגגים חגים יהודיים. הם לא לומדים בישראל, אלא בוורשה - מדובר בבית הספר היהודי האחרון שנותר בפולין כולה וחגג כעת 20 שנה להיווסדו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת האירועים ליום השנה ה-70 לשחרור אושוויץ, שיחול מחר, הגיע לבית הספר כתב רשת CNN כדי לחזות מקרוב בשריד אחרון למסורת החינוכית המפוארת.
הקהילה היהודית הייתה מאבני היסוד של החברה בפולין ומנתה שלושה מיליון ו-300 אלף יהודים עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, כשלא פחות משלושה מיליון מהם הושמדו בשואה - יותר מכל קהילה אחרת.
לאחר המלחמה ובמיוחד לאחר הטבח ביהודי קיילצה ב-1946, שארית הפליטה ששרדה את השואה נמלטה מפולין - בעיקר לישראל ולארה"ב. קהילה מפוארת בת מאות שנים נמחקה.
בין השאר, הגרמנים והפולנים השמידו את עשרות אלפי בתי הספר היהודיים בפולין. לאחר המלחמה, השלטון הקומוניסטי לא הכיר ביהודים כקהילה נפרדת ולא אפשר ליהודים הבודדים שנותרו בה להקים מערכת חינוך עצמאית.
לכן, כל כך מרגש לראות היום בוורשה בית ספר יהודי עם ילדים יהודים - שריד בודד לעבר מפואר. בבית הספר הזה ציורי החנוכיות על החלונות מתחלפים עכשיו באיורים של מסיכות לקראת פורים.
"רבים מגלים מחדש את השורשים היהודיים"
המוסד החינוכי הזה יוצא דופן עוד יותר בשל העובדה שהילדים שלומדים בו, עוזרים ללמד את הוריהם על זהותם היהודית, זהות שהם פחדו להראות בציבור בדורות הקודמים.
השלטון הפולני מתחיל היום, גם אם בצעדים מדודים, להכות על חטא ולהיזכר באנשים שהיו חלק מרכזי בתרבותו. רק לאחרונה חנך נשיא המדינה ראובן ריבלין את המוזיאון היהודי בוורשה, שלא מתעד כמו שאר מוזיאוני השואה רק את השמדת הקהילה היהודית, אלא בעיקר את החיים היהודים של פולין, שהיו ואינם.
"אני חושב שאנשים מרגישים עכשיו נוח יותר בפולין, הם פתוחים יותר לדבר על השורשים היהודיים שלהם. רבים מהם מגלים מחדש את השורשים היהודיים", אמר הרב מתי פולאק שמנהל את בית הספר.
על קירות בית הספר יש תיעוד של ההיסטוריה הטארגית שמדגישה מדוע בית הספר הזה כל כך חשוב - מפה שצוירה עוד לפני מלחמת העולם השנייה ומראה את מיקומם של עשרות בתי ספר בוורשה לפני שהגרמנים חיסלו אותם. "זה ממחיש מדוע בית הספר הזה והילדים המקסימים האלה כל כך חשובים להתחדשות התרבות היהודית בפולין", סיכם הכתב.